Про що говорили інвестори на Ukrainian investment day в Лондоні

09 липня 2014
Ігор Мазепа, Forbes, 08.07.2014

http://forbes.ua/ua/opinions/1374522-pro-shcho-govorili-investori-na-ukrainian-investment-day-v-londoni

Максимальний інтерес для вкладень становлять українські ресурсні галузі, медицина, АПК та IT

3-4 липня в Лондоні пройшов форум Ukrainian investment day, організований інвестиційною компанією Concorde Capital. Представники української влади та бізнес-еліт схиляли європейців інвестувати в Україну. Свій голос до них приєднав і президент − Петро Порошенко виступив перед західними інвесторами в режимі телемосту. Крім британських парламентаріїв, близько 80% учасників − міжнародні компанії, такі як Ashmore, Allianz, Black River Asset Management.

Про те, коли в Україну прийдуть іноземні інвестори і в яких галузях їх чекати в першу чергу − глава Concorde Capital Ігор Мазепа розповів у авторській колонці для Forbes.

Конференцію Ukrainian investment day у Лондоні відвідало понад 130 людей. Інтерес західних інвесторів до України не став для нас несподіванкою. Із листопада 2013 року про Україну «гуде» весь світ. Усі розуміють, що країна стоїть на порозі неймовірних трансформацій − і швидше за все, вони будуть проходити за грузинським сценарієм. В уряд прийшли принципово нові люди. Це представники бізнесу − носії абсолютно нової культури, яка передбачає застосування найкращих практик корпоративного управління на державній службі. Очікуються реформи, які потягнуть за собою позитивні зміни.

Тому інвестори очікують, що багато чого в Україні буде дуже швидко змінюватися. Ми ж чекаємо, що Україну закидають грошима.

Західні уряди, міжнародні фінансові організації зараз у такому становищі, що фактично не можуть відмовити Україні в допомозі. У Києві, в центрі європейського міста, вмирали люди за право носити український і європейський прапор. Я не пам'ятаю таких прецедентів. Тому Захід уже допомагає і буде продовжувати допомагати. Але сигналом відновлення економіки стане прихід приватного капіталу. Приватний капітал завжди гнучкіший у виборі можливостей для інвестування, і його мотивація для прийняття інвестиційних рішень завжди більш логічна і проста.

Що потрібно, щоб приватний бізнес прийшов у нову Україну?

У першу чергу, треба визнати, що оцінювання внутрішніх українських ризиків в останні місяці було переглянуто – і, звісно, не в кращий бік. Військовий конфлікт на Сході вніс корективи в побажання інвесторів. Питання безпеки на сьогодні абсолютно у всіх стоїть на першому місці. У такій ситуації потенціал зростання, який можуть принести інвестиції в нестабільне середовище, буде меншим, ніж можливі наслідки ризик-факторів. Це зупиняє потік можливих інвестицій, аж поки ситуація не стабілізується.

Другий момент – через війну прямі інвестори, індустріальні компанії, очікують на адекватне коригування – зниження – вартості українських активів. Наприклад, якщо якийсь український актив 2010 року коштував $100 млн, то тепер, на думку іноземних покупців, він має коштувати $10–20 млн. Це як аукціон на пониження, кінцева мета якого – отримати якийсь актив безплатно. Тут необхідний баланс між готовністю українських власників поступитися своїми фінансовими очікуваннями та адекватністю поточних оцінок бізнесу. Якщо якусь компанію оцінили у 80% від вартості, скажімо, 2010 року, то ця ціна вже неадекватна.

Третій фактор, який формує ставлення інвесторів до України, – серйозні економічні проблеми, які додалися до військового конфлікту. Це й девальвація, яка дуже сильно підганятиме інфляцію, нівелюючи цим усі плюси зниження вартості гривні. Це скорочення споживчих ринків – інвестиційні компанії, які залежали від внутрішнього ринку, втратили до 50% своїх продажів. Це фізична втрата активів на Сході України, яка торкнулася компаній із різних секторів – національних мереж супермаркетів, автозаправок, заводів, які були там розташовані, активів ресурсних, вугільних компаній.

Додайте при цьому, що ситуація в країні стрімко змінюється. Й інвестори з цікавістю спостерігають за подіями.

За перший квартал прямі іноземні інвестиції в Україну скоротилися на 10%. Найближчим часом тенденція навряд чи зміниться. Я не очікую на значне зростання прямих іноземних інвестицій цього року. Але припускаю, що матимуть попит ПДВ-облігації. Завдяки цьому інструментові в країну можна залучити $300–500 млн. Купівля ПДВ-облігацій західними інвесторами стане хорошим знаком для інвест-спільноти, і з наступного року ми почнемо говорити про появу перших ознак приходу великого міжнародного бізнесу.

Серед секторів, які цікавлять інвесторів в Україні, – насамперед ресурсні, наприклад видобування газу. Це високомаржинальний бізнес, ступінь інтересу іноземців до нього в Україні близький до рекордного, навіть незважаючи на те, що цей сектор непростий і політично чутливий.

Ще одна сфера інтересу – фармацевтика. На цьому ринку частка зарубіжних гравців сягала 70–75%, і нині їх витіснятимуть локальні виробники. Приватна медицина – ще один інтерес інвесторів. Я передбачаю перехід клієнтської бази з державних муніципальних клінік у приватний сектор. В Україні немає безплатної медицини – це факт, тож досить прикидатися. Люди дедалі більше хочуть платити за медичні послуги офіційно, якщо вони вже все одно за них платять, і це дасть поштовх розвитку приватної медицини протягом найближчих п’яти-семи років.

Безперечно, залишається популярним агросектор. Україна виробляє стабільно високі врожаї, і це приваблює інвесторів. Також серед центрів докладання фінансових зусиль – ІТ-ринок.

Роль інвестбанків, як-от Concorde, ми бачимо в містку між західними грошима та потребами українського бізнесу. Цей місток ширшатиме, оскільки інтерес інвесторів зростає. 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 02.10.24
Кількість КУА278на 02.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 02.10.24
Кількість ІСІ1815на 02.10.24
Кількість НПФ*53на 02.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24