Сміття з хати: фармфірма Дарниця полює на акції Борщагівського фармзаводу

16 червня 2016
Леся Виговська, Новое время, 15 червня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/publications/smittja-z-hati-farmfirma-darnitsja-poljuje-na-aktsiji-pratsivnikiv-borshchagivskogo-farmzavodu-149080.html

Акціонери фармацевтичної фірми Дарниця публічно оголосили пропозицію дрібним акціонерам Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу (БХФЗ) викупити їхню частку акцій. Своє звернення вони опублікували у газеті Голос України.

Компанія має намір викупити 2588 акцій, що становлять 25% портфелю БХФЗ. Незважаючи на те, що номінальна вартість такої частки портфелю становить близько ₴4,8 млн, Дарниця готова викласти зі своєї кишені ₴207,04 млн. Тобто пропонує акціонерам викупити одну акцію вартістю ₴1,8 тис. за ₴80 тис.

Згідно з фінансовою звітністю БХФЗ за минулий рік, у власності Дарниці вже перебуває 29,9% портфелю Борщагівського ХФЗ. Ще 41,5% акцій заводу належали компаніям Ленік Груп та Белдор груп, в юрадресах яких зазначені Віргінські острови. Обидві фірми пов’язують із генеральним директором БХФЗ Людмилою Безпалько, головою наглядової ради заводу Миколою Безпальком та ще трьома членами наглядової ради і бухгалтером. Хоча безпосередньо їм сукупно належить 2,6% акцій.

Решта портфелю у розмірі 26% зосереджені в руках близько 300 працівників заводу. Саме на цей пакет і претендує Дарниця.

Дозвіл на зосередження більше 50% акцій БХФЗ від Антимонопольного комітету фармфірма отримала ще у січні цього року. Тоді ж керівництво Дарниця заяви про намір вести переговори із крупними акціонерами БХФЗ про викуп у них акцій. Проте представники БХФЗ наразі заперечують які-небудь домовленості.

‘‘Жоден із акціонерів не заявляв про свій намір продати акції фірмі Дарниця чи комусь іншому, охочому купити якнайдешевше’’, – заявили НВ Бізнес у прес-службі БХФЗ.

Війна за вплив

Зацікавленість у потужностях конкурента Дарниця вперше проявила ще минулого року. У березні 2015-го викупивши поточну частку у громади Києва. Тоді 30%-й пакет обійшовся Дарниці у ₴171,8 млн.

Незважаючи на те, що акції торгувалися на відкритому онлайн-аукціоні на біржі Перспектива, представники БХФЗ заговорили про змову "дарничан" із депутатами КМДА в інтересах нового акціонера, а точніше бенефіціара Дарниці Гліба Загорія, народного депутата від Блоку Петра Порошенка.

Керівництво БХФЗ буквально звинувачує останнього в тому, що він незаконно придбав частку заводу, недобросовісно відсторонив решту претендентів на акції заводу та завдав фінансового збитку бюджету столиці. ‘‘Питання належної оцінки проданого Києвом пакету акцій Борщагівського ХФЗ відноситься до компетенції правоохоронних органів’’, – прокоментували НВ Бізнес у прес-службі БХФЗ.

Аргументами для них є той факт, що київська влада у відповідний момент перенесла торги, у яких були зацікавлені одразу п’ять гравців. Після того до аукціону пройшли дві компанії, які діяли в інтересах Дарниці та інвесткомпанії Concorde Capital (остання діяла в інтересах іноземного фонду з ізраїльським корінням).

Фармацевтична компанія Біофарма, інвесткомпанія Драгон капітал та фондова компанія Фаворит вилетіли із торгів, оскільки не внесли гарантійний внесок за участь у торгах у розмірі ₴28,6 млн. Початкова ціна пакету акцій КМДА встановила у розмірі ₴143 млн.

У прозорості торгів у БХФЗ засумнівалися також через те, що від початку КМДА планувала виручити в ході аукціону ₴200 млн, а не ₴172 млн, як вийшло у результаті. ‘‘На момент покупки цієї частки акцій Дарниця не мала відповідного дозволу від Антимонопольного комітету, що не завадило компанії, порушити закон і придбати пакет акцій [за що АМКУ оштрафував Дарницю на ₴20,4 тис.]’’, – наполягають у БХФЗ.

У фармфірмі Дарниця до моменту публікації метеріалу не встигли надати відповідь на запит НВ Бізнес, пообіцявши відповісти після того, як генеральний директор фірми Дарниця Світлана Діденко повернеться з відрядження.

Директор фондової біржі Перспектива Станіслав Шишков заперечує можливі схеми під час торгів на своєму майданчику. ‘‘Ціна акцій формувалася в ході електронних торгів – прозоро та відкрито. Щодо об'єктивності ціни угоди – зважаючи на різні інтереси та різний статус покупця і продавця, природно можуть існувати різні точки зору. В даному випадку одні потенційні покупці вжили заходів, аби виконати нормативні умови участі в торгах, зокрема, перерахували гарантійні внески по 20% від початкової ціни, а інші таких заходів не вжили і обмежилися критикою’’, – прокоментував він.

