Що допоможе залучити зовнішній капітал

12 серпня 2016
Даниїл Пасько, Новое Время, 11 серпня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/experts/pasko/shcho-dopomozhe-zaluchiti-zovnishnij-kapital-193847.html

Мислити довгими горизонтами – ось що потрібно зараз більшості зростаючих українських компаній.

І мова не стільки про плани на найближчі 5-10 років, скільки про підхід до корпоративного управління. Його модель в головах українських підприємців потрібно змінювати.

На відміну від класичної моделі управління бізнесом на Заході, де засновники, власники і акціонери компаній на певних етапах починають знижувати свою участь у поточних бізнес-процесах, а у великій частині компаній і зовсім віддають управління бізнесом професійним менеджерам, у нас все навпаки. Люди, які виростили компанії до національних масштабів, продовжують варитися в операційці – тягнуть на собі функції маркетологів, фінансових директорів, директорів з персоналу. Побоюючись втрати контролю, вони тонуть у дрібницях і рутині, а це негативно позначається на бізнесі і команді. Тому нашим підприємцям варто зважитися йти шляхом власників успішних західних компаній, які вчасно відійшли від поточних операцій і, наприклад, увійшли до Наглядової ради. В Україні яскравих прикладів поки що небагато – ефективні наглядові ради є у Кернел, Антошка, Нова пошта, МХП, Ciklum, деяких інших.

Поясню, чому адекватне корпоративне управління – це потрібна і важлива річ.

Я переконаний, що зараз українському бізнесу саме час готуватися до залучення зовнішнього капіталу, як приватного, так і публічного через європейські фондові біржі. Щоб ці кроки були успішними, бізнесу необхідно прозоре і зрозуміле корпоративне управління, яке відповідає кращим світовим практикам. Корпоративне управління, яке однаково захищає інтереси всіх акціонерів, як засновників, так і нових інвесторів, які вирішили зробити фінансову інвестицію у розвиток існуючого бізнесу. Коли справи йдуть саме так, і зовнішні інвестори аналізують компанію, вони бачать налагоджену систему розподілу відповідальності і прийняття рішень, відсутність конфліктів інтересів і перекосу інструментів впливу на користь акціонерів, прозору звітність. Для них це позитивний сигнал, щоб прийняти рішення про виділення коштів. Це перше.

Друге – до наглядових рад і рад директорів входять люди з глибокими галузевими або спеціальними знаннями та експертизою в ключових сферах – фінанси, аудит, управління персоналом, стратегія. Всі ці люди разом допомагають вивести бізнес на етап сталого зростання. Виходить, що це інвестиція, яка допомагає вирішити стратегічні завдання компанії, гра у довгу, яка в підсумку обертається якісними змінами. Звичайно, зміни будуть не тимчасовими, але вони обов'язково будуть.

І третє – заснувати наглядову раду можуть абсолютно різні українські компанії. Є приклад "Нафтогазу", який зараз йде шляхом реформування. Щоб вивести це історично збиткове підприємство на прибуток, до управління залучені незалежні директори. Або, наприклад, "Ергопак". Коли компанія була невеликим стартапом, а зараз стала другим в Україні виробником побутових дрібниць для дому. Залучити близько 8 млн доларів інвестицій вони змогли багато в чому завдяки ефективному корпоративному управлінню. І наявності Ради незалежних директорів, до якої, зокрема, входили такі відомі менеджери, як Петро Чернишов.

Зробити українські компанії привабливими для інвесторів – спільне завдання держави та підприємців. Держава повинна працювати над зниженням податкового тиску на бізнес, щоб вивести його з тіні. У сприятливих умовах самому бізнесу легше будувати процеси за стандартами, зрозумілими інвесторам у всьому світі.

І ще: дуже важливо, щоб власники або акціонери українських компаній були досить мудрими для того, щоб поступитися кермом найманим менеджерам і вести з ними рівноправний діалог. Результатом буде міцний бізнес, який буде нарощувати прибутковість з року в рік і залучить капітал для розвитку.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 09.10.24
Кількість КУА278на 09.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 09.10.24
Кількість ІСІ1815на 09.10.24
Кількість НПФ*53на 09.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24