Переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну

30 грудня 2010
"Дебет-Кредит", 30.12.2010

http://news.dtkt.com.ua/show/ukr/article/7971.html

Рішення ДКЦПФР від 23.11.2010 р. №1757 «Про затвердження Змін до Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування»

ДКЦПФР внесла зміни до Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування, затвердженого рішенням Комісії від 30.06.2000 р. №98.
Так, на дата припинення ведення реєстру власників іменних ЦП повинен складатися реєстр власників іменних ЦП та їх номінальних власників.

Також уточнено, що дії депозитаріїв ЦП та Національного депозитарію та зберігачів, які ці особи здійснюють у якості емітента або уповноваженого на зберігання не належать до депозитарної діяльності депозитарію ЦП і депозитарної діяльності зберігача цінних паперів відповідно. Дії, здійснювані реєстроутримувачем, які він робить у якості емітента, не належать до діяльності з ведення реєстру власників іменних ЦП.

Дії депозитаріїв цінних паперів та Національного депозитарію України (далі - депозитарій) і зберігачів, пов’язані з дематеріалізацією, крім дій, які ці особи вчиняють у якості емітента чи уповноваженого на зберігання, належать до депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів і депозитарної діяльності зберігача цінних паперів відповідн

Сертифікати випуску ЦП, який дематеріалізувався, після дати депонування глобального сертифіката вилучаються у порядку, встановленому загальними зборами емітента, на яких приймається рішення про переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну, і знищення.

Знищення вилучених сертифікатів ЦП здійснюється у паперорізальній машині або шляхом спалення з обов’язковим складанням акта про знищення. Невід’ємною частиною акта про знищення повинен бути реєстр знищених сертифікатів цінних паперів, який має містити інформацію щодо індивідуальних ознак знищених сертифікатів (серії, номера, наскрізного номера). Знищення сертифікатів ЦП здійснюється комісією у кількості не менше 3-х осіб. Склад комісії затверджується керівником емітента.

При самостійному знерухомленні акції власник ЦП дематеріалізованого випуску повинен зареєструвати обраного ним зберігача або депозитарію, якого обрав емітент, номінальним утримувачем в реєстрі власників іменних ЦП, надавши зберігачу розпорядження про знерухомлення та зарахування ЦП.

Розширено перелік інформації, яка повинна міститися в повідомленні про дематеріалізацію випуску. Таке повідомлення може і друкованих видань ДКЦПФР, і в офіційних виданнях ВРУ та КМУ.

Емітент повинен призначити дату припинення ведення реєстру, яка має бути встановлена не пізніше 90 к. д. від дати прийняття рішення про дематеріалізацію.

Дата припинення здійснення операцій є днем, що за 10 к. д. передує визначеній емітентом даті припинення ведення реєстру.

Змінами також встановлено перелік дій реєстроутримувача на дату припинення операцій та на дату припинення ведення реєстру.

Протягом 5 р. д. з дати припинення ведення реєстру реєстроутримувач, якщо не всі власники знерухомили належні їм акції випуску, щодо якого прийнято рішення про дематеріалізацію, в присутності уповноваженої особи емітента передає, а обраний емітентом зберігач, зазначений у рішенні про дематеріалізацію, приймає реєстр власників іменних ЦП, складений станом на дату припинення ведення реєстру.

Протягом 5 робочих днів від дати припинення ведення реєстру реєстроутримувач повинен надати емітенту:

- реєстр власників іменних цінних паперів, складений станом на дату припинення ведення реєстру, у 3 примірниках - 2 у формі паперового документа та 1 в електронному вигляді на знімному машинному носії даних (магнітному, оптичному чи флеш). 1 примірник реєстру у формі паперового документа та 1 примірник в електронному вигляді на знімному машинному носії даних (магнітному, оптичному чи флеш) надається емітенту для передання депозитарію разом з глобальним сертифікатом;

- виписку про стан особового рахунку емітента, яка містить інформацію про викуплені акції випуску, щодо якого прийнято рішення про дематеріалізацію, складену станом на дату припинення ведення реєстру (за наявності викуплених емітентом акцій).

Також встановлено порядок дій депозитарію-кореспондента після отримання від депозитарія розпорядження про проведення дематеріалізації акцій в їх системах депозитарного обліку та зберігачів, на рахунках у ЦП яких в депозитарії або в депозитарії-кореспонденті враховуються знерухомлені акції дематеріалізуемого випуску, і хоронителів, які є номінальними власниками в реєстрі власників іменних ЦП, складеному на дату припинення ведення реєстру.

Встановлено, що емітент має право розірвати договір про відкриття рахунків у ЦП власникам ЦП, який був ним укладений із зберігачем. Для цього уповноважений орган емітента приймає рішення про обрання нового зберігача.

Також встановлено порядок дій зберігача та емітента, коли зберігач, з яким емітент уклав договір про відкриття рахунків у ЦП власникам, прийняв рішення про припинення депозитарної діяльності зберігача ЦП.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24