Реальний інвестиційний потенціал реальних активів

09 липня 2013
Офер Векслер, Finance.Ua, 09.07.2013

http://news.finance.ua/ua/~/2/0/all/2013/07/09/305022

Невизначеність на фінансових ринках змушує замислюватися не про те, як примножити гроші, скільки про те, як їх зберегти. Криза 2008 року, а також продовження епідемії на фінансових ринках, що прокотилася по Ісландії, Греції та Кіпру, наочно переконує інвесторів, що самі надійні фінансові інструменти, навіть банківські депозити і державні облігації, не є достатньо забезпеченими. У той же час прибутковість так званих «надійних» інвестицій залишається дуже низькою і в будь-якому разі не відповідає існуючому ризику. А головне, інвестор не впевнений у схоронності власних грошей. Невизначеність на ринку капіталу, а також недовіру до світових фінансових інститутів змушує інвестора шукати інші шляхи збереження капіталу.

Критичний момент настав у 2010 році, коли світова фінансова система, ще не переживши наслідки іпотечної кризи, зіткнулася з проблемою європейських державних боргів. Ісландія і Греція оголосили про власну неспроможність. Іспанія, Португалія та Ірландія опинилися під загрозою.

Довіра до так званих «гарантованих вкладень» впало остаточно. Експерти заговорили про те, що перспективними варіантом для збереження капіталу є інвестиція в реальні активи, наприклад, цінні камені, антикваріат, сільськогосподарський врожай і нерухомість. Першим відреагував ощадний фонд Гарвардського Університету (Harvard University Endowment Fund), який збільшив власні інвестиції в реальні активи, що принесло віддачу більш, ніж 20% річних за 2011 рік. Паралельно, у тому ж 2011 інвестиційний банк JP Morgan розробив нові інвестиційні продукти для своїх елітних клієнтів на базі реальних активів. У червні 2012 року Дойче Банк (Deutsche Bank) опублікував дослідження про популярність інвестицій в реальні активи. Дойче Банк відзначив відносно низький ризик цих інвестицій, а також високу прибутковість для довгострокових інвесторів.

Чим реальні активи відрізняються від фінансових інвестицій? Насамперед, мова йде про придбання фізичних активів, що мають самостійну економічну цінність. Вкладення в реальні активи можуть зберегти вартість грошей, не схильні до ринкових перепадів або фінансових спекуляцій великих ринкових гравців. Це також дозволяє забезпечити інвестору солідний пасивний дохід, а також забезпечити добробут його родині. З іншого боку, ліквідність реальних активів сильно відрізняється від їх фінансових аналогів. У відмінності від фінансового активу, який може бути реалізований практично миттєво, продаж реального активу може зайняти час, в залежності від попиту та пропозиції. Наприклад, продаж нерухомості може займати від місяця до півроку. Також існують складності з оцінкою активу. Незважаючи на існування різних оціночних параметрів, ціна інвестиційного продукту є приблизною, на відміну від точних котирувань фінансових продуктів. Тим не менш, довгострокові інвестиції в реальні активи все більш і більш викликають інтерес як у банкірів, так і рядових інвесторів.

Розглянемо основні напрями інвестицій в реальні активи:

  • Нерухомість. Нерухомість є універсальною цінністю протягом століть. Статистика доводить, що довгострокові інвестиції в житлову нерухомість довели себе порівняно з вкладеннями на фінансовому ринку або банківськими програмами. Проте, слід пам’ятати уроки 2008 року: нерухомість не є абсолютно гарантованим інструментом, а стрибки цін на нерухомість володіють циклічністю. Якщо інвестор розраховує, що частина з вкладених грошей йому може знадобитися в будь-який момент, варто розглянути будь-якої альтернативний варіант інвестиції. У будь-якому випадку, при інвестиціях в нерухомості слід звернути увагу на зростання доходів і рівень безробіття в регіоні.
  • Реальні активи, пов’язані з енергією і сільським господарством. Зростання населення і нестримна споживча гонка гарантує стабільний довгострокове зростання на харчові продукти та енергоресурси. Таким чином, правильні інвестиції в активи, прибутковість яких пов’язана з енергоресурсами та сільськогосподарською продукцією мають шанс зберегти ринкову цінність і в хороші і погані часи. Популярними інструментами стають інвестиції в урожай вина або енергетичні контракти.
  • Дорогоцінні камені. Одним з найдавніших видів інвестиції є вкладення в дорогоцінні камені. Найбагатші люди давнини акумулювали свій капітал в діамантах, смарагдах і рубінах. Незважаючи на те, що дорогоцінні камені не є об’єктом попиту, ці активи мають ряд переваг в порівнянні з іншими варіантами збереження цінності. Це відносно висока ліквідність, зручність в зберіганні, грошова цінність і стабільна прибутковість. Зростання цін на дорогоцінні камені стабільно перевищує зростання інфляції, що дозволяє забезпечити збереження вкладених грошей.
  • Предмети мистецтва та антикваріат. Інвестиції в предмети мистецтва (картини, манускрипти і т.д.) також мають довгострокову історію. Однак сьогодні процес інвестиції в цей вид активів став більш простим, завдяки великій кількості інформації. Інвестиційні компанії, що спеціалізуються на предметах мистецтва в якості додаткової послуги пропонують розмістити куплені предмети інвестиції в престижні музеї, що забезпечує як і схоронність інвестиції, так і пасивний дохід. Слід зазначити, що предмети мистецтва не несуть внутрішньої економічної цінності, тому макроекономічні показники не дозволяють визначити перспективу тієї чи іншої інвестиції.
  • Змішані активи. Йдеться про фінансові активи, прив’язані до цінності реальних активів. Яскравими прикладами подібної інвестиції є контракти на цінні метали, біржові та фізичні (навіть коли банк пропонує купити кілограм золота, мова не йде про фізичну купівлю золота у банку, а про паперовий контракт). Ці контракти мають всі достоїнства фінансової інвестиції (біржова ціна і швидка ліквідність). З іншого боку, прибутковість цих інвестицій у довгостроковій перспективі значно нижче, ніж у інвестицій у традиційні реальні активи.

Незважаючи на перспективу інвестиції в реальні активи, існує небезпека, пов’язана з недостатньою інформацією про об’єкт інвестиції. Щоб уникнути неприємної ситуації, рекомендується вивчити предмет інвестиції, а також скористатися допомогою фахівців. На відміну від фінансової інвестиції, де інвестор покладається на думку інвестиційного радника або фінансового аналітика, в питаннях пов’язаних з реальними активами, не зайвою буде допомога юриста і спеціалізованого оцінювача. Правильний підхід до інвестицій дозволить зберегти і примножити капітал, як у період злету економіки, так і в більш смутні часи.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 30.09.24
Кількість КУА278на 30.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 30.09.24
Кількість ІСІ1815на 30.09.24
Кількість НПФ*53на 30.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24