Здоровий глузд інвестування

06 червня 2011
ВКурсе.ua, 03.06.2011

http://vkurse.ua/ua/business/smysl-investirovaniya.html

Із західного світу фінансового менеджменту в Україну прийшов тренд — при аналізі інвестиційної привабливості і виході на IPO оцінювати психологічні чинники. Нове явище назвали «поведінкові фінанси»

«Думаючий»емоційний підхід до вирішення фінансових питань своїм народженням зобов‘язаний глобальному тренду 20 століття — розвитку міждисциплінарності. Саме в моменти взаємодії різних наук і дисциплін народжуються найбільш прогресивні концепції, нові рішення й бачення нових ракурсів.

Поява «поведінкових фінансів»як повноцінного напрямки фінансового менеджменту фахівці безпосередньо пов’язують з розвитком соціальної психології і, особливо, роботами нобелівських лауреатів Даніеля Канемана та Амоса Тверскі з теорії перспектив або теорії можливостей (Prospect theory: An analysis of decision under risk, Advances in prospect theory: cumulative representation of uncertainty). Сучасна соціальна психологія вміє багатогранно аналізувати типи поведінки людини в соціумі і, що найважливіше, — передбачати можливі сценарії поведінки і прийняття рішень людиною в різних ситуаціях. Володіння таким інструментарієм, до того ж «заточеним» під фінансову сферу -безцінний дар для інвестора.

Класичні моделі не справляються

Концепція «Поведінкові фінанси»заснована на тезі, що класична практика управління фінансами враховує економічні мотиви і раціональну реакцію на них, тоді як у реальному житті можливі неекономічні мотиви (навіть у прийнятті рішень щодо інвестування) і нераціональна реакція.

Іншими словами -інвестори теж люди, і як би вони не хотіли діяти виключно з раціональних мотивів, без емоційної складової і ірраціональних чинників прийняття рішень просто неможливо. Наприклад, відомо, що в стані стресу, в ситуації невизначеності і ризику людина може думати і діяти інакше. А в одній і тій же ситуації (або дуже схожій) залежно від набору факторів, що впливають приймати різні рішення.

На Заході неодноразово проводилися дослідження, що підтверджують наявність «нераціональності» в раціональних рішеннях. Більш того, вважається, що зміна ринкових цін і рух ринку в цілому неможливо описати виключно класичними моделями та теоріями. Та й практика доводить, що математичних моделей для прогнозування ринку недостатньо.

«На відміну від університетських підручників з економіки та фінансів, що розглядають поведінку людини як поведінку раціональної машини по оптимізації корисності, поведінкова економіка орієнтується на реальних людей з їхніми емоціями, забобонами, необдуманими спонтанними рішеннями, стереотипами, стадними інстрінктамі та ін., — дає визначення новому в Україні явищу Євген Пенцак, PhD (Lausanne University), кандидат фізико-математичних наук, науковий керівник програми MBF в KMBS.- Поширені економічні теорії не беруть до уваги зміну настроїв і підходів до бізнесу, ігнорують роль фінансових зловживань і роль їх викриттів».

Західні практики вже навчилися за допомогою теорії «поведінкових фінансів»і технології передбачення поведінки різних груп інвесторів більш ефективно і виважено відповідати на питання:

• Як правильно виводити компанію на ІРО?

• Що вона отримає натомість відкритості?

• Як при цьому збільшити її капіталізацію і вартість акцій для наявних акціонерів?

•Як управляти її структурою в залежності від стану бізнес-циклу?

• Коли починати інвестувати в будівельну галузь?

• Чи слід інвестувати в сільське господарство або перечекати 2011 р. в грошах?

Раціонально про нераціональне

Нераціональну поведінку людей і компаній не просто невипадкова, але має свої закономірності. Ці закономірності грунтуються на досягненнях сучасної соціальної психології, на таких поняттях, як «довіра», «справедливість», «зловживання» і «історії», Що виникають по ходу розвитку кожної країни і всієї світової економіки.

