Верховна Рада України прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії цінних папері"

11 жовтня 2013
Сайт Верховної Ради України, 10.10.2013

http://rada.gov.ua/news/Novyny/Povidomlennya/83542.html

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії цінних папері"
 
Законопроектом (реєстр. №2072) пропонується вдосконалити державне регулювання ринку цінних паперів шляхом, зокрема, розвитку ринку облігацій та створення умов для забезпечення ефективного захисту прав власників корпоративних облігацій. Передбачається також встановити механізм здійснення публічного розміщення цінних паперів виключно на фондових біржах; спрощення приватного розміщення акцій; удосконалення звітності приватних акціонерних товариств тощо.

Зокрема, зміни, які пропонується внести до Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" передбачають введення терміну "корпоративні облігації", а також запровадження нових видів корпоративних облігацій таких як біржові, інфраструктурні та концесійні облігації. З цією метою цей закон доповнюється статтями 82 та 83, якими передбачено створення умов для врегулювання питань емісії та обігу інфраструктурних, концесійних та біржових облігацій.

З метою забезпечення захисту прав власників корпоративних облігацій законопроект передбачає запровадження інституту загальних зборів та представника власників корпоративних облігацій, а також шляхи реструктуризації заборгованості емітента перед власниками корпоративних облігацій (у тому числі у разі дефолту за корпоративними облігаціями).

Також, проект передбачає визначення терміну "дефолт за корпоративними облігаціями" та встановлює критерії та правові наслідки його настання.

Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до Закону "Про акціонерні товариства" в частині встановлення вимоги щодо попереднього погодження рішення акціонерного товариства - емітента корпоративних облігацій щодо здійснення ним значних правочинів загальними зборами власників корпоративних облігацій у випадках, передбачених Законом "Про цінні папери та фондовий ринок".

З метою модернізації процедури емісії цінних паперів проектом пропонується встановити вимогу щодо здійснення публічного розміщення цінних паперів виключно на фондовій біржі.

Також, законопроектом передбачено встановлення вимоги щодо обмеження суми договорів андеррайтингу щодо повного або часткового викупу в емітента нереалізованих цінних паперів, що буде сприяти зменшенню ризиків невиконання андеррайтером зобов’язань перед емітентами цінних паперів.

Крім того, пропонується встановити субсидіарну відповідальність аудитора, який підписує проспект емісії цінних паперів, за шкоду, заподіяну емітентом інвестору внаслідок наявності в такому проспекті недостовірної інформації.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 01.10.24
Кількість КУА278на 01.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 01.10.24
Кількість ІСІ1815на 01.10.24
Кількість НПФ*53на 01.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24