НКЦПФР розробила Концепцію пруденційного нагляду

18 квітня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробила і схвалила Концепцію запровадження пруденційного нагляду за діяльністю учасників фондового ринку. Відповідне рішення було прийнято 12 квітня 2012 року.

«Питання впровадження пруденційного нагляду на фондовому ринку вже певний час стоїть на «порядку денному» Комісії, - говорить член НКЦПФР Костянтин Кривенко. – Вивчивши міжнародний досвід та опрацювавши основні моменти із саморегулівними організаціями, ми розробили концептуальний документ, який відображає основні положення та ризики системи пруденційного нагляду, а також описує етапи впровадження цієї новації».

За словами К. Кривенка, основними цілями пруденційного нагляду є забезпечення реалізації єдиної державної політики, захист активів інвесторів і, як наслідок, посилення довіри інвесторів до фондового ринку України, запобігання неплатоспроможності професійних учасників фондового ринку через застосування відповідних заходів.

Що стосується впровадження системи, то спершу буде здійснюватися підготовчий етап, що передбачатиме перехід на Міжнародні стандарти фінансової звітності, посилення ролі та відповідальності аудиторів, створення комплексної інформаційної системи НКЦПФР та ін., далі - основні етапи щодо охоплення усіх напрямів професійної діяльності на фондовому ринку (торгівля цінними паперами, організацію торгівлі, управління активами, депозитарна та розрахунково-клірингова діяльність), а також виокремлення установ для здійснення індивідуального нагляду. Окрім того, передбачено запровадження інституту рекомендацій та висвітлення найкращих практик на ринку, оцінка ефективності впровадження пруденційних заходів та аналіз діяльності емітентів цінних паперів.
 
До кінця року пруденційний нагляд буде реалізуватися у режимі моніторингу, а пізніше – вже у режимі контролю. Найближчим часом буде розроблено відповідне Положення про пруденційний нагляд.

«Запровадження пруденційного нагляду дасть змогу зміцнити вітчизняний фондовий ринок за рахунок запобігання системних ризиків, оптимізувати кількість професійних учасників та зменшити кількість компаній, що потребують фінансового оздоровлення та, що найважливіше, збільшити питому вагу сектору в структурі ВВП у довгостроковій перспективі й підвищити рівень довіри населення до фондового ринку», - наголосив Член Комісії.

Концепція буде опублікована на офіційному сайті Комісії для обговорення учасниками ринку та громадськістю.

Нагадаємо, що пруденційний нагляд - це система наглядових процедур за дотриманням професійним учасником фондового ринку пруденційних правил, яка дозволяє зменшити наглядове навантаження на учасників ринку, діяльність яких не несе загрози невиконання зобов'язань перед існуючими клієнтами, і посилити наглядові зусилля за установами, діяльність яких є чи може бути загрозою для виконання таких зобов'язань. Подібні системи пруденційного нагляду зараз також впроваджуються і на банківському ринку й ринку фінансових послуг.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24