НКЦПФР висловлює свою позицію щодо консолідації об'єктів інфраструктури фондового ринку

26 липня 2012

Сьогодні на світових фінансових ринках спостерігається тенденція до консолідації біржових майданчиків та поступова міжнародна інтеграція інших об’єктів інфраструктури фондового ринку. Зокрема, такі процеси наразі мають місце у Російській Федерації, де проходить процес об'єднання потужних фондових бірж ММВБ та РТС.

Ці тенденції сучасного фондового ринку знайшли своє відображення і в підході, викладеному Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) в Програмі розвитку фондового ринку на 2012-2014 роки, щодо розвитку інфраструктури фондового ринку в Україні і,  серед іншого, його біржового сегменту.

З огляду на сучасний стан економіки та стан вітчизняного фондового ринку, одним з основних завдань регулятора, згідно з Програмою, є удосконалення ринкової інфраструктури, в тому числі, за рахунок консолідації біржової системи та здійснення інших важливих заходів.

Слід зазначити, що інтеграційні процеси на фондовому ринку пов’язані  з великою кількістю ризиків - як технологічних, так і регуляторних.

У зв’язку з цим вважаємо за необхідне донести до всіх учасників фондового ринку позицію НКЦПФР з цього питання. Переконані, що всі етапи консолідації біржової системи повинні бути стратегічно зваженими, прозорими, зрозумілими, передбачуваними та враховувати інтереси всіх учасників цих процесів, перш за все, учасників біржових торгів, та мати на меті підвищення стандартів надання біржових послуг.

Безумовно, процес консолідації об’єктів інфраструктури фондового ринку має бути чітко спланованим. В той же час, усі питання, пов’язані з консолідацією, зокрема, стратегічні плани, мають бути розглянуті та обговорені з регулятором та учасниками ринку цінних паперів.

Зі свого боку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку при плануванні та проведенні консолідаційних процесів пропонує усім учасникам відповідних процесів більш активно співпрацювати з регулятором, серед іншого, використовувати його консультативно-дорадчі органи, а саме Консультаційно-експертну раду, Стратегічну групу та Комітети НКЦПФР, що позитивно зарекомендували себе на ринку.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24