Торги об’ємом 25 млн. грн. для країни з економікою у 150 млрд.долл. - ну це навіть не смішно

12 січня 2012
Володимир Веселовський, FundMarket, 05.01.2012

http://fundmarket.ua/experts/torgi-obmom-25-mln-grn-dlya-krani-z-yekonomkoyu-u-150-mlrddoll---nu-zye-navt-nye-smshno-20120105165849/

FundMarket публікує інтерв’ю з Дмитром Тарабакіним, управляючим директором ІК “DRAGON CAPITAL”, записане для новинної програми  “Фінансовий ранок”, яка вийшла на 5 каналі 13 грудня 2011 року. Для ефіру короткої новинної програми були використані лише невеликі уривки інтерв’ю. У даній публікації ми оприлюднюємо значно ширший варіант розмови журналіста FundMarket Володимира Веселовського з керівником провідного українського інвестбанку.

«Без кардинальних змін український фондовий ринок перетвориться на пустелю, де буде маленька оаза з 1-3 емітентів і такий нікчемний обсяг торгів який ми маємо сьогодні» - каже Дмитро Тарабакін.

FundMarket: Поточний рік на українському фондовому ринку виявився досить насиченим. Тут можна згадати і високу законодавчу активність ДКЦПФРі нові біржові інструменти… Проте якихось кардинальних революційних змін не відбулось. Ринок не став масовим, і він не може забезпечити емітентів необхідними коштами.

Дмитро Тарабакін: Вважаю що сьогодні вдихнути нове життя в український фондовий ринок можливо лише єдиним швидким способом - покращенням якості класичних українських емітентів. Оскільки ми не очікуємо впродовж найближчих 5 років ІРО вітчизняних компаній, то треба зробити наступні кроки.

Перше: повернути в Україну тих емітентів які пройшли лістинг на провідних біржах світу – мова йде перш за все про Лондон і Варшаву. Це такі емітенти як «Миронівський Хлібопродукт», «Кернел», Ferrexpo та інші.

Друге: це підняти вимоги і цим самим - підняти якість тих емітентів які сьогодні вже представлені на біржі. І в першу чергу я маю на увазі необхідність покращення захисту прав міноритарних акціонерів. Для цього необхідно внести зміни до закону України «Про акціонерні товариства», які дозволили б міноритаріям почувати себе комфортно.

FundMarket: Про необхідність цих змін ми говоримо вже кілька років, проте віз і нині там. Що буде, якщо не вдасться їх здійснити?

Дмитро Тарабакін: Якщо не вдасться зробити ці зміни то український фондовий ринок перетвориться на пустелю, де буде маленька оаза з 1-3 емітентів і такий самий нікчемний обсяг торгів який ми маємо сьогодні. Об’єм торгів у 25 мільйонів гривень, який став типовим впродовж останнього часу, для країни з економікою 150 мільярдів доларів – ну це навіть не смішно.

При цьому безсумнівним є колосальний потенціал цього ринку хоча би тому що ми маємо державу з 47 мільйонами населення. І сьогодні така країна як Польща з набагато меншим населенням, має більше 130 мільярдів доларів довгих грошей які годують економіку країни. І ці гроші потрапляють в економіку Польщі саме через фондовий ринок. А для держави Україна ця цифра повинна бути навіть більшою.

Тому отих 300-400 тисяч активних рахунків у Польщі і менше 10 тисяч активних рахунків в Україні – ось реальний потенціал зростання нашого ринку. При цьому це і реальні можливості зняти тиск на долар – щоб люди не бігали міняти гривну на долар, або не бігали купувати завжди нерухомість і створювати оці бульбашки на ринку. Тобто розвинутий фондовий ринок це, перш за все - нормальна альтернатива збереження статків населення. І друге, фондовий ринок - це дієвий механізм перерозподілу капіталу, який повинен живити економіку.

FundMarket: Ви завжди ставите у приклад фондовий ринок Польщі. А який позитивний досвід Україна могла б запозичили у іншого сусіда – Росії?

Дмитро Тарабакін: Там теж не надто вдало. До останнього часу вони не заохочували робити російські ІРО. Там більшість компаній все одно мали SPV і через них робили лістинг в Лондоні і Нью-Йорку. Але у зв’язку з тим, що валютне законодавство там набагато ліберальніше для росіян купити акції навіть у Лондоні не є великою проблемою. Зараз вони зрозуміли свою помилку і вже починають піднімати питання про паралельний лістинг, про російські депозитарні розписки. Вони пробують це повернути, але дуже важко. Маятник вже розхитався і всі звикли. Кожен хто зі штанців трішки виріс, уже зареєструвався у Люксембурзі чи Великобританії чи на Кіпрі і робить ІРО на закордонному майданчику – це така вже аксіома, яку їм зламати дуже важко.

FundMarket: Незважаючи на помилки, все-таки якоїсь стратегії росіяни дотримуються. Зокрема, у свій час більшість вважала створення «міжнародного фінансового центру» у Москві утопією. Сьогодні ж ми бачимо що об’єднання РТС і ММВБ відбувається рекордними темпами і вже завершується. І дуже ймовірно, в них є якісь плани і щодо дочірніх підрозділів – «Української біржі» та ПФТС…

Дмитро Тарабакін: Так, плани звичайно є. Я думаю, що вони будуть намагатись включити і Київ у свій фінансовий центр . Але тут є ризик що наші плани будуть дещо відрізнятись від їхніх, все таки було б добре самим бути таким центром. Але якщо мудро це побудувати, то може бути непогаyий синергзм, це однозначно.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 29.09.24
Кількість КУА278на 29.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.09.24
Кількість ІСІ1815на 29.09.24
Кількість НПФ*53на 29.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24