Рейдерство. Реальний стан справ

28 липня 2016
Павел Мороз, Інвестгазета, 26 липня 2016 року

http://investgazeta.info/blogs/item/681-rejderstvo-realnij-stan-sprav

Сьогодні Інтернет «кишить» публікаціями на тему рейдерства та інформацією про те, як з ним боротися. Та чи такий «страшний вовк, як його малюють»? Спробуємо з’ясувати.

Почнемо з історії

Рейдерство – це не виняткове, властиве лише Україні явище. Країни з найвищим рівнем економічного розвитку та наближеними до досконалих правових систем теж страждають від такої «недуги». Завжди з’являються охочі отримати те, що їм не належить, та збагатитися, докладаючи мінімум зусиль.

Якщо говорити мовою цифр, то у 2015 році, за неофіційними даними, було здійснено близько 3000 спроб заволодіти майном у незаконний спосіб, з них 90% завершилися успішно. Діяло 40 – 50 рейдерських груп, до складу яких входили професійні юристи та економісти. Реальної протидії таким шахрайським угрупуванням не було. Судові справи затягувалися на місяці, а то й роки. Шансу швидко відстояти своє майно та бізнес (завжди є загроза, що активи будуть виведені при захопленні дуже оперативно) не було.

Сьогодні

Розуміючи проблему рейдерства та проблеми бізнесу в цілому, ретельно дослідивши усі тонкощі та нюанси, командою Міністерства юстиції було прийняте рішення провести реформу. До кінця квітня 2016 року ми передали функції реєстрації нерухомості та бізнесу органам місцевого самоврядування, акредитованим суб’єктам та нотаріусам. Цією дією була повністю подолана корупційна складова процесу та підвищилась якість надання адміністративних послуг.

Паралельно Міністерство юстиції запустило ефективний інститут боротьби з рейдерством. З січня 2016 року функціонує Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Це протидія незаконному захопленню майна шляхом перереєстрації нерухомості чи бізнесу.

Наразі Комісією вже врятовано майже 150 власників.

Реальні кейси

Найгучнішими справами стали скарги на рейдерів від компаній Bunge, Novus та UniCreditBank. Усі три випадки були детально досліджені членами Комісії. Фактично, процедура вивчення скарги відбувається наступним чином: кожен член Комісії ставить себе на місце реєстратора та приймає рішення щодо законності вчинених реєстратором дій. Якщо ж ми прийшли до висновку, що відповідно до Закону, реєстратор не мав права вчинити ту чи іншу дію, то ми її скасовуємо. Тим самим повертаємо майно справжнім власникам.

Показовою є ситуація з компанією Bunge. Рейдери створили новий розділ у Реєстрі та зареєстрували майно на іншу особу.

Міністерство юстиції задовільнило скаргу одного з найбільших інвесторів, який вклав в Україну кошти у розмірі понад 13 мільярдів гривень, що складає майже 15% від обсягу іноземних інвестицій в Україні за 2015 рік.

Наступні кроки

Мін’юст прагне повернути Україні інвестиційну привабливість та забезпечити потік грошових вливань в економіку. Цього ефекту можна досягти виконавши дві умови: гарантувати закордонним інвесторам впевненість у захисті капіталу правовою державою та забезпечити простоту ведення бізнесу в Україні.

Щодо другого пункту, то Міністерство юстиції повністю реалізувало його виконання. Зареєструвати бізнес сьогодні можна навіть у режимі он-лайн.

Що стосується першого виклику, то наразі ми плануємо комплексну реформу, до якої будуть залучені представники НАБУ, Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ.

Про деталі майбутньої реформи, план її втілення та очікувану ефективність читайте рівно за тиждень.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 09.10.24
Кількість КУА278на 09.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 09.10.24
Кількість ІСІ1815на 09.10.24
Кількість НПФ*53на 09.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24