НКЦПФР запроваджує систему управління ризиками, пов’язаними з інвестуванням в недержавні пенсійні фонди

26 квітня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект рішення «Про вимоги до особи, яка провадить діяльність з управління пенсійними активами щодо дотримання внутрішніх правил та процедур оцінки і управління ризиками, пов’язаними з інвестуванням пенсійних активів».

«Важливість даного регуляторного акту полягає, в першу чергу, у запровадженні вимог до НПФ (недержавних пенсійних фондів) у розрізі дотримання ними внутрішніх правил і процедур оцінки та управління ризиками, пов’язаними з інвестуванням пенсійних активів. Основною новацією розробленого документа стане не тільки класифікація ризиків цих фондів, якої до сьогодні не існувало на ринку, а й необхідність створення ними власної системи управління ризиками, спрямованої на протидію цим ризикам та захист вкладів у НПФ, а також визначення відповідальної за даний напрям особи, надання інформації раді цього пенсійного фонду про можливі ризики тощо», - зазначила Оксана Симоненко, директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР.

Прийняття Положення сприятиме підвищенню ефективності та прозорості діяльності НПФ, зниженню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів, покращенню державного регулювання та контролю у цій сфері тощо.

 «Цей сегмент ринку цілком готовий до впровадження системи управління ризиками на державному рівні, і ми зустріли цілковиту підтримку з боку представників недержавних пенсійних фондів», - додала О. Симоненко.

 Зараз документ направлено до профільних міністерств і відомств для погодження, після чого його буде допрацьовано з урахуванням побажань та рекомендацій, а також розміщено на офіційному сайті Комісії, де всі зацікавлені можуть з ним ознайомитися.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24