Ринок цінних паперів - прогноз на 2017 рік

19 січня 2017
Пітер Гарнрі, Новое Время, 18 січня 2017 року

http://biz.nv.ua/ukr/experts/garnri/rinok-tsinnih-paperiv-prognoz-na-2017-rik-496561.html

Розвиток світової економіки в цьому році залежатиме від того, яку економічну політику обере новообраний президент США Дональд Трамп.

Найімовірніше, в цьому році вперше з 2011, прибутковість за 10-річними державними облігаціями США подолає позначку 3% і продовжить рости. Цей прогноз заснований на зміні базових фундаментальних факторів у світовій економіці в кінці 2016 року, а також відході від кількісного пом'якшення через кредитно-грошову політику в бік фіскальних стимулів у США.

Будуть реалізовані плани щодо стимулювання близько $ 1,5 млрд в американську економіку та зниження податків – час покаже. Дональд Трамп планує покривати частину витрат за рахунок випуску казначейських облігацій США зі строком погашення на термін від 50 або 100 років.

Однак тут важливо знайти правильне поєднання кредитної премії та строку дії активу. Загальний прогноз — позитивний, зокрема й для ринків, що розвиваються, куди входить Україна. Цей сегмент фінансового ринку виграє за рахунок збільшення інвестиційних потоків і сприятливих фонових умов.

Куди ж варто інвестувати? Які цінні папери купувати?

У рік, позначений приходом до влади Трампа, Brexit і високою волатильністю, акції технологічних компаній користувалися найбільшим попитом. Відновлення позицій Deutsche Bank також сприяло популярності його акцій.

Пропонуємо вам рейтинг компаній, чиї акції користувалися найбільшим попитом у торгах 2016 року:

1. Facebook продемонстрував ще один переконливий рік для інвесторів, забезпечивши в 2016 році прибуток у 9,6% і менше виведення коштів під час заворушень лютого минулого року. Однак весь період завершився на негативній ноті, оскільки в листопаді минулого року компанія оголосила про очікуване зниження зростання доходу з високих рівнів приблизно в 50% у річному обчисленні. Причина криється в тому, що пропонована компанією Facebook новинна стрічка просто не здатна вмістити більшу кількість реклами без шкоди для зручності користування самою стрічкою. У короткостроковій перспективі нові джерела доходу через програми WhatsApp Messenger і Instagram навряд чи зможуть компенсувати просідання з боку Facebook, тому інвестори коригують метрики оцінки в бік зниження. Однак, незважаючи на погані новини, Facebook все ще входить до ряду компаній з найбільш популярними акціями через свої унікальні характеристики і доступ до створення цінності в соціальних мережах.

2. Amazon завершила 2016 рік з прибутком в 13,1%, причому після страхітливого початку року на тлі сумнівів інвесторів у світовій економіці і темпах зростання бізнесу Amazon. Протягом року компанія Amazon продемонструвала інвесторам здорове зростання і навіть прискорення його темпів за рахунок підрозділу Amazon Web Services (AWS - інструмент, який спрощує всі аспекти роботи з аккаунтом в хмарі, дозволяючи відслідковувати щомісячні витрати за кожним сервісом, керувати правами доступу і створювати нових користувачів), що також збільшило діапазон маржі Amazon до 9,1% за станом на третій квартал 2016 року щодо 4% четвертого кварталу 2011 року. Акції Amazon дуже популярні через динаміку свого зростання і домінуючі позиції у глобальній електронній торгівлі, гарантуючи вкладникам унікальну можливість для інвестицій.

3. Акції Apple в 2016 році зросли на 7,2%, тим самим ще раз підтвердивши, що компанія Apple втратила свою ауру серед інвесторів і навіть серед клієнтів. Ентузіазм, пов'язаний зі сприйняттям продукції Apple, випарувався з моменту завершення епохи Стіва Джобса. І хоча Apple досі утримує міцні позиції, від компанії чекають оголошення наступного пристрою, здатного диверсифікувати асортимент у бік відходу від телефонного бізнесу, який на цей момент забезпечує близько 70% продажів апаратних засобів і програмного забезпечення (через магазин додатків). Незважаючи на втрату колишньої слави, Apple є однією з найбільш ліквідних акцій в світі.

4. Deutsche Bank в 2016 році пережив практично смертний вирок з боку ринку, коли вартість цінних паперів компанії обвалилася на 55% — до 10 євро за акцію. Інвестори висловлювали сумніви в успіху санації та майбутньої дохідності, при цьому висловлювали стурбованість великим штрафом, накладеним Міністерством юстиції США. Однак Deutsche Bank відновив свої позиції, і в четвертому кварталі 2016 року ринкові настрої зазнали радикальні поліпшення, вартість акцій зросла на 72% в міру поліпшення перспектив ставок, а врегулювання питання з Міністерством юстиції остаточно повернуло настрої в кращий бік. Акції Deutsche Bank входять у групу найбільш торгованих, оскільки пропонують привабливу ліквідність і є найкращим варіантом на оздоровлення фінансового сектора Європи.

5. Фармацевтична компанія Novo Nordisk, яка є лідером в галузі лікування цукрового діабету (має представництво в Україні) замикає п'ятірку лідерів, чиї фондові папери мали найпопулярніший попит в 2016 році.
За прогнозами, наприкінці першого кварталу 2017 року можуть з'явитися нові можливості для цінних паперів - враховуючи тривале зростання на фондовому ринку і, відповідно, прибутковості. Цей момент буде сприятливим для повномасштабної гри на ринку акцій і облігацій.

Що ж стосується привабливості українських компаній, то варто звернути увагу на сільськогосподарський сектор, який показує сильну стійкість протягом періоду спаду.

Опублікований матеріал є особистою думкою автора і не обов'язково збігається з позицією редакції. Ми не закликаємо купувати чи продавати будь-які папери.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 10.10.24
Кількість КУА278на 10.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 10.10.24
Кількість ІСІ1815на 10.10.24
Кількість НПФ*53на 10.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24