Права вимоги виконання грошового зобов’язання в активах ІСІ: новели правового регулювання

16 жовтня 2013
Андрій Сахнацький, "Правовий тиждень", №39-42, 2013

http://smi.liga.net/articles/2013-10-15/11215368-prava_vimogi_vikonannya_groshovogo_zobov_yazannya_v_aktivakh_s_noveli_pravovogo_regulyuvannya.htm

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку 20 червня 2013 р. затвердила рішення "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку" №1102 (далі - рішення №1102). Підпунктом 2 п. 2 цього документа Розділ IV Положення про склад та структуру активів інституту спільного інвестування від 11.01.2002 р. №12 (далі - Положення) доповнено п. 4 такого змісту:

"Компанія з управління активами венчурного ІСІ має право залучати до складу активів такого ІСІ права вимоги за кредитними договорами, кредиторами за якими виступають банківські установи, шляхом укладення договорів відступлення права вимоги, оцінка вартості яких проведена з урахуванням ризиків невиконання боржником своїх зобов"язань та була здійснена не пізніше одного місяця до укладення такого договору.

Право вимоги за кредитним договором, укладеним банківською установою з фізичною особою, може бути залучене до складу активів венчурного інвестиційного фонду, якщо сума наданого такій фізичній особі кредиту становить не менше 1500 мінімальних заробітних плат станом на дату укладення такого договору надання кредиту".

Слід зауважити, що відповідно до п. 6 рішення №1102 компанії з управління активами, які залучили до складу активів ІСІ права вимоги за кредитними договорами, мають привести свою діяльність у відповідність до вимог п/п 2 п. 2 цього документа протягом року з дати набрання чинності цим рішенням з урахуванням вимог законодавства у сфері спільного інвестування. Рішення №1102 набирає чинності 9 серпня 2013 р.

Чи передбачає Положення можливість мати в активах ІСІ права вимоги, що виникли на підставі інших договорів, ніж кредитні?З тексту п. 4 Розділу IV Положення можна зробити висновок, що КУА має право залучати до складу активів ІСІ певні права вимоги (права вимоги за кредитними договорами, кредиторами за якими виступають банківські установи) на певних умовах (шляхом укладення договорів відступлення права вимоги, оцінка вартості яких проведена з урахуванням ризиків невиконання боржником своїх зобов"язань та була здійснена не пізніше одного місяця до укладення такого договору). Тобто права вимоги за кредитними договорами можуть бути залучені КУА до активів ІСІ лише з дотриманням вимог, визначених у Положенні.

Проте ні в Положенні, ні в рішенні №1102 не встановлено обмежень щодо залучення до активів ІСІ прав вимоги виконання грошових зобов’язань, що випливають з інших договорів, ніж кредитні. Вбачається, що такі обмеження не відповідали б Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (далі - Закон про ІСІ).

Відповідно до абз. 5 ст. 34 Закону про ІСІ до складу активів венчурного фонду можуть входити боргові зобов"язання. Вони можуть бути оформлені векселями, заставними, договорами позики та в інший спосіб, не заборонений законодавством України.

Виходячи зі змісту наведеної статті до складу активів ІСІ можуть входити будь-які боргові зобов’язання за умови, що вони оформленні у спосіб, не заборонений законодавством. Слід зазначити, що законом не встановлено виключного переліку боргових зобов’язань, які можуть входити до складу активів венчурного фонду.

Зобов’язання, оформлені договором, є такими, що оформлені у встановлений законодавством України спосіб (якщо інше прямо не встановлено законодавством України, рішенням суду або іншим обов’язковим для виконання документом/актом).

Отже, можна дійти висновку, що законодавство допускає для КУА можливість мати у складі активів венчурного ІСІ боргові зобов’язання за договорами, укладеними відповідно до вимог чинного законодавства.

Джерело: http://legalweekly.com.ua/

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 01.10.24
Кількість КУА278на 01.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 01.10.24
Кількість ІСІ1815на 01.10.24
Кількість НПФ*53на 01.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24