Що таке компанія моєї мрії?

15 червня 2016
Марк Роллінс, Новое время, 14 червня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/experts/rollins/shcho-take-kompanija-mojeji-mriji-147612.html

На сьогоднішній день Укрнафту все ще не можна назвати ефективно функціонуючої. Щоб трансформувати її в компанію моєї мрії, треба буде пройти довгий шлях.

Якщо порівняти Укрнафту з аналогічними сучасними світовими компаніями або навіть з уже реформованими компаніями в Росії та Казахстані, ви помітите, що у нас набагато вище кількість співробітників на свердловину і на тонну видобутої нафти.

Тому нам належить провести багато структурних змін в компанії, щоб зробити її більш ефективною, і ці зміни будуть в різних бізнес підрозділах і в самому режимі нашої роботи.

Це тривалий шлях, але його можливо успішно пройти. Якщо, звичайно, зважитися на серйозні зміни у всіх бізнес-процесах і на їх супровід.

З точки зору інших компаній по всьому світу, хорошим прикладом для нас є Rompetrol в Румунії. Вони пройшли процес реформування за чотири роки. Втім, і десять років по тому вони все ще проводять чимало реформ для безперервного поліпшення роботи своєї компанії.

Я хочу діяти швидко. Тому вже в цьому році ми зробимо низку вельми помітних і значних кроків у напрямку реформ.

Я впевнений, що за допомогою процесу реформування ми можемо перетворити Укрнафту з того, чим вона є сьогодні, в сучасну ефективну нафтогазову компанію. Це позитивно позначиться на багатьох напрямках - послужить прикладом успішної реформи, збільшить відрахування до державного бюджету, забезпечить людей роботою і, звичайно ж, збільшить капіталізацію компанії для акціонерів.

Що мені дійсно потрібно, так це підтримка з боку наших стейкхолдерів, тобто з боку держави, акціонерів і суспільства.

Очевидно, мені потрібна хороша команда для проведення цих реформ. Я думаю, що зараз у нас вже така команда є, з якої ми і запустимо процес реформування.

Ми намагаємося використовувати передовий досвід в своїх бізнес-процесах. У тому числі і технічних бізнес-процесах в сфері розвідки та видобутку, а також комерційних і функціональних, наприклад, в тому, як ми управляємо фінансовим і HR відділами.

Для цього нам знадобиться змінити систему заохочень і управління продуктивністю праці в організації. Нам потрібно змінити багато процесів в компанії, кожен з яких внесе загальний внесок в процес реформування.

Щоб реформувати компанію, нам потрібно правильно мотивувати людей. Як я вже говорив, я дійсно вірю в те, що це можна зробити.

Ще один момент: щоб дійсно розвивати компанію, нам необхідний доступ до капіталу, нам потрібно фінансування. Я вважаю, що найкращий спосіб отримати доступ до капіталу в довгостроковій перспективі - це вийти на ринки капіталу. Тому нам необхідно буде якась форма IPO, але спершу потрібно буде забезпечити необхідні умови для того, щоб потім продавати свої акції і залучати капітал за розумною ціною.

Отже, якщо коротко, моє бачення майбутнього Укрнафти - це сучасна компанія, яка використовує передовий бізнес досвід, кращі технології, це абсолютно прозора компанія з грамотним управлінням і високими стандартами ділової етики.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 08.10.24
Кількість КУА278на 08.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 08.10.24
Кількість ІСІ1815на 08.10.24
Кількість НПФ*53на 08.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24