НКЦПФР долучилася до Меморандуму про співробітництво та координацію дій щодо застосування в Україні МСФЗ

28 лютого 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку долучилася до Меморандуму про співробітництво та координацію дій щодо застосування в Україні МСФЗ, що був підписаний у рамках круглого столу “МСФЗ в Україні: введення інтернет-ресурсу про МСФЗ та наступні кроки щодо створення сприятливих умов для запровадження стандартів”, який відбувся 24 лютого 2012 року в Києві. Організаторами заходу виступили Міністерство фінансів України, Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів України (ФПБАУ) та Проект USAID “Розвиток фінансового сектору” (FINREP).

Згідно з документом, організації, що виявили бажання долучитися до ініціативи, домовилися про координацію діяльності у сфері МСФЗ, поклавши обов'язки основного координатора на Міністерство фінансів. Крім того, було вирішено розробити та запровадити постійний моніторинг застосування цих стандартів, а також у подальшому ініціювати та реалізовувати різноманітні заходи, що стосуються впровадження МСФЗ.

Крім Комісії, до Меморандум підписали Національний банк України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Державна податкова служба, Аудиторська палата, ФПБАУ, Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів, Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України, Спілка податкових консультантів України, Рада незалежних бухгалтерів і аудиторів, а також Спілка аудиторів України.

Сторони зобов'язалися у межах своєї компетенції вживати заходів з підвищення кваліфікації спеціалістів, що складатимуть звітність відповідно до МСФЗ, а також співпрацювати між собою при здійсненні інформаційної підтримки застосування міжнародних стандартів, беручи активну участь у подібних заходах, проектах тощо.

«Важливо, що органи влади, які регулюють питання впровадження та застосування МСФЗ, а також організації, які переймаються питаннями впровадження стандартів, розуміють необхідність об’єднання своїх зусиль задля ефективної роботи. Комісія приєдналася до Меморандуму, оскільки ми знаємо, що подальший розвиток фондового ринку країни багато у чому залежить від впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності. НКЦПФР вже багато зробила задля переходу учасників ринку до МСФЗ, і ми впевнено можемо заявити, що у подальшому Комісія також буде сприяти ринку у цьому питанні, адже прозорість розкриття інформації для акціонерних товариств, це, в першу чергу, можливість залучення додаткових інвестицій, як до бізнесу, так і до економіки держави в цілому», - зазначив Максим Лібанов, директор Департаменту аналізу, стратегії і розвитку законодавства НКЦПФР.

Документ було підписано сторонами на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», а також з метою забезпечення високоякісного рівня застосування МСФЗ як важливої складової підвищення інвестиційної привабливості національної економіки та подальшого реформування бухгалтерського обліку в Україні.

Наразі Комісія спільно з вітчизняними та міжнародними організаціями та учасниками ринку проводить серію регіональних семінарів з питань впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності для акціонерних товариств, в рамках яких експерти та провідні бухгалтери розповідають керівникам компаній про переваги подання звітності відповідно до МСФЗ. Перша зустріч відбулася у лютому в Донецьку. На черзі - Київ, Харків, Львів та Ялта.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24