Україна піднялась на 16 позицій у рейтингу інноваційних країн

17 лютого 2015
Марія Юзич, "День", №24, 2015

http://www.day.kiev.ua/uk/article/ekonomika/ukrayina-pidnyalas-na-16-pozyciy-u-reytyngu-innovaciynyh-krayin

Директор Google в Україні: Це означає, що ми — важливий ринок, і в нас як центру інновацій — дуже великі перспективи

Україна зробила несподівано великий ривок у щорічному рейтингу топ-50 найінноваційніших країн світу за версією Bloomberg. За рік наша країна піднялася із 49-го на 33-тє місце, випередивши Гонконг, Ісландію, Бразилію та інші країни. За рівнем освіти Україна увірвалася в першу п’ятірку, поступившись лише Південній Кореї, Росії, Фінляндії та Ізраїлю. А за кількістю патентів виявилася в десятці разом із США, Великобританією, Німеччиною та Росією.

До слова, крім освіти і патентів, індекс Bloomberg враховує ще чотири показники: кількість компаній у сфері хай-тек (Україна займає 35-те місце серед інших країн), кількість R&D— центрів (42-ге місце), науковий персонал (41-ше місце) та виробництво (50-те місце). Також у своєму дослідженні Bloomberg назвав найбільші інноваційні компанії світу. Десятка практично повністю представлена американськими компаніями за вирахуванням китайської Tencent. Найбагатшою залишається Apple, на другому місці — Microsoft, на третьому — Google.

До цього кращим результатом для України було 42-ге місце в загальному рейтингу Global Innovation Index 2013 року. А до рейтингу Innovation Cities Index увійшло одразу декілька українських міст. Це Київ, Донецьк, Запоріжжя, Львів, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, а також Сімферополь і Севастополь. Щоправда, всі міста розташовані майже наприкінці списку із 455 міст. Вище за всіх у рейтингу — Львів (350-те місце) та Київ (361-ше місце).

Що дало змогу Україні піднятися в рейтингу, незважаючи на кризовий рік в економіці країни? Як це в подальшому вплине на вітчизняну ІТ-галузь? Про це «День» запитав у директора Google в Україні Дмитра ШОЛОМКА:

— Найвірогідніше, підняття в позиціях такого рейтингу для України означає визнання того факту, що за нами варто спостерігати, що ми — важливий ринок і перспективи у країни як центру інновацій дуже великі. Рівень освіти у нас традиційно високий, всі інші показники рейтингу було б непогано «підтягнути».

Якщо детально поглянути на рейтинги 2014 та 2015 року, дуже легко зрозуміти, за рахунок чого Україна змогла піднятись так високо. Насамперед — через зростання свого «рейтингу патентів» і через збільшення кількості хай-тек компаній та кількості R&D персоналу в країні. Мені здається, що це пов’язано передусім із тим, що дані щодо України почали, нарешті, нормально відстежувати й підраховувати на міжнародному рівні. Крім цього, через події 2014 року до нас приділяється велика увага всього світу. Саме це може стимулювати дедалі більше компаній, які займаються R&D на світовому рівні, визнавати те, що розробка ведеться з України, патенти реєструються українськими компаніями, і над проектами працюють українські інженери. Раніше багатьом визнавати цей факт було не дуже зручно.

Втім, Україна в цьому рейтингу має неймовірно жахливі рейтинги в науці та виробництві. Сподіваюся, що така різниця між, з одного боку, патентами, освітою та розробкою продуктів і, з іншого боку, науковою роботою та виробництвом спонукатиме керівництво держави й бізнес-кола активніше стимулювати і розвивати саме ці галузі інновацій.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24