Пішли в тираж: як пройшли перші в цьому році великі українські торги мистецтвом

07 лютого 2017
Юлія Лазнюк, Forbes - Україна, 3 лютого 2017 року

http://forbes.net.ua/ua/lifestyle/1427869-pishli-v-tirazh-yak-projshli-pershi-v-comu-roci-veliki-ukrayinski-torgi-mistectvom

І наскільки затребуваним виявився тиражний арт

31 січня в новому виставковому просторі аукціонного дому «Золотое Сечение» пройшли перші в цьому році великі торги. На продаж виставлялося тиражне мистецтво ─ літографії, офорти, гравюри і принти. Закордонні колекціонери подібні твори цінують уже давно. На українському ринку тиражне мистецтво тільки почало приживатися: аукціон Editions став першим в Україні, проведеним на таку тему.

Пошли в тираж: как прошли первые в году крупные украинские торги искусством
Літографія з серії «Аліса в країні чудес», Сальвадор Далі, 1987
Фото «Золотое Сечение»

Топ-лотами колекції стали літографії, гравюри, офорти, авторські репродукції і принти всесвітньо відомих художників ─ Сальвадора Далі, Василя Кандинського, Марка Шагала, Жоана Міро, Альбрехта Дюрера, Альфонса Мухи, Енді Уорхола. Добірку світових зірок «розбавили» відомі українці: класики, як Алла Горська і Ернест Котков, і сучасники ─ Павло Маков, Олександр Сухоліт, Валерія Трубіна.

Всього в торгах брало участь 53 лоти, 23 з яких купили з молотка. Ще 11 робіт пішли під час пост-продажу.

Аукціон проходив у кілька етапів ─ стартував із «тихих» торгів, що відкрилися разом із передаукціонною виставкою 24 січня, і фінішував «живим» аукціоном 31 січня. Протягом семи днів колекціонери робили свої ставки як у залі галереї, так і онлайн. В результаті близько половини проданих робіт придбали саме онлайн. «Щодо одного з лотів під час живого аукціону торги йшли паралельно ─ в залі і в додатку ODA. Треба сказати, що це зовсім новий підхід для українського ринку. У світі онлайн-тенденція ─ на піку. Ринок продажів у мережі зростає на 20-30% в грошах щороку. А то й більше», ─ підкреслює співвласник аукціонного дому «Золотое Сечение» Олексій Василенко.

Найжвавіші торги йшли за чотири літографії Сальвадора Далі з серії «Аліса в країні чудес», які при старті в $2000 продалися за $3575. Кілька бідів колекціонери поставили на кольорову літографію «Після зими» Марка Шагала, яку в підсумку купили за $1760 (старт ─ $1500). Один з топ-лотів ─ робота La Grande Passion Енді Уорхола ─ пішов без торгів, за $6600 (естімейт ─ $8000-12000).

Пошли в тираж: как прошли первые в году крупные украинские торги искусством
«Болота по ВЖД», Іван Шишкін

Фото «Золотое Сечение»

Справжня баталія розгорілася за офорт Івана Шишкіна «Болота по ВЖД» ─ при старті в $1000 лот продали за $2090. Активно торгувалися колекціонери за ліногравюру Ернеста Коткова, яку в підсумку купили за $1045 (початкова вартість ─ $600), а також за роботу Стасіса Красаускаса ─ її купили за $550, а стартував лот з $200.

Серед інших проданих лотів ─ кольорові літографії Василя Кандинського, Андре Массона, Альфонса Мухи, Філіпа Нойєра, Ерте і офорти Павла Макова, Олександра Сухоліта, Григорія Гавриленка.

Пошли в тираж: как прошли первые в году крупные украинские торги искусством
Фото «Золотое Сечение»

«Ми побачили інтерес до тиражного мистецтва у нових клієнтів, які вперше відвідали наші торги. Таких було не менше половини. Втім, колекція зацікавила і досвідчених збирачів, які на торгах активно перебивали ставки новачків. Кілька бідів зробили іноземні покупці онлайн, розуміючи, що на їх локальних ринках аналогічні роботи світових арт-зірок коштують в рази дорожче. Наприклад, продана La Grande Passion Енді Уорхола з двома оригінальними підписами в Європі буде коштувати не менше $20 000», ─ підкреслив Михайло Василенко, співвласник аукціонного дому «Золотое Сечение».

Тиражне мистецтво, схоже, дійсно зацікавило українців. Передаукціонну виставку відвідало близько 1500 чоловік, а це значний показник для подібної експозиції. «При цьому дуже багато хто цікавився саме купівлею робіт, що навіть здивувало нас, зважаючи на не надто багатий досвід аукціонних продажів цього виду мистецтва в Україні», ─ резюмує Михайло Василенко.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 10.10.24
Кількість КУА278на 10.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 10.10.24
Кількість ІСІ1815на 10.10.24
Кількість НПФ*53на 10.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24