НКЦПФР розробила Концепцію розкриття інформації на фондовому ринку

04 травня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект Концепції розкриття інформації на фондовому ринку.

«Основним завданням розкриття є висвітлення актуальної інформації про стан функціонування фондового ринку, що дозволяє зробити його роботу більш прозорою для інвестора, а отже збільшити економічну привабливість фондового ринку та держави в цілому,  - коментує зміст Концепції Юрій Бойко, Директор АРІФРУ (Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку). – Цей документ висвітлює основні напрямки розвитку оприлюднення інформації на фондовому ринку, враховує існуючий стан системи розкриття інформації, ґрунтуючись як на детальному аналізі нормативно-правової бази, так і на базових принципах корпоративного управління».

Серед основних принципів, за якими, згідно до документа, має розкриватися інформація на фондовому ринку – суттєвість, своєчасність, достовірність та повнота, вільний доступ до інформації, а також зацікавленість суб’єктів розкриття у покращенні інформаційної прозорості, зручність для користувачів та уникнення інсайду.

Як зазначає Ю. Бойко, Концепція покликана уніфікувати вимоги щодо об’єму, строків, наповнення інформації, що розкривається одним учасником фондового ринку в різних джерелах, а також привести до спільного знаменника процес оприлюднення інформації, а саме формат подачі, програмне забезпечення та ін. Серед інших, але не менш важливих завдань документа - створення Єдиного інформаційного центру, що акумулюватиме всю оприлюднену інформацію на фондовому ринку.

Документ було розроблено Комісією згідно до існуючих вимог щодо прозорості діяльності акціонерних товариств. Зокрема, на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 року «Забезпечене суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Програми розвитку фондового ринку України на 2012-2014 роки, а також Законів України «Про цінні папери і фондовий ринок», «Про акціонерні товариства», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

За матеріалами
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24