Закон про валюту: НБУ зробив перший крок до створення в Україні нового ринку

10 серпня 2017
Новое время, 10 серпня 2017 року

http://biz.nv.ua/ukr/finance/zakon-pro-valjutu-nbu-zrobiv-pershij-krok-do-stvorennja-novogo-rinku-1641270.html

Національний банк України (НБУ) оприлюднив для громадського обговорення проект закону Про валюту для переходу до нової, більш ліберальної моделі валютного регулювання.

Новий закон повинен визначати порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в Україні.

У повідомленні НБУ також зазначено, що регулятор має намір обговорити законопроект з представниками бізнесу, банківського сектору, держструктур та експертним співтовариством протягом наступних трьох тижнів.

Концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено".

Крім того, гривня збереже функцію грошей, залишаючись єдиним законним засобом для розрахунків за товари і послуги, однак запропонована концепція валютного регулювання передбачає спеціальне використання іноземної валюти для здійснення іноземних інвестицій і пов'язаних з ними операцій, надання банківських послуг і т. п.

Також, на думку Національного банку, при новій моделі валютного регулювання ринкові інструменти повинні превалювати над адміністративними (антикризовими).

"При вільному русі капіталу процедури повинні мати не дозвільний характер, як це відбувається зараз, а повідомний - для цілей статистики (розрахунку платіжного балансу і т.д.)", - відзначили в НБУ.

За ліберальної моделі валютного регулювання, вважає Нацбанк, повинен змінитися і підхід до застосування НБУ обмежень на валютному ринку. Валютні обмеження повинні вводитися тільки з метою подолання або запобігання кризі і на короткий термін.

"Пропозиції Національного банку з урахуванням зауважень, які ми отримаємо, будуть представлені Національній раді реформ. Ми сподіваємося, що наше бачення кроків, необхідних для переходу до ліберальної моделі валютного регулювання, знайде підтримку серед представників ради", - цитують в повідомленні слова заступника голови НБУ Олега Чурія.

Нацбанк нагадує, що 1 грудня 2016 року оприлюднив концепцію нової моделі валютного регулювання, а також "дорожню карту" з її введення.

У той же час, додає НБУ, зняття тимчасових обмежень, введених у 2014-2015 роках, які діють і сьогодні, має відбуватися поступово і при наявності сприятливих макрофінансових передумов, а також за умови введення ефективного податкового регулювання.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 12.10.24
Кількість КУА278на 12.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 12.10.24
Кількість ІСІ1815на 12.10.24
Кількість НПФ*53на 12.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24