"В Україні зруйновані всі класи інвестованих активів" - Рабінович

19 листопада 2015
Gazeta.ua, 18 листопада 2015 року

http://gazeta.ua/articles/life/_v-ukrayini-zrujnovani-vsi-klasi-investovanih-aktiviv-rabinovich/660259

Швидкість реформ, з якою рухається Україна протягом останніх півтора років, розчаровує іноземних інвесторів. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив російський фінансист Слава Рабінович.

"Я займаюсь інвестиціями в Україну протягом останніх 20-ти років. І зараз в Україні зруйновані всі класи інвестованих активів. Це фондовий ринок, публічний ринок, де торгуються фінансові інструменти, в тому числі акції. Також зруйнований клас приватних інвестицій. Більшість іноземних інвесторів навіть близько не можуть підійти до цих класів активів. Єдиний сегмент, який може почати оживати, це комерційна нерухомість. І то я говорю про маленькі проекти. Це нематеріальний інвестиційний капітал. Україні необхідний домашній інвестиційний капітал, так само й іноземний. Але країна ходить по кругу вже півтора роки і ніяк не може розірвати його. Міжнародні фінансові організації, які присутні на численних міжнародних інвестиційних конференціях, в тому числі у Вашингтоні і Нью-Йорку, мають великий інтерес інвестувати в Україну. Але у них є констатація сумного факту: Україна не дозріла до приватного капіталу. Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку дуже сильно тиснуть на розуми приватних інвесторів, щоб вони ввійшли в Україну. Вони готові заходити разом з ними", - каже Рабінович.

Гроші не заходять до України, бо для них тут нема ґрунту.

"От існує стіна грошей для України, але вона ніде не матеріалізується, бо в Україні нема ґрунту. Я зовсім не розумію, чому така ситуація відбувається. Я міг розуміти, що війна, через яку зруйнована банківська система. Але в Україні вже більше року діє парламент, півтора роки діє президент, в обох владах, виконавчої і законодавчої, є великий запас міцності, виданий мандатом всього українського народу. Всі, хто прийшов до влади, мають підтримку більшості населення. А надії не виправдовуються. Чому? Тому, що в Україні поганий закон про люстрацію, який погано діє і така ж судова гілка влади. Продовжується підкилимова корупція, можливо навіть за участю окремих угрупувань нинішньої влади. І оця сукупність робить країну неінвестопривабливою досі. Не хотілося бачити Україну як країну невдалою державою. Інакше це буде перемогою Путіна в тому числі", - резюмував Рабінович.

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 06.10.24
Кількість КУА278на 06.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.10.24
Кількість ІСІ1815на 06.10.24
Кількість НПФ*53на 06.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24