Перелякані гроші

15 вересня 2014
Тетяна Криволапчук, Forbes, 12.09.2014

http://forbes.ua/ua/magazine/forbes/1377790-perelyakani-groshi

Ставки дохідності українських корпоративних євробондів б'ють рекорди - в Україну не вірять, а значить, отримати зовнішні позики країні буде дуже важко. Одного завершення АТО для виправлення ситуації недостатньо

Коли 30 квітня Рада директорів МВФ схвалила кредитну програму stand-by для України, аналітики запевняли: це позитивний сигнал для інших кредиторів та інвесторів. Фонд пообіцяв $17,01 млрд, причому в 2014 році − $7,4 млрд. До середини серпня Київ отримав від МВФ $3,19 млрд.

Горезвісні «інші кредитори» в країну не вірять. Військові дії на сході вдарили і по котируваннях облігацій українських компаній. Найбільше дісталося євробондам підприємств, основні потужності яких знаходяться в зоні АТО, а ринки збуту − на сході України або в Росії. Приміром, з великим дисконтом торгуються евро-облігації компанії «Агротон», активи якої розташовано в Луганській області і яка й раніше викликала запитання у інвесторів. Прибутковість до погашення за цими паперами ще в березні перейшла межу в 30%, а в середині літа підібралася до 40%. Потім, щоправда, знизилася «всього» до 36,5%. Облігації ДТЕК (входить у холдинг СКМ Ріната Ахметова, має шахти на Донбасі) можуть «похвалитися» понад 40%.

Низько цінуються і випуски, які раніше проходили через реструктуризацію. Так, прибутковість облігацій банків Надра і ПУМБ складає 49 і 47% відповідно. Ризикованими інвестори вважають облігації агрохолдингу «Мрія», який оголосив про реструктуризацію в липні. Їх прибутковість досягла 36,6%.

Найстійкішими виявилися бонди компанії «Миронівський хлібопродукт» із погашенням у 2020 році.

Їх прибутковість найбільше наближається до показників суверенних паперів: в серпні вона була на рівні 11-12% при купонній ставці в 8,25% (українські євробонди з погашенням у 2022 році торгувалися по 8-9%). «Навіть якщо компанія вважається фінансово стійкою, загальний фон тисне і на прибутковість її облігацій», − зазначає начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank Агшин Мірзазаде.

Ще взимку 2013/14 років основні міжнародні агентства знизили рейтинги України до переддефолтних показників − Саа3/ССС. «Це задвірки спекулятивного рівня, які роблять практично неможливим розміщення суверенних облігацій на зовнішніх ринках», − каже начальник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку BNP Paribas Group Сергій Ягнич. З того часу рейтинги не переглядалися.

При цьому не можна стверджувати, що на показники українських паперів вплинули тільки зимова політична нестабільність і весняно-літні військові дії. Українські єврооблігації залишаються одними з найбільш високодохідних у світі останні три роки. За словами фахівця відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергія Фурси, до цього призвели низька якість державного управління та несприятливий інвестиційний клімат. «Україна стабільно підносить інвесторам неприємні сюрпризи, що негативно позначається на її рейтингу», − підкреслює Ягнич.


Сумний злет

Испуганные деньги

Купонні ставки суверенних випусків у 2012-2013 роках перебували на рівні 7,5-9,25%. Таку прибутковість тоді показували тільки облігації Гондурасу. Зате десятирічний борг Ізраїлю, де також проводиться антитерористична операція, зараз коштує 2,7%.

На міжнародних ринках капіталу цінується низький бюджетний дефіцит, збалансованість зовнішньої торгівлі, диверсифікована економіка − все те, чого в Україні немає. За підсумками 2013-го дефіцит рахунку поточних операцій країни досяг 9,2% ВВП, дефіцит бюджету без урахування НАК «Нафтогаз України» − 4,5%. Цього року Standard & Poor's очікує скорочення дефіциту рахунку поточних операцій країни до 3% ВВП. Дефіцит бюджету агентство пророкує в 11% ВВП.

Приймати на себе підвищені ризики, пов'язані з Україною, готові лише кілька інституційних інвесторів. Найбільшим власником українських облігацій (усього їх випущено на $18 млрд) є американський інвестиційний фонд Franklin Templeton. Обсяг його вкладень оцінюється в $4-8 млрд. Облігації на $3 млрд знаходяться в портфелі у російської держави. Від третини до половини суверенних облігацій − free float, вони цікавлять іноземних та українських інвесторів. Це перш за все спекулятивні фонди, більшість із яких роками інвестують в Україну і добре розуміють її специфіку. За словами Мірзазаде, єврооблігації України надають подібним структурам гарну можливість заробити. Але в їхніх портфелях сміттєві папери, якими вважаються і українські євробонди, займають 1-5%.

Першим кроком для поновлення інтересу до українських боргів стане встановлення миру. «Ми повинні перемогти на сході. Завершення там військових дій здатне знизити прибутковість наших облігацій на 1,0-1,5 п. п.», − переконаний Фурса з Dragon Capital.

Подальше сприйняття України буде залежати від відновлення економічного зростання. Серед вирішальних факторів, як зазначає Ягнич, − зниження дефіциту бюджету, покращення показників платіжного балансу, стабілізація обмінного курсу, зменшення темпів інфляції. 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24