Податок на інвестиції стане демотивуючим фактором - експерт

07 жовтня 2013
"Голос Столиці", 04.10.2013

http://newsradio.com.ua/2013_10_04/Podatok-na-nvestic-stane-demotivujuchim-faktorom-ekspert/

Про можливі наслідки ініціативи Міндоходів в ефірі радіостанції «Голос Столиці» розповів директор інвестиційної компанії Олексій Сухоруков.

Міністерство доходів і зборів пропонує доповнити концепцію податку на розкіш 3-відсотковим збором з внесків в капітал господарюючих товариств. Тобто фактично це буде податок на інвестиції. Доцільність такого збору в міністерстві пояснюють прагненням підвищити соціальну справедливість податкової системи.

«Голос Столиці»:Це ж не перша ініціатива підвищити податкові збори з сегменту цінних паперів в Україні. Раніше був введений в силу акцизний збір на операції з цінними паперами. Наскільки вдалою виявилася ця ініціатива?

Олексій Сухоруков: Судячи з тих офіційних цифр, які публікуються, зібрано набагато менше, ніж прогнозувалося. Тому я не думаю, що це якось допомогло бюджету з одного боку, з іншого боку - ринок не став прозорішим. А що стосується нової ініціативи, пригадується старий радянський анекдот: для того, щоб молочна промисловість була більш ефективною - корів треба менше годувати і більше доїти.

«Голос Столиці»:Якщо говорити про ці 3% з інвестицій, що означає ця ініціатива?

Олексій Сухоруков: Я це зрозумів, як податок на власність. Тобто якщо, грубо кажучи, у вас є предмет розкоші, до яких віднесено цінні папери на суму більше ніж мільйон, то це щорічний дохід у розмірі 3%. Це означає, що ви не просто відкладаєте на пенсію або на навчання дітей, а у вас є зайві гроші, які вам не потрібні, і ви їх вкладаєте в непотрібні нікому цінні папери.

«Голос Столиці»:Виходить, що для людини доходність на капітал завжди повинна бути більше 3%, тому що 3% він буде тільки віддавати державі. Але ж не всі бізнеси мають таку рентабельність, по-друге, бувають мінусові роки.

Олексій Сухоруков: Звичайно. Навіть якщо ви, наприклад, інвестуєте в державні облігації, у яких, наприклад, середня доходність 6-7%, то половину цього доходу ви просто віддаєте в податок.

«Голос Столиці»:Як ви думаєте, це може стати причиною відходу людей з українських активів?

Олексій Сухоруков: Я думаю, тут немає загальної відповіді. Але сам підхід неправильний. Ми намагаємося поповнити бюджет за рахунок того, що ми у людей забираємо. Ми діємо не пряником, ми діємо батогом. А, як відомо, коли тебе намагаються щось змусити, люди інстинктивно намагаються шукати обхідні варіанти. Наприклад, структурувати свою власність, занижувати вартість активів і т.д. Безумовно, це демотивуючий фактор в принципі. Як для внутрішніх інвесторів, так і однозначний сигнал для зовнішніх інвесторів, що інвестори в Україні не потрібні, вони не в пошані.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 30.09.24
Кількість КУА278на 30.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 30.09.24
Кількість ІСІ1815на 30.09.24
Кількість НПФ*53на 30.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24