Що змінить Пенсійна реформа?

02 лютого 2012
UBR.Ua, 01.02.2012

http://tv.ubr.ua/tv-show/osobystyj-kapital/2458

Що чекає українців, коли запрацює весь пакет Пенсійної реформи? Експерти стверджують, що своїми грошовими відрахуваннями люди зможуть розпоряджатися. Але не одразу. З початку впровадження системи накопичення роботодавці сплачуватимуть 2% заробітної плати працівника, на його особистий рахунок. Кошти невеликі, та з року-в-рік ставка відрахувань збільшуватиметься на 1% – аж пОки не виросте до 7%. Щоправда це торкнеться тих, хто на момент впровадження реформи буде молодше 35-ти років. Користуватися накопиченими коштами учасник зможе лише після досягнення пенсійного віку. А ось інформацію про те, скільки грошей вже є на рахунку можна буде дізнаватися у режимі он-лайн.

Наталія Горюк, старший юрист з пенсійних питань:«Інформація із індивідуального рахунку буде надаватися кожному учаснику особисто. Кожен учасник зможе отримати таку інформацію в будь-який час. Пенсійні активи будуть інвестуватись з метою отримання інвестиційного доходу. І пенсійні кошти будуть зростати примножуватись внаслідок інвестування.»

Такі індивідуальні пенсійні рахунки відкриватимуться у банку-зберігачі, який оберуть на тендерній основі. Перші 2 роки державний ПФУ сам буде опікуватися рухом цих коштів. А ось куди саме їх інвестувати визначатиме Рада Накопичувального Фонду. Склад якої призначатиме Президент та Кабінет Міністрів. І лише починаючи з 3-го року громадянин зможе за бажанням обрати іншого суб’єкта пенсійної системи, якому захоче передовірити управління своїми грошима.

Сергій Шиян, аналітик інвестиційної компанії: «Через 2 года после того, как идут все эти отчисления, он может выбирать. Он может оставить свои деньги в государственном Пенсионном Фонде, он может уйти - переместить свои средства в негосударственный пенсионный Фонд.»

Боятися, що в комерційній установі ваші кошти зникнуть – не варто. Адже за діяльністю НПФ – недержавних пенсійних фондів – суворо стежать аж 3 установи:Комісія з цінних паперів, Держфінпослуг та Нацбанк. Не постраждають заощадження НПФ і, навіть, якщо фінустанова, де зберігаються накопичені активи, раптом "лусне". Тоді усі гроші компенсує банківський Фонд гарантування вкладів. Сам же НПФ взагалі не може бути оголошений банкрутом та ліквідований. Так прописано у законі. Хіба що добровільно. Та у такому разі, пенсійні кошти переводяться в інший НПФ, страхову компанію чи фінустанову під наглядом держави.

Наталія Горюк, старший юрист з пенсійних питань: «Гроші будуть зберігатись у зберігача на рахунку і компанія не візьме гроші і буде думати куди їх інвестувати. Вона дасть розпорядження зберігачу, куди інвестувати і зберігач, як хранитель оцих коштів, їх буде інвестувати.»

У багатьох країнах Європи установи другого рівня функціонують вже мінімум 10 років. Найуспішніше – у Скандинавії. Саме на досвід цих країн орієнтуються в Україні.

Грег МакТаггарт, Старший радник з пенсійних питань, проект USAID:«Самый успешный это Швеция и может быть Дания. Дания накопительная система сейчас по-моему 25-30 лет. И система очень хорошая и администрация и инвестирования очень хорошие.»

Пенсійна реформа в Україні стартуватиме з 1 січня того року, коли бюджет Державного ПФУ стане бездефіцитним. В уряді порахували, що це станеться вже у 2013-му. І система запрацює з 2014-го. Так минулого року розмір дефіциту Пенсійного фонду становив 17 мільярдів гривень, що вдвічі менше ніж у 2010-му. А цьогоріч очікують, що ПФУ не вистачатиме 10-ти мільярдів.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 29.09.24
Кількість КУА278на 29.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.09.24
Кількість ІСІ1815на 29.09.24
Кількість НПФ*53на 29.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24