STOP технічним дефолтам

16 листопада 2010
"Правовий тиждень", № 45, 2010

http://www.legalweekly.com.ua/

Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо створення умов для забезпечення належного обігу облігацій підприємств" від 08.10.2010 р. № 2601-VI (далі - Закон) набув чинності з дати офіційної публікації, тобто з 2 листопада ц.р. Запроваджені ним зміни, спрямовані проти так званих технічних дефолтів, можуть оздоровити ринок цінних паперів. Нововведення дозволять емітентам виконати свої зобов'язання перед інвесторами навіть у складних фінансових умовах. Інвестори ж, своєю чергою, можуть повернути вкладені гроші й отримати дохід з "проблемних" облігацій.

Закон визначає умови продовження емітентом облігацій підприємств строків їх обігу та погашення. Так, продовження визначених проспектом емісії строків обігу та погашення облігацій підприємств можливе в разі викупу емітентом усього відповідного випуску (серії) облігацій або згоди на продовження таких строків усіх власників відповідного випуску (серії) облігацій. У разі такого викупу його ціна не може бути меншою, ніж номінальна вартість облігацій. Тривалість періоду, на який можуть бути продовжені строки обігу та погашення облігацій підприємств, не може перевищувати тривалості періоду, визначеного проспектом емісії таких облігацій. Повторне продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств не допускається. Закон також врегульовує вимоги до емітентів цільових облігацій. У зв’язку з внесеними змінами "Правовий тиждень" вирішив звернутися до фахівців з наступними запитаннями.

"Правовий тиждень" запитав у учасників ринку як вони оцінюють зміни, внесені до Закону "Про цінні папери та фондовий ринок". Чи виправдані такі нововведення та чого найближчим часом слід очікувати фондовому ринку?

Керуючий партнер Investor Relations Agency Олександр Нікішев:

- Основною метою цього Закону є створення умов для вирішення проблем ринку корпоративного боргу, що накопичилися під час кризи. Перш за все це проблеми емітентів, які емітували цільові облігації та через стагнацію на ринку будівництва не змогли погасити облігації шляхом їх обміну на квадратні метри нерухомості. Крім того, через непомірність кредитного навантаження збанкротували інші емітенти, а деякі не бажали погашати облігації, навіть маючи необхідні кошти. Проте дефолту емітента (невиконанню зобов’язань за облігаціями) у деяких випадках можна було б запобігти, саме подовживши строк обігу облігацій.

Зміни до Закону дають можливість цивілізовано, залишаючись у правовому полі, врегулювати питання, що виникають в емітентів під час обігу облігацій у нестабільному економічному середовищі.

Безумовно, ці зміни є позитивними для ринку корпоративних облігацій України. Але, як відомо, у будь-яких ліків є і такі якості, що можуть призвести до негативних наслідків. Зокрема, емітенти облігацій можуть використати зміни, передбачені Законом, для вирішення проблем з максимальним комфортом для себе, але зменшуючи обсяг прав інвесторів. Тому законодавець передбачив такі запобіжні заходи: продовження строку обігу можливе виключно в разі викупу емітентом 100% випуску або за умови письмової згоди інвесторів; продовження можливе тільки один раз. На наш погляд, дуже важливе і створення ефективного механізму реалізації нововведень, обов’язок формування якого покладено на ДКЦПФР.

На жаль, Закон врегулював не всі питання, пов’язані з порушенням емітентами прав інвесторів. Через це роботу з удосконалення законодавчої бази, на якій будуються відносини емітентів та інвесторів облігацій, необхідно продовжити - у взаємодії з учасниками ринку.

Директор ТОВ "Емкон" Євген Петрик:

- Зміни, внесені до Закону "Про цінні папери та фондовий ринок", спрямовані на додатковий захист інвесторів в облігації підприємств, що вже є позитивом. В історії фондового ринку України вже є прикрі випадки технічних дефолтів, тому інвестори почуватимуться впевненіше. Звичайно, додаткові умови ускладнять випуск облігацій, але не настільки, щоб позбавити ринок такого привабливого інструменту.

Старший юрист ЮФ ILF Олена Колесніченко:

- Інвестування в облігації - ризикований захід. Це проілюструвала фінансова криза, за якої будівництво багатьох об'єктів було заморожене, емітенти не змогли погасити випущені облігації в строк, а інвестори, відповідно, не отримали довгоочікувані квадратні метри. У минулому році відбулося близько 50 дефолтів за випусками облігацій, оскільки на той момент вітчизняне законодавство абсолютно не визначало, якими мають бути дії та відповідальність емітента в разі дефолту. На той момент Закон України "Про цінні папери та фондовий ринок" не передбачав можливості продовження термінів розміщення або погашення облігацій і ситуація була тупиковою: емітенти отримували штрафні санкції від ДКЦПФР, а власники облігацій не могли повернути вкладені кошти.

Тепер згідно з прийнятими змінами емітенти отримали право продовжити звернення або погашення облігацій на термін, що не перевищує строк, зазначений в умовах розміщення. Але скористатися цим правом емітент зможе тільки при виконанні деяких умов: якщо він викупить весь випуск облігацій або ж якщо отримає згоду всіх власників випуску облігацій на продовження термінів.

Утім, ці вимоги викликають деякі сумніви. Наприклад, незрозуміло, як емітент зможе викупити всі облігації, якщо він має матеріальні труднощі з виконанням зобов'язань перед власниками цінних паперів. Крім того, існує небезпека того, що емітенти зловживатимуть своїм правом продовження строків облігацій, щоб відстрочити розрахунки з інвесторами. Українське законодавство потребує подальшого вдосконалення в питаннях регулювання дій емітентів та інвесторів у разі дефолту, а також визначення відповідальності емітента в такій ситуації. Власники облігацій мають отримати ефективніші механізми захисту порушеного права, щоб знизити ризикованість інвестування в цінні папери.

В.о. президента асоціації "Українські фондові торговці" Марія Єрємєєва:

- Залишається сподіватись, що процедурні питання щодо реалізації порядку продовження строків обігу та погашення облігацій, у тому числі тих, випуски (серії) яких були зареєстровані в установленому порядку до набрання чинності Законом, будуть визначені у стислий термін.

З моменту внесення законопроекту до прийняття Закону минув майже рік. Увесь цей час значна кількість емітентів намагалися, використовуючи норми цивільного права, реалізувати механізми реструктуризації. У скрутному становищі опинились і емітенти, і власники облігацій. Але з прийняттям Закону врегулювання питань випуску, обігу та погашення облігацій, здається, тільки набирає обертів.

4 листопада 2010 р. зареєстрований проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо цільових облігацій" № 7331, розроблений Кабінетом міністрів України. Цей документ передбачає внесення до Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" ст. 8-1 з метою законодавчого передбачення особливостей емісії, розміщення та обігу цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва, зокрема:

обмеження кола можливих емітентів "житлових" облігацій та суми, на яку вони можуть їх розміщувати;

запровадження для емітента цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва, необхідності страхувати свою фінансову відповідальність за збитки, що можуть бути завдані власникам таких облігацій.

Проект також запроваджує для емітента цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва, необхідність страхувати свою фінансову відповідальність, що дозволить досягти гарантій повернення інвестору його капіталовкладень.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24