Що вбиває акції українських компаній у Варшаві

12 грудня 2013
Ольга Дубенська, "Реальна економіка", 11.12.2013

http://real-economy.com.ua/publication/113/58607.html

Політична криза в Україні налякала інвесторів. Цю тенденція яскраво відображається на польському фондовому ринку, який кілька років тому відчинив двері для компаній східного сусіда.

З 21 листопада по 10 грудня цінні папери майже усіх компаній, що торгуються у Польщі різко подешевшали. Найбільше втратили в ціні вугледобувні компанії: SGR Sadovaya Group - на 42,55% та Coal Energy - на 27,93%. Зберегти капіталізацію вдалося лише компанії KDM Shipping.

На сьогоднішній день на польському ринку торгується 13 українських компаній, які представляють в основному агропромисловий сектор.

Вихід українських компаній на польський ринок був успішним, і у січні 2011 року було створено окремий індекс WIG-Ukraine. Зараз на Варшавській фондовій біржі торгується 11 українських компаній, найбільшою з яких є "Кернел", а найменшою "Веста".

Становище та перспективи кожної з компаній є різними, але в цілому ставлення до них є підозрілим, що гарно ілюструють різкі коливання індексу.

Історичний мінімум WIG- Ukraine був зафіксований в квітні минулого року, - 486,76 пунктів. Втрата позицій тоді пояснювалася в першу чергу різким здешевленням акцій "Кернелу" та "Астарти" - на 16% і 12% відповідно.

Відчутні падіння спостерігалися у квітні цього року, що пояснювалося, зокрема, і „питаннями” стосовно депозитів українських компаній на Кіпрі.

Після зростання протягом чотирьох місяців у 2013 році у листопаді WIG- Ukraine впав на 10,25%. Різке падіння було зафіксоване у понеділок, 2 грудня, коли WIG- Ukraine втратив у ціні 2,27%. У мінусі були всі компанії індексу.

Загальне падіння WIG- Ukraine не враховує показники компанії Agroliga, яка торгується на альтернативному майданчику NewConnect (вихід на головну біржу перенесено на перший квартал 2014 року). Акції компанії подешевшали на 6,9% в кінці листопада-на початку грудня.

"Наш бізнес ніяк не пов'язаний з політикою або силових структур. У нас немає ніяких замовлень від державних структур", - відзначив Бердник Олександр, президент і основний акціонер Agroliga у коментарі польським медіа.

9 грудня на NewConnect дебютувала ще одна українська компанія - Cereal Planet, акції якої на відкритті подорожчали до 15 злотих за штуку. Втім цінним паперам не вдалося втриматися на високому рівні і майже відразу вони скотилися до 11 злотих, що нижче ціни розміщення - 11,75 злотого за акцію.

Причинами знецінення вартості компаній у Варшаві стали в основному фундаментальні фактори. Українська економіка вже 17 місяців перебуває у рецесії і залишається слабкою. Дефіцит торгового балансу, різке скорочення валютних резервів, ослаблення гривні не залишилися непомітними.

Не менше значення мали і падіння цін на сільськогосподарську продукцію на світових ринках та проблеми з продажем вугілля.

"WIG- Ukraine сильно відстає навіть від „нещасного” локального ринку акцій ще з весни. Причин дві: це, по-перше, зниження цін на пшеницю та інші с/г товари, так і в цілому несприятливої ​​кон'юнктури. Друга - компанії скорочують прибутковість", - відзначає керуючий інвестиційними та пенсійними фондами КІНТО Павло Ілляшенко.

У "Астарти", акції якої є одними з найбільш ліквідних, та які разом з паперами "Кернелу", займають 70% ваги індексу WIG-Ukraine були свої проблеми, а саме, падіння цін на цукор, розповідає керуючий директор, голова аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Беспятов.

Як пишуть польські ЗМІ, негативом є і те, що окремі компанії почали зловживати довірою інвесторів. Як відомо, раніше "Агротон" опублікував оптимістичні прогнози на 2011 рік, які, м'яко кажучи, не справдилися.

Та безумовно, що недовіру інвесторів підсилює і нинішня складана політична ситуація в країні, масові протести та страх перед введенням надзвичайного стану в Україні.

"Всі українські емітенти, акції яких котируються на міжнародних біржових майданчиках, в тому числі на Варшавській біржі, потрапили під загрозу впливу на їхній бізнес форс-мажорних обставин негативного характеру, якими є останні події в нашій державі", - наголошує виконавчий директор представництва Варшавської фондової біржі Андрій Дубецький.

"Нинішня політична ситуація в Україні не впливає на наш бізнес. Ми працюємо у нормальному режимі" – запевнив польські ЗМІ Сергій Мазін, генеральний директор KSG Agro, в той час як акції компанії у минулий понеділок подешевшали до 10,39 злотих.

Жодна з компаній не оприлюднювала повідомлень, що політична криза в державі матиме вплив на її діяльність, та котирування свідчать саме про переоцінку ризиків з боку інвесторів стосовно вкладень в українські активи.

Перспективи компаній у майбутньому багато в чому визначає вид діяльності, яку вони здійснюють. Як відомо, більшість компаній представляють агропродовольчий бізнес, а саме виробництво молока, яєць чи масла.

Для цього виду діяльності характерна сезонність та високий рівень постійних витрат. Успішність бізнесу істотно залежить, наприклад, від погоди, в той час як попит на сільськогосподарські товари є відносно фіксованим. Отже зміна запасів призводить до коливань цін на реалізовану продукцію.

