Сергій Бірюк: "Вистоявши у нинішніх умовах, КУА зможуть ефективніше розвиватися у майбутньому"

16 лютого 2009
Сергій Рум'янцев, "Україна Бізнес Ревю" № 3-4 (від 5.02.09)

Сергій Бірюк, член Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України:

- Сергію Олексійовичу, який Ваш прогноз розвитку ринку спільного інвестування України на найближчі два роки?

Нинішній, 2009 рік буде досить важким для інститутів спільного інвестування. Особливо це стосується інвестиційних фондів, які працюють з коштами населення. Ефективність діяльності цих інститутів забезпечується довірою з боку інвесторів-фізичних осіб, наявності у них коштів та можливості їхнього вкладення в ІСІ як мінімум на рік. При цьому найважливішим питанням є підтримання довіри населення, рівень якої до всього фінансового ринку знизився.

Останнім часом спостерігається погіршення основних показників діяльності ІСІ. Разом з тим, на ринку не було випадків втрат коштів фізичних осіб. Треба констатувати, що, на жаль, подальша економічна ситуація, яка спричинить зменшення доходів фізичних осіб та вільних коштів для здійснення заощаджень, не сприятиме збільшенню надходжень до ІСІ.

Значною проблемою вітчизняного ринку залишається обмежене коло надійних та ліквідних фінансових інструментів, придатних для здійснення ефективних інвестицій. Це стосується як боргових, так і пайових цінних паперів.

У свою чергу, розвиток інститутів спільного інвестування, які працюють з коштами юридичних осіб, не можна оцінювати однозначно. Фонди, які інвестують кошти у конкретні короткострокові та середньострокові проекти, будуть й надалі ефективно розвиватися. Певні проблеми можуть виникнути у інвестиційних фондів, які працюють у будівельній галузі, що переживає кризу.

У наступному, 2010 році, ситуація має дещо стабілізуватися. Розпочнеться процес виходу з депресії. При цьому компанії, які переживуть кризу, повинні будуть знову завойовувати довіру інвесторів. Однак, вони не зможуть розраховувати на отримання великих прибутків і намагатимуться більш раціонально здійснювати свою діяльність.

- Які Ви бачите перспективи діяльності компаній з управління активами з урахуванням ситуації, що склалася на українському фінансовому ринку? 

Особливе значення для майбутнього індустрії інвестиційного бізнесу, особливо для компаній, які працюють з коштами населення, матиме розвиток пенсійної системи, де акумульовані великі обсяги фінансових ресурсів. Одним з основних напрямків продовження пенсійної реформи має стати запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи. При цьому, не виключено, що буде підвищено вік виходу на пенсію.

Криза вимагатиме вдосконалення механізмів фінансового ринку. Враховуючи це, одним з напрямків розвитку інвестиційного бізнесу може бути управління активами страхових компаній. Вже сьогодні страховики починають відчувати потребу у запровадженні таких механізмів.

Необхідно внести відповідні зміни до чинного законодавства, зокрема, щодо страхової діяльності, які дозволять співпрацювати компаніям з управління активами та страховим компаніям на вигідній та надійній основі. При цьому такі кроки мають здійснюватися за обопільної згоди усіх зацікавлених сторін.

Варто зауважити, що у вітчизняній сфері управління активами працює багато професійних компаній, які мають великий досвід роботи, пережили не одну кризу й виконують свої зобов’язання перед інвесторами. Це досить вагомий чинник, оскільки позитивний імідж, репутація та професіоналізм компанії є визначальними для завоювання довіри інвесторів. Якщо такі компанії пройдуть випробування нинішньою кризою, вони зможуть ефективно розвиватися й у майбутньому.

Подальший розвиток інвестиційного бізнесу доцільно розглядати за кількома напрямками. По-перше, це розвиток компаній з управління активами, по-друге, розвиток діяльності з управління цінними паперами торговців цінними паперами, і, по-третє, розвиток діяльності інвестиційних консультантів.

В Україні вже з’явилася певна група інвестиційних консультантів, які постійно оприлюднюють свої аналітичні огляди, рекомендації та прогнози. Проте, їхні рекомендації, у деяких випадках, сприяють не розвитку ринку в цілому, а лише вигоді певних компаній. Така ситуація вимагає запровадження державного регулювання діяльності інвестиційних консультантів з метою підвищення рівня їхньої відповідальності, що цілком відповідає міжнародній практиці.

- Не один рік ДКЦПФР плідно співпрацює з Українською асоціацією інвестиційного бізнесу. Як Ви оцінюєте активність УАІБ як саморегулівної організації за останні два роки і якими, на Вашу думку, мають бути її завдання на наступний період?

Українська асоціація інвестиційного бізнесу – єдина саморегулівна організація у сфері управління активами. Комісія тривалий час співпрацює з цією Асоціацією. У багатьох питаннях позиції регулятора та учасників ринку збігаються, у деяких питаннях трапляються розбіжності. В цілому, ДКЦПФР та УАІБ мають партнерські стосунки.

Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» передбачає з травня 2009 року функціонування лише однієї СРО за кожним видом професійної діяльності на фондовому ринку. Ці організації повинні реально здійснювати регулювання та контроль за своїми учасниками, встановлювати та запроваджувати стандарти їхньої діяльності.

В УАІБ поки що затверджений лише один Стандарт – «Бухгалтерський облік діяльності інститутів спільного інвестування», тому у сфері стандартизації необхідно провести значну роботу. Важливим напрямком діяльності Асоціації має бути й здійснення контролю за діяльністю її членів.

Треба відмітити, що УАІБ вже достатньо ефективно, оперативно та якісно здійснює функції щодо передліцензійної підготовки учасників ринку, збору та аналізу їхної звітності.

Достатньо якісною та ефективною є й робота Української асоціації інвестиційного бізнесу щодо розробки методологічної, нормативної та законодавчої бази. Позитивною тенденцією у цій сфері, яка простежується вже упродовж багатьох років, слід вважати відсутність лобіювання чиїхось інтересів з боку Асоціації, фахівці якої застосовують комплексний підхід для розробки нормативно-правової бази. Важливо, що у цій роботі беруть участь не лише представники Дирекції чи Ради УАІБ, але й спеціалісти різних компаній – членів Асоціації.

Така співпраця особливо важлива з врахуванням того, що на виконання Закону «Про внесення змін до Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», який покликаний сприяти розвитку індустрії спільного інвестування, Комісія має розробити значну кількість нових нормативних документів. Ми сподіваємося, що за допомоги УАІБ ця робота буде проведена достатньо оперативно та ефективно.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24