Тенденції на вітчизняному фондовому ринку

15 листопада 2012
Олександр Харько, "Хрещатик", №162, 2012

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4182/art/1352925004.html

Найкраще продаються акції енергетичних компаній

Обсяги торгів на українській біржі з початку року склали 19,57 млрд грн, що на 61,5 % менше торішніх результатів. За 2012 рік індекс UX знизився на 30,81 %, а ПФТС - на 41,41 %. На думку експертів, цьому сприяв зовнішній тиск на Україну з боку зростаючої боргової кризи країн Єврозони, через що учасники торгів задіяли меншу кількість коштів і воліли диверсифікувати інвестиції.

Вплив ззовні

Обсяги торгів на організованому ринку, які систематично фіксуються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) станом на 1 жовтня 2012 року склали більш ніж 164,71 млрд грн. Це на 10 % менше показника за минулий рік, коли обсяг угод становив 182 млрд грн. Основним результатом динаміки фондового ринку України стало суттєве зниження основного індексу біржі ПФТС на 41,4 % із початку року. Також фахівці вказують на різке зменшення ліквідності у 2012 році. Про це свідчать обсяги капіталу, задепонованого для проведення операцій у Всеукраїнському депозитарії цінних паперів.

"Звісно, вітчизняний фондовий ринок не є окремою "державою" і напряму залежить і від економічної ситуації в країні, і від загальної фінансової картини у світі. Як і будь-який інший фінансовий ринок, він відчуває на собі труднощі в період економічних криз. Тому, якщо говорити про результати попереднього року, то зниження економічних темпів, що спостерігалось у більшості країн, вплинуло і на стан ринків капіталу",- пояснила "Хрещатику" начальник відділу зовнішніх та внутрішніх комунікацій НКЦПФР Юлія Жулій.

За словами керівника відділу біржових операцій ІГ "Арт Капітал" Володимира Волкова, у першій половині року український ринок жваво реагував на тенденції, які відбувалися на світових фінансових майданчиках. Особливо - на кризу в європейській економіці, очікування погіршення ситуації в США і Китаї. У другій половині року ситуація у світі дещо покращилася (у короткостроковому періоді). Багато в чому, завдяки діям центробанків США, ЄС та Китаю, ринки знову пішли вгору. "Але на український ринок почали чинити вплив внутрішні чинники, основним із яких є політична осінь - вибори до парламенту",- зазначає Володимир Волков.
На думку експерта інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марії Сальникової, загалом вплив світових факторів знайшов своє відображення на динаміці фондового ринку України, проте це відбувалося не відразу: "Враховуючи те, що вплив кризи Єврозони поширився і на нашу країну, за динамікою зміни світової ситуації учасники фондового ринку України стежать і досі. За підсумками торгів за дев’ять місяців цього року російський індекс РТС виріс на 5,55 %, індекс DJI - на 9,62 %, а EURO STOXX - на 6,19 %".

Найпопулярніші акції на ринку

Як зазначає Марія Сальникова, найбільше зниження вартості акцій за останні дев’ять місяців було зафіксовано у компанії "Укрнафта" (-57,26 %) і Єнакіївському металургійному заводі (-48,62 %). Також негативною була динаміка вартості акцій Алчевського металургійного комбінату (-44,83 %). Причиною стало падіння темпів зростання світової промисловості і, як наслідок, зниження попиту на продукцію компаній.

"На учасників ринку вплинули спекуляції навколо можливого тривалого економічного спаду, що сильно позначилося на цінних паперах у секторі металургії. Утриматися вище нульових позначок вдалося акціям кількох компаній завдяки підтримці інвесторів, які, відчуваючи потенціал, здійснювали покупки на тлі зниження вартості цих паперів раніше",- пояснює ризик-менеджер Dragon Capital Дмитро Михайлусенко.

У той же час позитивна динаміка була зафіксована за акціями "Укрсоцбанку" та компанії "Мотор Січ". "Зростання склало 1,73 % і 0,85 % відповідно,- зазначає Марія Сальникова.- Варто відзначити, що така зміна їх вартості викликана виключно заслугами компаній. Так, наприклад, компанія "Мотор Січ" регулярно повідомляла про підписання нових контрактів із російськими та білоруськими колегами. З останнього стало відомо, що до виготовлення київських вертольотів планується залучити "Мотор Січ", на тлі чого можна очікувати подальшого підвищення вартості акцій".

За словами експертів, краща ситуація - на ринку цінних паперів енергетичних компаній, тому що вони орієнтовані на внутрішній ринок.

Державні цінні папери користуються попитом

На думку експертів Національного банку України, незважаючи на певне збільшення частки операцій із цінними паперами, що здійснюються на біржовому ринку, зберігаються підстави вважати, що фондовий ринок залишається закритим: "Приблизно 89 % усіх операцій на ньому здійснюються у так званому приватному режимі. Дефіцит цінних паперів, що вільно обертаються на ринку, та операцій з ними перешкоджають встановленню об’єктивної вартості та дохідності вітчизняних цінних паперів",- вважають фахівці НБУ.

За словами Марії Сальникової, учасники ринку - це, в основному, українські резиденти, а для нерезидентів процедура підключення до торгів більш складна. Ще однією причиною закритості українського ринку є небажання компаній показувати реальних власників бізнесу і йти на відкритий діалог з інвесторами і аналітиками.

"Поки не будуть внесені зміни до валютного законодавства, Україна навряд чи побачить приплив капіталу,- стверджує Володимир Волков.- Крім того, необхідні інструменти хеджування валютних ризиків, наприклад, ф’ючерсні контракти на основні валютні пари гривня/долар, гривня/євро. У розвитку фондового ринку повинні бути зацікавлені всі: від найбільших корпорацій і державних органів - до дрібних приватних інвесторів".

У той же час, як стверджують експерти, державні цінні папери продовжують користуватися попитом у зв’язку з адекватною прибутковістю, яка пропонується за них. "Це закономірно для періодів економічної нестабільності, яка панує зараз у всьому світі. Як тільки з’являться ознаки стабільності, акцент з облігацій знову переміститься на акції. Це, ймовірно, відбудеться навесні 2013 року",- підсумовує Марія Сальникова.

Як зазначили "Хрещатику" у НКЦПФР, наразі комісія активно працює у законотворчій сфері, щоб принести на фондовий ринок України структурні зміни: "Якщо вести мову про наші останні ініціативи у розробці законодавчої бази, то тут варто відзначити кілька стратегічно важливих документів. Зокрема комплексний Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення законодавства про цінні папери", що, зокрема, спрямований на максимальний захист прав і інтересів інвестора. Так, документ передбачає впровадження пруденційного нагляду на ринку, а також зобов’язує торговців розкривати повну інформацію про здійснені операції за угодами з емісійними цінними паперами. Крім того, даний документ визначає вимоги до реклами на ринку цінних паперів".

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.09.24
Кількість КУА278на 28.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.09.24
Кількість ІСІ1815на 28.09.24
Кількість НПФ*53на 28.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24