Що дасть новий формат аудиторського висновку

12 серпня 2016
Аліна Макаревич, Новое время, 11 серпня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/experts/makarevich/shcho-dast-novij-format-auditorskogo-visnovku-193679.html

Новий формат укладення передбачає надання більш глибокого аналізу зон ризику у процесі аудиту для компаній, акції або облігації яких зареєстровані на біржі.

Сьогодні аудиторський висновок представлено формалізованої констатацією фактів дотримання або невідповідності Міжнародним стандартам фінансової звітності або іншої основою підготовки фінансової інформації, яка підлягала аудиту.

Кому потрібні зміни?

У січні 2015 р. Рада з міжнародних стандартів аудиту та завдань, які забезпечують упевненість, опублікував нові вимоги до аудиторського звіту, які повинні бути застосовані до звітності 2016 р. Причиною необхідності введення нового формату, на думку Ради, є розширення інформативності аудиторських висновків, підвищення рівня прозорості та змістовної цінності звіту для користувачів.

Що ж тепер буде?

Нові вимоги стосуються аудиторських перевірок, які організовані у відповідності з Міжнародними стандартами аудиту. Нововведення є обов'язковими для компаній, акції або облігації яких зареєстровані на біржі, і включають новий розділ – ключові питання аудиту (англ. – key audit matters або КАМ), а також вказівка імені партнера, який очолює аудиторську перевірку. Крім цих змін, внесено також зміни до структури звіту для всіх підприємств, які передбачають відображення аудиторського висновку початку звіту, підвищена увага аудитора до питання безперервності діяльності підприємства, покращене опис незалежності та відповідальності аудитора.

Таким чином, інвестори отримають доступ до раніше неосвітленій якісної інформації, що буде корисною для прийняття подальших рішень на підставі звітності. Докладний огляд нових змін проаналізовано в дайджестіKPMG: Enhancingauditorreporting: Providinginsightandtransparency, в якому ви також зможете ознайомитися з рекомендаціями щодо підготовки до нововведень.

Хто це вже зробив?

Першовідкривачами у галузі стали аудитори Великобританії і Нідерландів, які вже кілька років успішно впроваджують практику висвітлення ключових питань аудиту. Однак, необхідно розуміти, що таке ключові питання аудиту і як їх ідентифікувати? Безумовно, тут мова йде про аудиторському судженні, на підставі якого формуються фактичні зони ризику під час аудиторської перевірки. Вони повинні бути коротко висвітлено в звіті, включаючи опис проведеної роботи по аналізу.

Прикладом позитивної практики впровадження нововведень може служити аудиторський висновок, в якому аудитори виділяють наступні ключові питання аудиту: ризик визнання виручки, тиск на менеджмент з дотримання планів прибутковості підприємства, ризик оцінки окупності нематеріальних активів, корупційні ризики та інші ризики. Такий аудиторський звіт включає короткий опис сутності ризиків, чітке відображення проведених процедур та висновків.

У результаті ознайомлення з такою інформацією, інвестори відразу отримують можливість побачити ризикові зони. Більш глибокий аналіз призводить до плідного діалогу з менеджментом і усвідомленому расставлению пріоритетів, що так важливо для бізнесу сьогодні і безумовно підвищить цінність і інформативність аудиторських звітів. Звичайно, відкритим залишається питання інтерпретації фактів, застосування належного рівня аудиторського скептицизму, але, можливо, відхід від шаблонів, чітких рамок і формулювань висновку, відкриє шлях до якісного покращення співпраці в різних сферах бізнесу і стане основою прогресивних інновацій.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 09.10.24
Кількість КУА278на 09.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 09.10.24
Кількість ІСІ1815на 09.10.24
Кількість НПФ*53на 09.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24