Показова приватизація стане маяком для іноземних інвесторів ― Фурса

25 лютого 2016
Голос Столиці, 24 лютого 2016 року

http://newsradio.com.ua/2016_02_24/Pokazova-privatizac-ja-stane-majakom-dlja-nozemnih-nvestor-v-Fursa-4714/

Експерт з питань фінансів Сергій Фурса переконаний, що головним стримуючим фактором для залучення інвестицій в країну є явна неповага до дотримання прав власності. На його думку, влада повинна негайно реформувати судову систему і провести прозору приватизацію кількох великих підприємств.

Україна піднялася на 20 позицій у рейтингу інвестиційної привабливості, зайнявши в 2015 році 89 місце, повідомляє міжнародна аудиторсько-консалтингова мережа BDO. Відзначається, що Україна входить до переліку країн, які показали поліпшення росту за рік, нарівні з Білоруссю і Латвією. У 2014 році Україна займала 109 місце в рейтингу інвестиційної привабливості

Чи справді іноземні інвестори готові вкладати гроші в Україну, радіостанція Голос Столиці дізналася в економіста, фахівця відділу продажів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергія Фурси.

За даними Мінекономрозвитку, в минулому році ми отримали 3,7 млрд. доларів іноземних інвестицій. Це багато чи мало в порівнянні з позаминулим роком?

― Реальних інвестицій практично не було, тому поки що це мало, навіть вкрай мало. І зрозуміло, що нам потрібно зробити все, щоб їх стало багато.

Чому не вдалося залучити інвесторів?

― У минулому році ми ще були під знаком війни, а зараз політична турбулентність, незрозуміла ситуація з програмою МВФ і т.д. Це все стримує інвесторів. Насправді, інвестори говорять: нам все одно, яка тут прибутковість, ми самі вирішуємо, вигідно нам чи ні. Інвестору потрібно, щоб гроші були в безпеці. І головним стримуючим фактором у нас є відсутність реального права власності, неповага до цієї інституції просто величезна. Так чи інакше, все це впирається в судову систему України.

Тобто ми піднімаємося в рейтингу, тому що немає активних бойових дій?

― Ні, причин багато. Насправді, було багато зроблено щодо реформування тим же Мінекономіки, МінАПК, але ключові проблеми не вирішені. Нам потрібно провести судову реформу, а крім того, хід інвестицій буде повністю визначатися тим, як ми проведемо приватизацію.

Які галузі користувалися найбільшим попитом серед інвесторів? Хто і куди вкладав гроші?

― Реальних інвестицій в минулому році не було. Все, що ми побачили, це збільшення капіталу російських держбанків, зокрема, «Сбербанку Росії» і ВТБ. Це до розмови про те, навіщо громити російські банки. Насправді, вони тут самі збиткові, сюди приходять гроші російських банків. Це були внутрішньогрупові гроші компаній, а реальних інвесторів одиниці. Можливо, один або два проекти було.

Що повинна зробити влада, щоб цей потік збільшився?

― Владі потрібно, по-перше, провести судову реформу. Це болюча тема, тому що ніхто не знає, як її проводити. З іншого боку, потік інвестицій на даний момент буде визначатися тим, як ми проведемо приватизацію. Якщо ми красиво, публічно продамо 2-3 великих об'єкта, таких як «Центренерго» або ОПЗ, багато інвесторів отримають чіткий сигнал, що їх тут чекають. У нас є зараз конкурентні переваги, від яких нікуди не дітися ― це майже найдешевша робоча сила в світі і наявність зони вільної торгівлі з ЄС. Тобто до нас реально може піти великий потік інвестицій, але головним сигналом буде прозора приватизація.

Нещодавно Арсеній Яценюк закликав банки фінансувати створення бізнесу, підприємництва. По всій видимості, в Кабміні визнають, що швидкий прихід інвесторів в країну малоймовірний...

― Більш малоймовірно те, до чого закликає Арсеній Петрович. Тому що внутрішніх коштів для зростання на даний момент просто немає, і поки не прийдуть зовнішні інвестори, наші банки працювати не почнуть. У нас же банки зараз зв'язані по руках і ногах обмеженнями НБУ, а ці обмеження можуть бути зняті тільки в тому випадку, якщо до нас буде входити грошовий потік, тобто, ці самі горезвісні інвестиції. Якщо вони будуть, тоді можна знімати обмеження, і гривня не полетить вниз. А поки немає зовнішніх інвестицій, ці обмеження будуть залишатися.

Раніше заступник глави ФДМ Наталія Лебідь заявила, що далеко не на всі всі об'єкти, що підлягають приватизації, є попит, а в бюджеті не передбачені кошти для оплати роботи консультантів щодо розкриття інформації про держактиви для потенційних інвесторів.

При цьому тільки кожен сотий з опитаних в ході недавнього соцопитування позитивно ставиться до повної приватизації держпідприємств.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 07.10.24
Кількість КУА278на 07.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 07.10.24
Кількість ІСІ1815на 07.10.24
Кількість НПФ*53на 07.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24