Проста математика

25 січня 2010
Олена Струк, "Контракти", №1, 2010

http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/article/26/01201012148.html

Схоже, гарні новини закінчилися. Наприкінці минулого року перебити гіркий присмак від можливого дефолту компанії Dubai World виявилося нічим. Японія переглянула показники зростання ВВП за III квартал 2009 року — вони в вчетверо менші за опубліковані раніше. У Німеччині в жовтні виробництво скоротилося на 1,8% порівняно з попереднім місяцем, але ж очікували збільшення на 1%.

І хоча економіка зростає другий квартал поспіль, але радість від статистики за III квартал затьмарена. Розширення виробництва відбулося здебільшого за рахунок збільшення запасів — економіка працювала на склад, оскільки внутрішнє споживання й обсяги чистого експорту почали падати. Промисловість Великої Британії так і не зросла в жовтні щодо вересня, як прогнозувалося, а в річному вирахуванні знизилася на 8,4%. За оцінкою професора економіки Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні, у США та Єврозоні виробничі потужності завантажені лише на 70%. Відтак компанії поки що не інвестуватимуть у їхнє розширення. Схоже, у 2010 році потрібно готуватися до частої зміни настрою глобальної економіки між гарним і поганим.

Плюс

Низка обставин впливатиме на економічну ситуацію у світі. Наприклад, стабілізація безробіття могла б стати головним позитивним чинником у 2010 році. Адже безробіття закручує спіраль кризи. Гарна новина — у США за підсумками листопада воно знизилося з 10,2% до 10%. На цій же позначці завмерло у грудні. Слід розуміти, що внесок американського споживача у зростання світової економіки великий. RGE-Monitor підрахувало: внутрішнє споживання США досягає 16% від глобального. Погана новина — нові дані за листопад і грудень ще не означають, що зростання безробіття у США не відновиться. Більш того, за даними Eurostat, рівень вересневого безробіття у країнах ЄС збільшився на 1 п. п. — до 9,3%, а у листопаді — 9,5%.

Сприятливим для глобальної економіки є і швидке відновлення країн, що розвиваються. У 2009 році їхній ВВП, за прогнозами МВФ, зросте на 1,5%. Найвищі темпи продемонструють Китай (9%) та Індія (6,3%). Економісти поліпшують прогнози зростання ВВП Бразилії та Росії. Ще рік тому західноєвропейські й американські інвестори в паніці тікали з ринків, що розвиваються, а тепер повертаються туди з величезними ресурсами. У 2010-му економіки, що розвиваються, зростуть на 5–6,2% — більше, ніж торік, тоді як розвинені країни додадуть у найкращому разі 2,7%. Однак голова МВФ Домінік Стросс-Кан попереджає, що захоплення такими інвестиціями може призвести до виникнення нових дисбалансів. Країни—одержувачі інвестицій теж побоюються такого сценарію. Бразилія вже запровадила обмеження на приплив капіталу, наслідувавши приклад Таїланду. Однак у середньостроковій перспективі країни, що розвиваються, все одно будуть основним об’єктом для вкладення капіталу з розвинених держав.

Позитивно й те, що ціни на базові товари стійкі, вважає аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук. Вартість бареля нафти коливається в діапазоні від $70 до $80. Така ціна прийнятна для розвинених країн та їхнього відновлення, водночас вона досить висока для того, щоб держави-видобувачі могли заробляти і вкладати кошти в розробку родовищ.

Мінус

Поліпшення у світовій економіці відбулося здебільшого завдяки програмам державної допомоги й стимулювання кредитування. Але ці кроки поки що не створили механізму зростання, що міг би працювати без держвливань. До того ж уряди країн продовжують нарощувати держборг, що загрожує їм новими ризиками. Серед країн із найвищим кредитним рейтингом («ААА») у Великої Британії та США найвищі шанси на його зниження. Погіршення рейтингу може знову спровокувати кризу довіри, наслідки якої можуть бути такими самими, як від краху Lehman Brothers. Боргові папери американського уряду — найбезпечніший інструмент вкладення коштів. Вважається, що безризикова ставка інвестицій дорівнює ставці дохідності казначейських облігацій США. Якщо це зміниться, фонди, які зобов’язані частину коштів тримати в безризикових інструментах, будуть змушені позбуватися облігацій. Попит на них упаде, і США не зможуть розміщати новий борг. Як наслідок, їм доведеться згортати антикризові програми. У такому випадку, за словами Андрія Нестерука, у II кварталі 2010 року економіка повернеться у стадію рецесії. У майбутньому, попереджає Нуріель Рубіні, для забезпечення стабільності бюджету доведеться піти на збільшення ставок оподатковування.

Є й інший чинник ризику. Фінансова система все ще не оговталася від кризи. Так, банки стали прибутковими. Перша хвиля списання поганих боргів пройшла на тлі зростання ринків, під час неї було переоцінено папери й фінустанови змогли отримати прибуток. Але зараз ринок знову завмер, а на початку 2010 року не уникнути другої хвилі списання боргів корпоративних боржників на кшталт Dubai World, констатують економісти. Такі дефолти відбуватимуться й надалі, що уповільнить відновлення обсягів кредитування.

Американський міністр фінансів Тімоті Гайтнер визнав, що американська фінансова система ще далека від повного одужання. Він пропонує подовжити до жовтня 2010-го антикризову програму TARP. Міжнародні банки списали вже $1,6 трлн поганих активів, але, за оцінками Goldman Sachs, загальні збитки сягнуть $2,1– 2,6 трлн. Зарази позбавлятимуться весь 2010 рік. За словами голови МВФ Домініка Стросс-Кана, фінустанови дотепер приховують свої проблеми і половина потенційних збитків ще не очевидна.

Дорівнює

Імовірність того, що негативні чинники переважать позитивні, досить висока. Друга корекція буде, але пройде вона м’якше, вважають економісти. 2010 рік — рік нервового зростання, що принесе багато сюрпризів, не завжди приємних. Найгірше світова економіка, швидше за все, пережила, але негативних чинників, що заважають повному її відновленню, усе ще багато.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24