НКЦПФР удосконалює правила фінмоніторингу учасниками ринку

23 березня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила рішення про затвердження Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів.

«Регулятор приділяє значну увагу питанню фінансового моніторингу, контролюючи реалізацію учасниками ринку заходів, які здійснюються у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, - зазначає Олег Мисюра, Директор Департаменту контрольно-правової роботи. - З метою вдосконалення цієї роботи в Комісії, ми доопрацювали й актуалізували існуюче Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів».

Зміни полягають у необхідності дотримання працівниками суб’єкта первинного фінансового моніторингу порядку доступу до Правил і Програми проведення фінансового моніторингу, а також у необхідності підтвердження факту проведення оцінки критеріїв ризику клієнта та управління ними. Крім того, працівники суб’єкта первинного фінансового моніторингу повинні перевіряти клієнтів на причетність до терористичної діяльності. Відтепер особа, що тимчасово виконує обов’язки відповідального працівника, має працювати лише за основним місцем роботи. У документі містяться уточнення щодо підрозділу, який проводить внутрішню перевірку: так, ці перевірки не можуть бути проведені самим відповідальним працівником. Впроваджується необхідність зберігання документів, які підтверджують факт перевірки ділової репутації кандидата на посаду відповідального працівника та документів, які стосуються укладання ділових відносин з клієнтом. Документ містить редакційні правки та уточнення дій депозитаріїв під час укладання кореспондентських відносин.

НКЦПФР постійно проводить роботу щодо імплементації у власні нормативно-правові акти 40 рекомендацій  FATF, рекомендацій Комітету експертів з питань оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму (MONEYVAL), Міжнародного Валютного Фонду щодо вдосконалення напряму фінансового моніторингу.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24