Відштовхнутися від дна: на чому банки зароблятимуть у недалекому майбутньому

28 липня 2016
Вадим Березовик, Forbes - Україна, 26 липня 2016 року

http://forbes.net.ua/ua/opinions/1419310-vidshtovhnutisya-vid-dna-na-chomu-banki-zaroblyatimut-u-nedalekomu-majbutnomu

Банкірів підштовхують до активних дій і зміни джерел доходу

Понад 100 млрд гривень збитків отримала українська банківська система за останні два роки. Багато фінансових установ так і не змогли абсорбувати отримані збитки і збанкрутували. Але, як вважає голова правління ПАТ «Вектор Банк» Вадим Березовик, банківська система намацала «дно» і тепер перебуває на шляху до оздоровлення, до класичних активних банківських операцій. Відновлення економічної активності, стабільний валютний курс, зниження відсоткових ставок за депозитами, повернення коштів населення в систему, стабілізація рівня проблемної заборгованості – ці тенденції дають змогу з оптимізмом дивитися на розвиток банківського сектору.

Протягом останніх двох років в умовах високої інфляції та нестабільного курсу банки орієнтувалися на отримання доходів із мінімальним рівнем ризику. «Війна» на ринку розгорнулася передусім за так званого «транзакційного клієнта», який дає можливість отримувати великий комісійний дохід. Не дивно, що установи, які залишилися в системі, суттєво збільшили чисті комісійні доходи: тільки за 2015 рік вони зросли оціночно на 25–30%.

І хоча у структурі операційних доходів банків комісійні доходи найближчими роками не превалюватимуть, у бізнес-стратегіях акцент на залучення клієнтів, які дають комісійний дохід, безумовно, зберігається. Саме такі клієнти тільки з початку 2014 року в цілому по системі забезпечили приріст близько 10 в.п. операційного прибутку банків.

Втім, варто зазначити, що в нинішніх умовах рівень комісійних доходів – а це понад 30% операційного прибутку банків – більше пов'язаний із суттєвим зниженням відсоткової маржі через зростання відсоткових ставок за депозитними вкладами після 2014 року. Однак за результатами року з великою ймовірністю ми можемо отримати негативну динаміку за комісійними доходами, що пов'язано, зокрема, і з банальним ціновим демпінгом на ринку.

Установи, які залишилися в системі, суттєво збільшили чисті комісійні доходи: тільки за 2015 рік вони зросли оціночно на 25–30%

За останні два роки в умовах різких курсових коливань і значного розширення спреду на міжбанківському валютному ринку фінустанови змогли заробити кілька мільярдів гривень торговельних доходів. Але ці доходи можна радше вважати «втішним призом», оскільки збитки, пов'язані з нестабільністю курсу (доформування резервів за проблемними валютними кредитами) багаторазово перевищують отримані доходи від купівлі-продажу валюти. А зважаючи на відносно стабільний валютний курс на сьогодні, банки в найближчі півроку суттєво зменшать свої торговельні доходи.

До останнього часу «тихою гаванню» для інвестування коштів і отримання доходів залишалися вкладення у фактично безризикові ОВДП і депозитні сертифікати НБУ. Особливо активно банки купували другий вид паперів: починаючи з другої половини 2015-го, їхні вкладення збільшилися з 40 млрд гривень до майже 90 млрд гривень на початок 2016-го. Відсоткова ставка за ними перевищувала 20%, а в певні періоди доходила до 26–27% річних. На початку 2016 року на піку тренда у структурі відсоткових доходів банків частка доходів від вкладень у депозитні сертифікати НБУ досягала 15%, а в багатьох установ навіть понад 60–70% усіх відсоткових доходів.

Але найближчими місяцями заробітки банків на цьому – я б назвав його ідеальним з погляду безризиковості – інструменті підуть на спад: регулятор активно знижує облікову ставку, під яку підв'язані і відсоткові ставки за сертифікатами НБУ. Сьогодні максимальна дохідність за ними не перевищує 16%, а до кінця року вона, імовірно, зменшиться до 12–14%, що спонукає банкірів змінювати свою тактику. Проте переорієнтація багатьох гравців на інвестиції в ОВДП тимчасова, адже і їхня дохідність знижуватиметься.

Ситуація наполегливо веде банкірів до активних операцій на кредитному ринку. Так, раніше ставки за кредитами перевищували ставки за вкладеннями в депозитні сертифікати НБУ на 5–7%. Але, зіставляючи рівень кредитного ризику, банкіри вважали за краще все-таки вкладатися в безризикові папери, отримуючи прийнятний рівень маржі. Вже до осені – не в останню чергу через зниження облікової ставки НБУ – такі вкладення для більшості фінустанов будуть або з дуже низькою, або взагалі з негативною маржею.

Сьогодні максимальна дохідність за депсертифікатами НБУ не перевищує 16%, а до кінця року вона, імовірно, зменшиться до 12–14%, що спонукає банкірів змінювати свою тактику. Проте переорієнтація багатьох гравців на інвестиції в ОВДП тимчасова, оскільки і їхня дохідність знижуватиметься

Буду обережним оптимістом: є передумови стверджувати, що в IV кварталі нинішнього року банки активніше підуть у кредитування, і частка доходів від нього поступово збільшуватиметься. При цьому ставки за кредитами не знизяться синхронно зі зменшенням собівартості депозитних портфелів, а отже, у банкірів є можливість отримати більш-менш пристойну відсоткову маржу.

Які сегменти кредитування почнуть розвиватися насамперед? Можна припустити, що зросте кількість банків і, відповідно, конкуренція в сегменті автокредитування; активізуються невеликі беззаставні кеш-кредити і карткові овердрафти.

У корпоративному секторі також очікується активізація: тренд хай і невеликого економічного зростання стійкий і також стійка потреба в обіговому капіталі в багатьох компаній. При цьому, якщо буде ухвалено й імплементовано пакет законів щодо захисту прав банків-кредиторів, довгоочікуваний процес активного кредитування буде запущено.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 09.10.24
Кількість КУА278на 09.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 09.10.24
Кількість ІСІ1815на 09.10.24
Кількість НПФ*53на 09.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24