Судові спори на ринку цінних паперів

14 січня 2010
Віталій Бурдак, "Правовий тиждень", № 1-2, 2010

http://smi.liga.net/articles/IT100075.html

Ринок цінних паперів в Україні стрімко розвивається. Він має величезний потенціал розвитку, а тому є дуже привабливим для інвесторів, бізнесменів та юристів.

У році, що минає, спостерігалася тенденція до зменшення кількості судових спорів на ринку цінних паперів України. Це було пов'язано зі зниженням активності на цьому ринку внаслідок негативного впливу світової фінансової кризи. Крім того, цього року багато акціонерних товариств почали приводити свою діяльність у відповідність до вимог Закону України "Про акціонерні товариства", який був прийнятий у 2008 р., а у квітні 2009 р. набрав чинності. Це також сприяло зниженню активності на фондовому ринку. До того ж проведення рекапіталізації низки українських комерційних банків не могло не насторожити інвесторів. Сукупність зазначених чинників і призвела до затишшя на українському фондовому ринку.

У 2009 р. поменшало корпоративних конфліктів, викликаних рейдерськими атаками на підприємства. Це було пов'язано зі значним зменшенням вартості основних активів більшості підприємств, які були об'єктними цілями. Фактично рейдерство в умовах світової економічної кризи стало економічно необґрунтованим засобом одержання контролю над підприємством.

Найближчим часом експерти прогнозують збільшення кількості судових спорів на фондовому ринку. Це пов'язано в першу чергу з нововведеннями Закону України "Про акціонерні товариства", а саме: з розширенням прав акціонерів, новою системою корпоративного управління акціонерним товариством, запровадженням процедури реалізації переважного права покупки акцій, новим видом голосування на зборах акціонерів, новим порядком скликання і проведення загальних зборів акціонерного товариства, новими правилами придбання значного і контрольного пакетів акцій акціонерного товариства, обов'язковим викупом його акцій тощо.

Незабаром юристи, які займаються супроводом судових справ, пов'язаних з українським ринком цінних паперів, стикнуться з такими складнощами:

  • відсутністю нормативно-правових актів, що мають регулювати питання діяльності акціонерних товариств, які не врегульовані Законом України "Про акціонерні товариства" або які Закон відніс до компетенції Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

  • відсутністю роз'яснень Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку щодо тих чи інших аспектів застосування норм Закону України "Про акціонерні товариства";

  • відсутністю судової практики вирішення спорів, які виникають на підставі застосування норм Закону України "Про акціонерні товариства";

  • невідповідністю роз'яснень Вищого господарського суду України та Верховного Суду України нормам Закону України "Про акціонерні товариства".

Зрештою кожен практикуючий юрист, який займається супроводом судових справ, пов'язаних з ринком цінних паперів України, буде змушений стати першопрохідником у трактуванні або застосуванні норм Закону України "Про акціонерні товариства".

Виходом із ситуації може бути консолідація юридичного співтовариства (правників, адвокатів, суддів, юристів Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку) задля розробки єдиних правил і підходів до застосування норм Закону України "Про акціонерні товариства" шляхом проведення професійних семінарів, конференцій, робочих груп і круглих столів.

Основні судові перспективи будуть пов’язані зі зборами акціонерів і прийнятими на них рішеннями. У центрі уваги опиняться порушення процедури скликання і проведення таких зборів, особливо процедури голосування. Нагадаємо, що одним з нових видів голосування на загальних зборах акціонерів є кумулятивне голосування, яке не досить чітко регламентоване, якщо сприймати новий Закон буквально. Потрібен час для накопичення практичного досвіду застосування цієї процедури, що помилки у її проведенні не спричиняли визнання недійсним голосування і його результатів.

Багато проблем, які, скоріше за все, стануть предметом судової аналітики, пов’язані із представництвом акціонерів на загальних зборах акціонерів, а також зі списком акціонерів, допущених до голосування та участі у зборах. Нагадаємо, що новий Закон змінив інфраструктуру фондового ринку і взаємини його учасників: реєстратори прав власності на цінні папери вже не є учасниками цих правовідносин. Таким чином, з'явилися нові поняття, у тому числі й перелік акціонерів, допущених до голосування. Отже, новими судовими перспективами є внесення до цього списку та виключення з нього, а також підтвердження свого права на участь у голосуванні та зборах.

Що стосується обігу цінних паперів, Закон України "Про акціонерні товариства" чітко визначив порядок відчуження акцій різних видів акціонерних товариств. Якщо уважно вивчити Закон, питань не має бути, однак суперечки все ж таки можливі. Хоча б тому, що акціонери, акціонерні товариства і треті особи (покупці) звикли до старих процедур і, скоріше за все, важко сприйматимуть таку детальну регламентацію. Фондовий ринок вже пристосувався до неврегульованого ринку. Зараз же на поверхню вийдуть біржові правила, брокери, лістинг, інформування про укладену угоду тощо. Проблеми з'являться і з переважним правом, незважаючи на те що юристи позитивно оцінюють нові норми законодавства.

Можливі протиріччя будуть пов’язані зі статутними документами та згадуванням в них тих чи інших положень. Це стосується і переважного права. Велика кількість спорів очікується у зв'язку з можливістю укладення угод між акціонерами, а саме із застосовним правом тієї чи іншої країни. Вищі судові інстанції вже висловлювалися з цього приводу, однак їхні висновки не мали нормативного характеру.

Загалом рекомендація практикуючих судових юристів така: усі процеси, що відбуваються в акціонерному товаристві, усі детально прописані процедури (у тому числі проведення загальних зборів акціонерів і відчуження акцій) необхідно аналізувати з огляду на їхню спірність. Наприклад, порушення процедури проведення загальних зборів акціонерів не завжди спричиняє визнання прийнятих на ньому рішень недійсними. Утім, це не заклик до ігнорування деяких норм, адже крім судових перспектив оспорювання важливих рішень існують також державні регулятори ринку зі своїми санкціями та покараннями.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24