Усе під контролем

10 грудня 2009
Вікторія Руденко, "Контракти", №49, 2009

http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/article/45/49200912104.html

Наприкінці листопада в. о. міністра фінансів Ігор Уманський підтримав ідею Держфінпослуг і Мінекономіки вивести з-під контролю НБУ банківське регулювання і передати його фінансовому мегарегулятору в особі Держфінпослуг.

Єдиний регулятор має об’єднати в собі всі функції, що контролюють ринок, які нині виконують Нацбанк, Держфінпослуг і Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку.

Ідея створення єдиного регулятора фінансових ринків не нова. Про централізацію всіх контрольних функцій уже кілька років говорять у США та ЄС. Прихильники мегарегулятора запевняють, що основні учасники фондового ринку — банки, страхові компанії, пенсійні та інвестиційні фонди — при інвестуванні коштів використовують ті самі фінансові інструменти, а відтак наражаються на ті самі ризики. Звідси виникає потреба в єдиному їх регулюванні.

Однак розмови залишаються розмовами. У США планували передати контроль за фінструктурами Федеральній резервній системі, але від цієї ідеї довелося відмовитися. Президент Барак Обама нещодавно запропонував новий варіант: створення ради з контролю за фінансовими ринками. До неї увійдуть голови Мінфіну, ФРС, Держкомісії з цінних паперів, агентства зі страхування депозитів, агентства з іпотечного ринку. При цьому всі структури збережуть свої нинішні функції.

В Україні можливе створення аналогічної ради, а ось передача регулюючих функцій від Нацбанку до Держфінпослуг сумнівна. Функція НБУ з нагляду й регулювання роботи банків закріплена статтею 7 Закону України «Про Національний банк». Держфінпослуг, у свою чергу, у своїй роботі керується лише Положенням про Держфінпослуг, затвердженим президентом України в 2003 році. Тому для того, щоб позбавити Нацбанк деяких функцій, ініціаторам створення єдиного регулятора доведеться через Верховну Раду вносити зміни до закону, що потребуватиме досить багато часу.

До того ж, ефективність такого єдиного нагляду за всіма фінансовими ринками в Україні може різко знизитися через меншу увагу до окремих секторів фінансової системи. На сьогодні Держфінпослуг і без того досить слабко справляється зі своїми обов’язками — мало не щоденне погіршення ситуації на українському страховому ринку тому підтвердження. Зараз комісія активно позбавляє ліцензій страховиків, що проштрафилися, однак криза неплатежів на ринку загострюється, оскільки в органу немає достатніх важелів впливу на гравців. Для вирішення таких проблем потрібні гроші, які регулятору взяти нема звідки. Голова Держфінпослуг не раз звертався до Нацбанку по фінансування, але позитивної відповіді поки що не отримав.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24