Україні варто орієнтуватися на внутрішніх інвесторів – експерт

19 листопада 2014
Голос Столиці, 18.11.2014

http://newsradio.com.ua/2014_11_18/Ukra-n-varto-or-ntuvatisja-na-vnutr-shn-h-nvestor-v-ekspert-4792/

Закордонні інвестори вже «зняли» все, що можна, ще до кризи 2008-2009 років, тому зараз необхідно мобілізувати внутрішні інвестиційні ресурси для розвитку українського фондового ринку, вважає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Обов’язковий лістинг публічних акціонерних товариств, інститут незалежних директорів і лібералізація валютного регулювання. Коаліція готує масштабні реформи. Щоб поліпшити корпоративне управління в акціонерних товариствах, акціонерам пропонується складати корпоративні угоди, які виключать проблеми з прийняттям внутрішніх рішень. Крім того, в коаліційній угоді значаться ініціативи щодо залучення інвестицій. Зокрема йдеться про послаблення валютного регулювання і контролю. Окремим рядком виписано розвиток біржової інфраструктури із залученням іноземних біржових операторів.

Реформи, які прописані в проекті коаліційної угоди, в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Наскільки доцільно прописувати механізми функціонування акціонерних товариств в тексті коаліційної угоди?

– Ці ініціативи вже не нові, вони активно обговорюються близько 10 років. Це спроба створити в Україні справжній фондовий ринок, адже обсяги торгів на нашому фондовому ринку не відповідають рівню розвинених країн. Вимоги до публічного лістингу передбачають прозорість, відкритість компанії, наявність у вільному обертанні не менше, ніж 20% акцій тощо. Це дасть можливість інвесторам оцінити якість компаній та вибрати ту, яка може стати «блакитною фішкою», принести інвестору значний дохід. Крім того, це дасть можливість мобілізувати внутрішні ресурси для розвитку фондового ринку. Найбільший інвестор – це внутрішній інвестор. Закордонні інвестори вже «зняли» все, що можна, ще до кризи 2008-2009 років, коли фондовий ринок у нас бурхливо розвивався.

Пропозиція знизити кворум, необхідний для проведення загальних зборів акціонерного товариства до 50% плюс одна акція – це спростить життя акціонерів?

– Це станеться, якщо влада далі реформуватиме систему публічних акціонерних товариств, сприятиме мінімізації ризиків рейдерських захоплень. У нас досить прогресивне законодавство в частині захисту прав інвесторів, але, на жаль, не всі ці норми виконуються.

Наскільки необхідно запроваджувати інститут незалежних директорів для управління держвласністю?

– Це дуже поширена практика в корпоративному секторі розвинутих країн. Проте я скептично оцінюю можливість запровадження цього інституту в державному секторі України у найближчій перспективі. Для цього необхідно реалізовувати реформи, спрямовані на дерегуляцію, детінізацію, саморегуляцію, на боротьбу з корупцією.

Один із напрямків озвучених реформ лібералізація валютного регулювання.

– У нас уже лібералізація, по суті, відбулася. Це заяви Нацбанку про те, що ми відмовилися від фіксованого курсу, у нас тепер плаваючий курс. Це одна з вимог Міжнародного валютного фонду. Тому ми вже живемо фактично в стані лібералізованого валютного контролю або курсоутворення. Тому треба до цього звикати. Звичайно, це шок для української економіки. Але поки у нас іншого виходу немає.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24