Витівка еміра

10 грудня 2009
Олена Шкарпова, "Контракти", №49, 2009

http://kontrakty.com.ua/show/ukr/article/45/49200912107.html

З 25 листопада світові фінансові ринки лихоманить: компанія Dubai World відмовилася вчасно розплатитися за своїми боргами. За заявою уряду емірату Дубай (Об’єднані Арабські Емірати), борги цієї компанії будуть реструктуровані. Влада попросила кредиторів відстрочити термін погашення боргів щонайменше до 30 травня 2010 року.

Загальна сума кредитів Dubai World становить $59 млрд. І сам факт того, що фінансовий центр ОАЕ не здатен розплатитися за боргами своєї компанії, шокував інвесторів.

Dubai World — інвестиційний холдинг. Компанію заснував шейх Мохаммед бін Рашид аль-Мактум, віце-президент і прем’єр-міністр Об’єднаних Арабських Еміратів, емір Дубая. Нині він володіє мажоритарним пакетом акцій холдингу. Останній був заснований у 2006 році та спочатку займався здебільшого портовим бізнесом (зокрема, холдингу належить один із найбільших у світі операторів морських портів DP World). Однак незабаром керівництво Dubai World ухвалило рішення щодо диверсифікації бізнесу: компанія зайнялася будівництвом об’єктів нерухомості, організувала вільні економічні зони в Дубаї та вклала гроші в їхню інфраструктуру (зони Techno Park, Gazeley, Jafza), а також інвестувала в кілька проектів у різних галузях економіки по всьому світу. Зокрема, у 2007 році Dubai World розпочав будівництво казино й готелів у Лас-Вегасі разом з MGM Mirage (загальна вартість проекту — $8,5 млрд). Торік холдинг вів переговори з російською владою про купівлю електроенергетичного компанії «ОГК-1». Крім того, Dubai World володіє американським ритейлером — компанією Barneys.

Dubai World за світовими мірками досить велика інвестиційна компанія. Торік вона заробила $3 млрд доходу, чистий прибуток становив $200 млн. Утім, ця корпорація не є публічною й докладну фінансову звітність не оприлюднює, відтак вартість належних їй активів або розмір інвестицій у той чи інший проект невідомі.

Агентство Standard & Poor’s уже охарактеризувало прохання уряду Дубая про відстрочку боргових платежів Dubai World як дефолт. Однак конкуренти S&P поки що побоюються застосовувати цей термін, щоб не спровокувати ланцюжок банкрутств інших компаній емірату або всіх ОАЕ. Слідом за першими новинами про проблеми в Dubai World з’явилася інформація про те, що загальний обсяг зовнішніх боргів емірату Дубай становить $80 млрд. Незабаром агентство Moody’s заявило, що борги дубайського уряду можуть перевищити $100 млрд, це майже в півтора разу перевищує розмір ВВП емірату.

Поруч з Дубаєм знаходиться найбагатший емірат з однойменною столицею регіону — Абу-Дабі, нафтовий центр ОАЕ. Саме на його допомогу розраховує Дубай в цей момент. У перших числах грудня Абу-Дабі зобов’язався надати фінансову підтримку компанії, а вірніше тим її підрозділам, які зазнають реальних труднощів у погашенні своїх зобов’язань перед кредиторами. Зокрема, йдеться про девелоперську компанію Nakheel. У грудні 2009-го в неї спливає строк погашення облігацій на суму $3,5 млрд, 13 травня 2010 року — ще на $1 млрд. Загалом Dubai World планує реструктуризацію позик на $26 млрд.

Реструктуризація боргів Nakheel — цілком нормальна, штатна ситуація, що навряд чи призведе до другої хвилі світової кризи. Але поки що невідомо, який рівень платоспроможності інших еміратських компаній і самого Дубая. Кілька європейських й американських банків інвестували в емірати досить великі суми. За даними Royal Bank of Scotland, загальні зобов’язання ОАЕ перед американськими фінустановами становлять $9,9 млрд, британськими — $49,5 млрд. І якщо проблеми в Dubai World — це насправді тільки перший дзвінок серйозних економічних негараздів в Еміратах, другої хвилі світової кризи не уникнути.

При цьому багато аналітиків зараз порівнюють проблеми в Дубаї з економічним колапсом країн Балтії. За кілька років до кризи ВВП Латвії, Литви й Естонії зростав прискореними темпами за рахунок припливу портфельних інвестицій і міжнародних позик, але в кризу ці країни опинилися в десятці найбільш постраждалих економік, оскільки інвестори розпродали балтійські активи, а самі держави були на межі дефолту за зовнішніми боргами. З початку кризи ціни, наприклад, на латвійську нерухомість впали на 70%.

Схоже, аналогічна ситуація складається й у Дубаї. За даними Deutsche Bank, на сьогодні ціни на нерухомість в еміраті впали більш ніж на 50% (порівняно з піковими значеннями в 2008-му). Відмінність Дубая від Балтії лише в тому, що емірат зробив ставку на елітну нерухомість, елітний відпочинок і VIP-розваги. Кілька років тому тамтешній уряд розробив план розвитку, за яким Дубай мав стати VIP-зоною для відпочинку й ведення бізнесу. Саме тому в період світового будівельного й інвестиційного буму (2003–2007 роки) Dubai World активно залучала позикові ресурси. Серед побудованих об’єктів компанії — знаменитий готель-парус Burj al Arab і найбільший у світі архіпелаг штучних островів.

Безумовно, прямо платіжний колапс в Еміратах (якщо він справді станеться) не позначиться на вітчизняній економіці. Однак черговий виток фінансової кризи у світі відстрочить приплив іноземних інвестицій у нашу країну — як стратегічних, так і портфельних. Поки світові ринки не стабілізувалися, про вкладення в Україну не може бути мови.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24