Загін не помітив: в Україні стало ще на одну біржу менше

02 жовтня 2015
Олександр Мойсеєнко, Forbes Україна, 2 жовтня 2015 року

http://forbes.net.ua/ua/business/1403000-zagin-ne-pomitiv-v-ukrayini-stalo-shche-na-odnu-birzhu-menshe

НКЦПФР анулювала ліцензію Української міжбанківської валютної біржі. У такий спосіб регулятор намагається консолідувати фондовий ринок

Вчора Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила про те, що анулювала ліцензію одного з дев’яти фондових майданчиків України, а саме – Української міжбанківської валютної біржі. Нагадаємо, що у квітні НКЦПФР також тимчасово зупинила ліцензію на ведення професійної діяльності на фондовому ринку Української міжнародної фондової біржі (УМФБ).
Тепер в Україні залишилося вісім діючих майданчиків. Однак, з огляду на плани регулятора щодо консолідації фондового ринку, можна очікувати, що їх число незабаром значно скоротиться. Водночас, є підстави вважати, що ринок «втрат» не помітить – як і в разі з УМФБ.

УМВБ була заснована ще 1992 року як біржовий майданчик для торгівлі валютою. Її засновниками виступили 40 найбільших банків. До 1997 року біржа закріпила за собою статус головного біржового майданчика на українському фінансовому ринку й найбільшої розрахунково-клірингової організації. Проте пізніше лідером стала біржа ПФТС, а фінансово-економічна криза 1998 року змусила НБУ зупинити торгівлю валютними цінностями на УМВБ, унаслідок чого біржа позбулася свого основного виду діяльності.

А вже на початку 2000-х УМВБ переорієнтувалася, ставши уповноваженою на проведення аукціонів із продажу нафти, газового конденсату та вугілля, чим займалася до останнього часу. Її частка в торгівлі цінними паперами на фондовому ринку була незначною: 2014 року оборот торгів склав усього 260 млн грн. Для порівняння: на біржі «Перспектива» за той самий час наторгували на 490 млрд грн, а на ПФТС та УБ 95 і 12 млрд грн відповідно.

Цьогоріч справи в майданчика йшли не дуже добре. Співрозмовник Forbes у НКЦПФР зазначив, що останнім часом торги на біржі проводилися чисто технічно – для підтримання ліцензії.

Втім, згідно з офіційним повідомленням регулятора, ліцензію біржа втратила через невиконання розпорядження щодо застосування ліцензійних умов, а саме узгодження документів УМВБ, як організатора торгівлі, із нормативними актами НКЦПФР. «Рішення було прийнято відповідно до вимог Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», – підкреслили в регуляторі.

Крім цього, регулятор оштрафував біржу на 17 000 грн у справі про порушення нормативних актів НКЦПФР щодо подання адміністративних даних.

У регуляторі також уточнили, що ухвалу про відкликання ліцензії може бути оскаржено в Експертно-апеляційній раді з питань ліцензування при Державній регуляторній службі України і/або судовій інстанції. У самій УМВБ від коментарів учора утрималися.

Наявність десятка бірж, коли фондовий ринок не працює, в Україні виникло через два чинники. Перший – це прагнення деяких учасників ринку завищувати ціни на «сміттєві» цінні папери, за допомогою яких «малюються» нормативи, виводяться активи, забезпечується ухилення від податків тощо, а другий – можливість для таких майданчиків брати участь у приватизаційному процесі, отримуючи водночас 1% від вартості угоди.

З огляду на нинішню політику регулятора щодо очищення фондового ринку, маніпулятивні технології в поводженні з цінними паперами дедалі частіше зупиняють. До того ж, минулого тижня Нацкомісія вперше за всю історію домоглася сплати штрафів у розмірі 510 000 грн у справах про маніпулювання.

Отже, перший чинник «розростання» кількості майданчиків частково нівелюється. На додаток до цього регулятор вирішив зменшити біржову комісію під час приватизації до 0,1% від суми угоди, що має нівелювати значення другого чинника.

Нагадаємо, що минулого тижня глава НКЦПФР Тимур Хромаєв заявив, що Комісія зараз перебуває на початку шляху з реформування ринку і створення центру ліквідності – саме того шляху, яким рухається європейський ринок. «Незважаючи на те, що фондова біржа – вкрай важливий елемент інфраструктури фондового ринку, жодна українська біржа не зосереджує на собі критичного обсягу ліквідності. Тому втрата ринком однієї біржі не є катастрофою», – сказав Хромаєв, маючи на увазі можливе відкликання ліцензії в УБ і ПФТС за умови, що акціонери з російськими коренями не вийдуть з інвестицій.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 06.10.24
Кількість КУА278на 06.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.10.24
Кількість ІСІ1815на 06.10.24
Кількість НПФ*53на 06.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24