У підсумку, якщо звичайні моделі фінансового менеджменту допомагають уникнути втрат на 1-5%, то ефективне використання моделей поведінкових фінансів допомагає зберегти ціле стан, а іноді і миттєво збільшити його.

Адепти нового підходу Євген Пенцак, згаданий раніше, і Тарас Кутовий, партнер інвестиційної компанії «Градієнт», в 2008 році увійшов до 10-ки кращих фінансових директорів за версією &. ФІНАНСИСТ виділяють 4 ключових ділянки «поведінкових фінансів», що вимагають окремої уваги і практичної опрацювання.

1. Психологія прийняття інвестиційних рішень. У даному випадку мова йде про можливі пастки для управлінців і власників у площині фінансових парадоксів і фінансових маніпуляцій.

«Топ-менеджери і власники бізнесу часто бувають надмірно самовпевненими у своїх судженнях про інвестиційні та фінансові рішення. Чим більше непрогнозованим є бізнес, тим більший вплив мають психологічні аспекти прийняття інвестиційних рішень, тим вишуканіше форми приймають фінансові маніпуляції», — каже Є. Пенцак.

Сьогодні вже немає непохитних фінансових істин. Щоб не потрапити в можливі фінансові пастки, необхідно аналізувати поведінкові особливості прийняття фінансових рішень.

2. Психологія фінансування інвестиційних проектів. Перебіг інвестиційного проекту пов‘язаний з різними рівнями вбудованого ризику, — переконаний Т. Кутовий. У зв’язку з цим виникає ряд критично важливих для будь-якого інвестпроекту питань.

Чи потрібно поєднувати всі ризики разом і знаходити усереднений рівень ризику, щоб запропонувати проект інвесторам? Може краще розділити проект на етапи і на кожному етапі залучати фінансовий ресурс різної вартості в залежності від толерантності до ризику відповідних інвесторів?Як краще розподіляти інформацію, управлінські повноваження та мотиваційні пакети між менеджерами компанії для підвищення капіталізації компанії? Як ринок і стейкхолдери реагують на внутрішні процеси в компанії?

Відповіді на ці питання передбачають аналіз динаміки виконання інвестиційного проекту та зміна його джерел, вплив структури власності власників компанії на оптимальну структуру фінансування інвестиційних проектів компанії, а також розробку оптимальної моделі взаємодії та комунікаціїдля власників, СЕО, CFO та інших стейкхолдерів.

3. Інвестиційна психологія. Чому 80% всіх інвестиційних проектів є збитковими?

Один з варіантів — недостатнє використання моделей здорового глузду в бізнесі.

«Чому часто небезпечно читати фінансову літературу?Як зробити себе і менеджерів раціональними й ефективними? Велика кількість фінансової літератури включає в себе логічні пастки, що робить її небезпечною для практичного використання, — розповідає Є. Пенцак. -Як приймати ефективніше фінансові та інвестиційні рішення за допомогою простої системи логічних умовиводів? Як креативніше дивитися на фінансові проблеми?»

4. Психологічні особливості прийняття рішень у проектах з ефектом масштабу. «За гривню купив — за два продав, і на той один відсоток живу», — Часто жартують власники бізнесу. А як жити на один відсоток додаткової врожайності, цукристості, економії втрат і т.п.? Яким чином функціонують моделі прийняття рішень з ефектом масштабу? Як масштабувати ідеї? "- Озвучує ключові питання даного розділу Т. Кутовий.

Відповідь на ці питання визначається моделлю персонального кар‘єрного росту від ефективного менеджера до ефективного власника і бізнес-аналітика.

У даному випадку фінансовому менеджеру необхідно розуміти особливості розвитку персонального бренду в фінансах і проаналізувати ключові елементи безперервного кар’єрного зростання фінансиста.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 02.10.24
Кількість КУА278на 02.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 02.10.24
Кількість ІСІ1815на 02.10.24
Кількість НПФ*53на 02.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24