Україна є сільськогосподарським центром впливу - представник Sigma Bleyzer

30 травня 2011
Наталія Костіна, Укрінформ, 28.05.2011

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1017118

Україна є сільськогосподарським центром впливу. На цьому наголосив президент компанії Harmelia Джон Шморгун (John Shmorhun), яка представляє аграрний напрям діяльності інвестфонду Sigma Bleyzer. Він виступив у Вашингтоні з презентацією на тему "Інвестиції в агробізнес в Україні" на заході, організованому Бізнес-радою Україна-США (US-Ukraine Business Council).

"За останні 10-11 місяців Sigma Bleyzer інвестувала 85 млн євро, придбавши в оренду 73 тис. га сільськогосподарських земель у Харківський та Полтавській областях", - повідомив Д.Шморгун. Упродовж наступних п'яти років компанія за допомогою механізму співінвестування має намір спрямувати ще 100 млн євро на розширення цих площ до 200-220 тис. га і розбудови інфраструктури, розповів керівник Harmelia.

У ході презентації він акцентував увагу на ряді факторів, які визначають Українську державу як потужного глобального гравця. Зокрема, Джон Шморгун нагадав, що Україна є одним зі світових лідерів експорту зернових. Площа її сільськогосподарських угідь значно більша, ніж в інших європейських країнах, і становить 32,432 млн га. Для порівняння він навів розміри відповідних територій у Франції - 18,433 млн, Іспанії - 12,700 млн, Польщі - 12,502 млн, Німеччині - 11,877 млн, Румунії - 8,583 млн та Італії - 7,171 млн га. Україна має третину світових чорноземів, клімат, що сприяє виробництву зернових, рослинної олії та овочів, а також стратегічне розташування, зокрема, порти на Чорному морі.

Але врожайність у порівнянні з європейськими країнами ще залишається достатньо низькою, зазначив президент Harmelia. Серед основних чинників такої ситуації він назвав недостатні інвестиції у сільськогосподарську галузь і недоліки менеджменту упродовж десятиліть. Так, наприклад, за його оцінкою, середній по країні показник врожайності пшениці потенційно може бути удвічі більшим за умови використання нових технологій.

Характеризуючи на прохання представників бізнес-компаній інвестиційне середовище на сучасному етапі, він поділився своїми враженнями від дискусій, що мали місце на недавньому міжнародному інвестфорумі у Нью-Йорку. "Так, було багато розмов про такі країни як Бразилія та Аргентина, але не було жодної компанії, яка б не говорила про Україну у перспективі", - відзначив Джон Шморгун.

Говорячи про особливості оренди сільськогосподарських угідь в Україні, а також можливого впливу скасування мораторію на продаж землі, він зазначив, що існуюча нормативна база щодо договорів оренди досить сприятлива і, зокрема, тому Sigma Bleyzer не бачить причин для особливих хвилювань. Певні прогнози щодо цін на оренду після відміни мораторію можна зробити, якщо проаналізувати ситуацію у близьких європейських країнах, порадив він присутнім на презентації.

Джон Шморгун підкреслив, що перспективність інвестування в Україну підкріплюється і глобальною тенденцією щодо зростання споживання сільгосппродукції у світі. У ситуації, коли розвинуті ринки не в змозі повністю забезпечувати потреби, посилюється роль ринків, що розвиваються, зауважив він. Керівник Harmelia уникнув прямої відповіді на запитання щодо прибутків компанії за минулий рік, проте відзначив, що вони були досить високими. А цей рік, на його думку, може бути навіть більш сприятливим, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Harmelia Holdings на сьогодні входить до 25 найбільших сільськогосподарських компаній в Україні. Її головний офіс розташований у Харкові. Стратегія компанії полягає у придбанні працюючих фермерських господарств, які консолідуються і забезпечують динаміку обсягів. Крім вкладень у техніку, технології та розвиток інфраструктури, компанія приділяє певну увагу соціальним програмам, зокрема підтримці шкіл у районах, де розташовані фермерські господарства. Джон Шморгун був призначений керівником Harmelia, відносно нового аграрного підрозділу, у вересні 2009 року.

Інвестфонд Sigma Bleyzer, створений у 1994 році, має штаб-квартиру у Хьюстоні (штат Техас, США) та офіси в Україні, Румунії і Казахстані. Загальні активи фонду оцінюються в 1 млрд доларів. В Україні фонд працює 15 років, володіє, зокрема, частками оператора кабельного телебачення "Воля", парфумерної мережі "Космо" і ВАТ "Полтавакондитер".

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 02.10.24
Кількість КУА278на 02.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 02.10.24
Кількість ІСІ1815на 02.10.24
Кількість НПФ*53на 02.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24