В Україні продовжують скорочуватися активи публічних інвестиційних фондів

12 серпня 2013
Голос столиці, 09.08.2013

http://newsradio.com.ua/2013_08_09/V-Ukra-n-prodovzhujut-skorochuvatisja-aktivi-publ-chnih-nvestic-jnih-fond-v/

Про майбутнє інвестиційних фондів в Україні радіостанція «Голос Столиці» поспілкувалася зі своїм економічним оглядачем Павлом Ілляшенко.

Активи публічних інвестиційних фондів продовжують скорочуватися. У липні вкладники вилучили з ринку ще 5,2 мільйона гривень, скоротивши загальний портфель 38 фондів до 140 мільйонів гривень. Учасники ринку стверджують, що поліпшення ситуації найближчим часом не передбачається.

«Голос Столиці»:Чому інвестори продовжують йти з інвестиційних фондів?

Павло Ілляшенко: Оскільки зараз в економіці України рецесія, ринок акцій як мінімум не росте, умови несприятливі. Ці обставини і змушують людей виходити з інвестиційних фондів. Як показує історія, ситуація завжди змінюється на протилежну: через якийсь період часу люди знову купують акції за високими цінами, потім знову продають за низькими – це повторюється з року в рік, на жаль.

«Голос Столиці»:Процентні ставки по депозитах знижуються, що змусить інвесторів знову цікавитися фондовим ринком. Отже, в інвестиційні фонди потечуть кошти. Як ти на це дивишся?

Павло Ілляшенко: На жаль, це часто працює. Багато людей звертають увагу саме на цю зв'язку, припускаючи, що коли процентні ставки за депозитами падають, вони недозаробляють. І їм хочеться вже якусь більш високу прибутковість, ніж та, що дає депозит. Звісно, у звичайній ситуації, при нормальному економічному циклі усе відбувається стандартно: зниження процентних ставок за депозитами відбувається тоді, коли в економіці усе добре. У цей період вартість акцій зростає, що робить вкладення в інвест-фонди, які більше інвестують саме в акції, і це окупається. Але при цьому люди забувають про те, що прибутковість акції змінюється більш яскраво і сильно. Немає жодної гарантії, що вартість акції за рік зросте на якийсь відсоток. Це не так. Вона може зрости, впасти на 5%, 10%, 50%. Це завжди невизначеність і майбутнього не знає ніхто, як би нам не хотілося прогнозувати.

Правильний підхід – це коли ви звертаєте увагу в цілому на кон'юнктуру і вартість акції. Акції дешеві, тому що зараз негативна фаза економічного циклу, але рано чи пізно негативна фаза зміниться позитивною. І тоді вартість акцій підвищиться. Але це станеться, можливо, через півроку, може, через рік. Якщо ви готові брати на себе такий ризик невизначеності за часом, тоді це розумний підхід. Якщо ж ви не орієнтуєтеся на конкретну прибутковість в конкретному проміжку часу – з ринком акцій це не працює.

До слова, згідно з нещодавнім дослідженням консалтингової фірми Cogent Research, фінансові радники дедалі частіше готові рекомендувати своїм клієнтам інвестувати кошти через біржові фонди. Згідно з опитуванням 1700 радників, 23% заощаджень інвестуються за допомогою біржових фондів.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 30.09.24
Кількість КУА278на 30.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 30.09.24
Кількість ІСІ1815на 30.09.24
Кількість НПФ*53на 30.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24