Ставка на утримання: що відбувається на ринку інвестицій

23 вересня 2014
Алексей Голубович, Forbes, 22.09.2014

http://forbes.ua/ua/magazine/forbes/1377823-stavka-na-utrimannya-shcho-vidbuvaetsya-na-rinku-investicij

Восени інвесторам необхідно зафіксувати прибутки, відмовившись від довгострокового вкладання коштів

Початок цьогорічної осені – не найкращий час для розміщення коштів на тривалі терміни.

І справа не в сезонності: якщо не згадувати 1998-й або 2008-й, то в серпні на ринках мало що відбувається. Є чотири причини, чому слід утриматися від інвестицій. 

У світі практично досягнуто межі політичної нестабільності, коли інвестори починають непокоїтися і як мінімум фіксувати прибутки. Початок розпаду Іраку, атаки ХАМАС на Ізраїль, дедалі активніша участь Росії у подіях на сході України впливають на вартість енергоносіїв, золота і фінансових інструментів.

Основні фондові ринки близькі до максимальних рівнів, а в країнах ЄС акції лише сповільнили зростання. Облігації розвинених держав ще перебувають на історичних цінових максимумах (прибутковість 10-річних зобов'язань казначейства США – 2,4%, їх німецьких аналогів – 1,3%). І це при практично нульовому економічному зростанні в Європі, яке підтримується лише невпинним безкоштовним кредитуванням банків з боку ЄЦБ. На економіці щойно почали позначатися взаємні торговельні обмеження ЄС і РФ, а втрата значної частки російського ринку продовольчих товарів – уже реальність. Часткова економічна ізоляція Росії може тривати більше двох років. Якщо почнеться нова рецесія в ЄС, фінансові ринки впадуть. Постраждають усі. Тому не варто вкладати кошти в активи, які «подешевшали» на очікуваннях економічного спаду.

У США назріла технічна корекція цін на акції. Її ймовірність у вересні висока. І хоча там поки що немає «бульбашки», подібної до тої, що луснула шість років тому, будь-яке падіння американського ринку на 5-6% викличе 10-15%-ні розпродажі на всіх інших ринках.

Нарешті, вплив бойових дій на сході України на її економіку – скорочення експорту та відсутність припливу капіталу – має змусити більшість інвесторів утриматися від вкладання коштів у реальний сектор і кредитний ринок. Україна не потерпає від масштабної «втечі капіталу», але вкладати сьогодні, наприклад, у нерухомість або сільське господарство зарано.

Що зробити, якщо інвестор зацікавлений у розміщенні вільних коштів на термін від місяця до року саме зараз? По-перше, можна купувати золото. Воно не подешевшає в середньостроковій перспективі з двох причин: через збереження політичної напруженості та відсутність можливостей для істотного зростання процентних ставок у США та ЄС. Крім того, Росія може переводити частину міжнародних резервів у золото. А в перспективі двох і більше років ціни на цей метал можуть істотно зрости (до колишніх максимумів), тому що в світі надруковано багато грошей, виробництво золота не зростає, а пов'язані з його видобутком витрати збільшуються.

По-друге, можна спробувати зіграти на санкціях: наприклад, купити ф'ючерси на паладій (він дорожчає, оскільки РФ − його найбільший виробник), акції австралійських компаній кольорової металургії (цілком можливо, що експорт металів із Росії скоротиться, що вигідно австралійцям). Досвідчені інвестори незабаром отримають можливість «коротких продажів» російського фондового індексу.

По-третє, в країнах ЄС можна знайти цікаві варіанти інвестування в акції. Зокрема, багато паперів європейських банків практично досягли дна (Deutsche Bank, Raiffeisen, National Bank of Greece) або просто здешевшали після втрат на початку року (Societe Generale).

Нарешті, можна сфокусуватися на недорогій нерухомості в країнах Балтії: придбати і здавати в оренду.

Купувати щось в Україні поки що передчасно. Реальні ціни активів почнуть зростати, лише коли гривня перестане падати і буде досягнуто мінімуму в споживанні енергоносіїв. А для фінансових ринків найважливішою умовою стане початок активного проведення ринкових економічних реформ і повернення на український ринок західних банків. Однак до появи цих можливостей потрібно готуватися вже сьогодні, не заморожуючи кошти в довгострокових (більше ніж на рік) інвестиціях на розвинених ринках.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24