Для багатьох компаній вирішальне значення мають ціни на сільськогосподарську сировину.

Привабливість компаній, які наприклад, експортують зерно, залежить від загального рівня врожайності. Адже, чим кращий врожай, тим нижчі ціни, а отже, менші прибутки.

Так, наприклад, компанія "Кернел", яка у жовтні оприлюднила результати діяльності за 2013 рік, продемонструвала зниження прибутків наполовину, саме завдяки вищезазначеним чинникам.

Компанія зменшила обсяги переробки насіння соняшника через конкуренцію за цей продукт, а також скоротила прибутки від продажу зерна, що пов'язано із хорошим урожаєм у світі.

Як відомо, сектор АПК є однією з тих галузей, які могли отримати дивіденди від підписання Угоди про Асоціацію. Тому не дивно, що невизначеність зовнішнього курсу України має не абиякий вплив на привабливість компаній, що працюють у цій сфері.

Що стосується вугледобувних компаній, то інвесторів розчарувала насамперед звітність, представлена у минулому місяці.

Так, Coal Energy в першому кварталі 2014 фінансового року, який починається з 1 липня, отримала збиток у $5,6 млн порівняно з $7,5 млн чистого прибутку за аналогічний період минулого року.

Великий приватний виробник вугілля в Україні SGR Sadovaya Group в січні-вересні 2013 року отримала чистий збиток у розмірі $ 26,2 млн проти $3,28 млн чистого прибутку за аналогічний період 2012 року, що пояснюється відсутністю попиту і непростою ситуацією на ринку вугілля.

"Падіння попиту на вугілля (як експортного, так і всередині), затоварення вугільних складів на ТЕС і зростання закупівель вугілля електростанціями у обмеженого кола постачальників призвело до різкого падіння виробництва на Coal Energy і SGR Sadovaya Group, і, як результат, призвело до суттєвого погіршення фінрезультатів і обвалу цін на акції. SGR знаходиться на межі банкрутства через велике боргове навантаження і неможливість його фінансувати", - пояснює керуючий директор департаменту брокерських послуг компанії Dragon Capital Андрій Дмитренко.

Тінь на перспективи компанії кидає і взаємодія з кредиторами. SGR Sadovaya Group має прострочені платежі перед OTP Bank і банком "Кредит-Дніпро", а також веде переговори з ЄБРР стосовно реструктуризації боргу, за яким вже оголошено дефолт.

 

Компанії, які входять до індексу WIG-Ukraine

Кільість акцій у індексі, млн.

Вартість акцій у індексному кошику, тис. злотих

KERNEL

17,144

677,188

ASTARTA

9,256

609,322

IMCOMPANY

9,809

126045,6

OVOSTAR

1,558

128971,24

MILKILAND

8,276

100967,2

KSGAGRO

5,093

50930

KDMSHIPNG

3,446

107859,8

COALENERGY

11,252

18003,2

AGROTON

4,431

8906,31

SADOVAYA

10,771

6785,73

WESTA ISIC

11,033

6509,47

Джерело: Варшавська біржа, дані на 10.12.13

Вочевидь не порадував інвесторів і звіт виробника автомобільних акумуляторів "Веста". За дев'ять місяців 2013 року виручка компанії знизилася на 6% - до $72 млн.

"Таких результатів було досягнуто на тлі складних економічних умов. Але ми спостерігаємо ознаки поліпшення і очікуємо зростання завдяки відкладеномупопиту і розширенню автопарку в регіоні", - цитуються у звіті компанії слова виконавчого директора Дмитра Нікітіна.

Попри не дуже успішне IPO у 2012 році, судноплавна KDM Shipping єдина з WIG-Ukraine зберігає стабільні позиції.

У першому півріччі компанія, що володіє вантажними, пасажирськими суднами та суднобудівним заводом, навіть збільшила прибутки. Компанія може покращити фінансові показники, наприклад, за рахунок перевезення зерна на тлі хорошого врожаю.

"Акції лише двох компаній постраждали виключно через політичну кризу в Україні: KSGAgro (-16% з 21 листопада, -14% з початку року) та "Овостар" (-12% з 21 листопада, -7% з початку року)", - відзначає керівник аналітичного департаменту ConcordeCapital Олександр Паращій.

Таким чином, інвесторам та власникам компаній навряд чи є підстави сподіватися на зростання індексу WIG-Ukraine до завершення політичної кризи в Україні.

На думку директора ІАЦ "Trends & Markets" Оксани Курінної, індекс може продовжити падіння.

"Адже агентство S&P може поставити рейтинг України на перегляд у бік зниження , а це означатиме, що знижені будуть і рейтинги великих компаній", - каже вона.

Ці події не можуть пройти непомітними, як і подальший розвиток подій в Україні, адже фондові ринки традиційно болісно реагують на економічні та політичні фактори.

Водночас для відчутного зростання цін на акції українських компаній у Варшаві потрібна не лише політична стабільність, а й зміни на зовнішніх ринках, зокрема, підвищення цін на зерно. Говорити про перспективи вуглевидобувних компаній, що представлені у індексі, можна буде лише після стабілізації вітчизняного ринку вугілля, який суттєво залежить від показників роботи енергомістких підприємств та теплової електрогенерації.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 01.10.24
Кількість КУА278на 01.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 01.10.24
Кількість ІСІ1815на 01.10.24
Кількість НПФ*53на 01.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24