Віктор Тихонов: Наступним кроком на шляху виходу будівельної галузі з кризи має стати повернення довіри приватних інвесторів до забудовників

16 березня 2011
"Урядовий портал", 15.03.2011

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244129923

Для того, щоб будівельна галузь досягла рівня 2008 року, потрібно пройти достатньо важкий шлях інвестиційного насичення економіки країни. Про це заявив в інтерв’ю агентству ЛІГАБізнесІнформ Віктор Тихонов, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Якщо говорити мовою порівнянь, то інвестиції для будівельної галузі є киснем, без якого неможлива її повнокровна діяльність. Зменшується надходження кисню – людина починає задихатись. Теж саме відбувається і з будівництвом у разі ненадходження інвестицій», - зазначив Віктор Тихонов. Він вкотре наголосив, що для того, щоб будівельна галузь досягла показників 2008 року, потрібно забезпечити притік  інвестицій. Урядовець навів приклад, коли у 2008 році обсяги інвестицій лише в житлове будівництво сягали понад 35 млрд. грн., основна частина з яких (понад 20 млрд. грн.) становили інвестиції населення. «Отже, нам потрібно забезпечити не нижчий рівень надходження інвестицій у житлове будівництво».

  На думку Віктора Тихонова, перший вагомий крок на цьому шляху вже зроблено – суттєво спрощено умови доступу інвестицій на будівельний ринок країни. Механізми такого спрощення, за словами урядовця, встановлені Законом “Про регулювання містобудівної діяльності”.

  «Для другого кроку ми теж підготовили непогані умови –  передбачили звільнення постачання будівельно-монтажних робіт від сплати податку на додану вартість».

  Наступним кроком, зі слів Віце-прем’єр-міністра, має стати повернення довіри приватних інвесторів до забудовників.

«У цьому напрямку нами проводиться послідовна робота щодо запровадження чітких механізмів відповідальності субۥєктів будівельної діяльності за надавані товари, роботи і послуги на будівельному ринку – це стосується і виконавців вишукувальних робіт, і проектувальників, і експертів, і будівельників, і державних  наглядових органів. Великі сподівання у цьому напряму покладаємо і на створення та діяльність саморегулівних організацій у будівництві, які переберуть на себе частину державних контролюючих функцій, ввівши практику фінансової відповідальності за діяльність членів своїх організацій», - зазначив урядовець. Він також додав, що сьогодні для нарощування темпів роботи, будівельний комплекс має всі необхідні людські і виробничі потужності.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24