За оцінкою Сергія Ляшенка, керівника групи Cbonds в Україні, Польщі та СНД, розміщення акцій БХФЗ відбулося за ринковою ціною. "Порівняно із єдиним більш-менш повноцінним аналогом, який торгується на біржі, компанією Фармак, яка дає ціну близько ₴40 тис. за акцію, вартість акцій БХФЗ є справедливою, наскільки це можливо за нинішньої економіко-політичної ситуації в країні’’, – каже він.

Зауваження ж нинішнього керівництва БХФЗ, на думку опитаних експертів, швидше походить на спробу зірвати угоду чи завищити ціну своїх акцій, якщо власники Дарниці вирішать викупити їхні частки.

Варто зазначити, що рішення про продаж 70% акцій БХФЗ було прийнято його власниками ще у 2008 році. Проте упродовж кількох років не могли знайти покупця. У 2014 році фармзавод вже мав потенційного іноземного інвестора на цей пакет, проте угода зірвалася через бойові дії на півдні та сході України. Навіть після зриву угоди акціонери заводу ще домовлялися з депутатами КМДА про спільний і одночасний продаж акцій новому власнику, проте останні в певний момент різко поступилися домовленостями.

Бізнес і нічого особистого

Поточна ціна акцій, яку Дарниця пропонує міноритарним акціонерам за пакет у 25% і яка є вищою на 40%, від ціни продажу акцій КМДА, є звичайною практикою для такого роду угод – це премія за можливість сконцентрувати контрольний пакет акцій, впевнені експерти.

Окрім того, Дарниця заявила про виплату дивідендів за 2015 рік акціонерам, які погодяться продати свої акції. За показниками фінзвітності Борщагівського ХФЗ за минулий рік, загальна сума дивідендів до виплат не вказана (за 2014-й вони становили ₴14,5 млн, із яких виплатили ₴8,2 млн). Тобто, на одну акцію припадало ₴1,4 тис. винагороди за рік.

Досі побоювання акціонерів-працівників заводу, за словами Олени Пруднікової, члена громадської ради при Держлікслужбі України, були пов’язані з тим, що новий акціонер може провести суттєве скорочення штату працівників. На Дарниці на кінець 2015 року, наприклад, працювало 813 осіб, тоді як на БХФЗ – 834 людини. При цьому, за минулий рік останній реалізував продукції на загальну суму ₴871 млн, а Дарниця – на ₴1,7 млрд.

За нових ‘‘бонусних’’ умов, за оцінками опитаних експертів, у Дарниці є чималі шанси сконцентрувати контрольний пакет акцій БХФЗ та докорінно змінити виробничі процеси на заводі.

Керівництво Дарниці вже натякало минулого року, що впливати на роботу БХФЗ, у якому має блокуючий пакет акцій, Дарниця практично не може, ‘‘оскільки не має можливості реалізації своїх повноважень як члена наглядової ради, увесь вплив обмежується участю в зборах’’.

При цьому, як каже Пруднікова, обидва заводи по більшості продуктових лінійок повторюють одне одного. Тобто актив Дарниці конкурує з нею ж, хоча за рахунок масового виробництва остання реалізує товар на 10-20% дешевше за БХФЗ.

‘‘Немає жодного сенсу на двох заводах виробляти однакову номенклатуру продукції, тож вони будуть перерозподіляти виробничі потужності. Що дасть можливість більш раціонально підійти до питання розширення номенклатури лікарських засобів на вітчизняному ринку та призведе до зниження вартості товарів’’, – продовжує думку голова правління Союзу споживачів медпослуг та лікарських засобів Владислав Онищенко.

Контрольний пакет акцій Борщагівського заводу дозволить Дарниці поглинути виробництво та укрупнитися. Компанія вже давно заявляла, що, в умовах імпортозаміщення медпрепаратів через їхню дороговизну, значно посилюються позиції вітчизняних фармвиробників на ринку, чим компанія хоче скористатися, наростивши бізнес.

За даними порталу apteka.ua, Дарниця посідає третє місце серед гравців фармринку за об’ємом продажу лікарських засобів в аптечних мережах України (українська Фармак – перше, німецька Berlin-Chemie/Menarini Group – друге) та дев’яте місце за обсягом госпітальних закупівель лікарських засобів. Тоді як БХФЗ – 16 і 15 позиції, відповідно.

На сьогодні, як повідомляє керівник відділу корпоративних рейтингів рейтингового агентства Кредит-рейтинг Олексій Чорноротов, Дарниця займає 17,6% роздрібного ринку лікарських засобів України у натуральному вимірі, та 9,2% – у грошовому. А Борщагiвський ХФЗ серед українських виробників – 6,3% у натуральному вимірі і 4,5% – у грошовому.

До трійки лідерів серед вітчизняних виробників за обсягами продажу лікарських засобів також входять Фармак (10,8% і 13,6%, відповідно) та Артерiум (по 8,7% і 8,8%). Тобто об’єднання з БХФЗ зробить Дарницю лідером серед локальних виробників медпрепаратів, лишивши позаду і вітчизняних і іноземних конкурентів.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 08.10.24
Кількість КУА278на 08.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 08.10.24
Кількість ІСІ1815на 08.10.24
Кількість НПФ*53на 08.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24