Пенсійні фонди працюватимуть за стандартами ЄС

17 листопада 2016
FinPost, 16 листопада 2016 року

http://finpost.com.ua/?p=689

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект закону «Про внесення змін до законів України з питань накопичувального пенсійного забезпечення».

Як зазначається у повідомленні Комісії, розробка цього документу передбачена Планом заходів з імплементації положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2003/41/ЄС від 3 червня 2003 року про діяльність установ трудового пенсійного забезпечення та нагляд за ними.

У рамках реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року у частині реалізації заходів щодо розвитку накопичувального пенсійного забезпечення наказом Голови Нацкомфінпослуг у листопаді минулого року була створена робоча група, до складу якої увійшли представники Міністерства соціальної політки, інших державних органів, інститутів громадянського суспільства, а також міжнародні та вітчизняні експерти, зокрема фахівці проекту ЄС «Технічна допомога за пріоритетними напрямками фінансового сектору в Україні» та експерти USAID з пенсійних питань. Цією робочою групою було напрацьовано пропозиції до проекту закону.

Метою документу є узагальнення практики застосування законодавства з питань недержавного пенсійного забезпечення та вдосконалення законодавчих актів у сфері ринків фінансових послуг. Він спрямований на підвищення рівня захисту майнових прав та інтересів учасників НПЗ та адаптацію законодавства України у цій сфері до законодавства ЄС.

Проектом закону, зокрема пропонується забезпечити розв’язання таких питань:

– визначення умов доступу до діяльності у сфері накопичувального пенсійного забезпечення на території України;

– визначення відповідальності членів ради недержавного пенсійного фонду та встановлення вимог до осіб, які обираються до складу ради недержавного пенсійного фонду;

– збільшення обов’язків адміністратора недержавного пенсійного фонду, осіб, які здійснюють управління активами та зберігача недержавного пенсійного фонду;

– врегулювання питання щодо інвестиційної діяльності з пенсійними активами недержавного пенсійного фонду (стратегічний розподіл пенсійних активів, основні напрями та обмеження пенсійних активів, методи вимірювання інвестиційних ризиків та процеси управління);

– оприлюднення інформації про діяльність у сфері недержавного пенсійного забезпечення;

– встановлення особливостей щодо заборони або обмеження функціонування недержавних пенсійних фондів;

– врегулювання питання щодо транскордонної діяльності.

У зв’язку із цим, проектом закону вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Цивільного кодексу України та законів «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про запобігання корупції», «Про колективні договори і угоди», «Про банки і банківську діяльність», «Про рекламу», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Більш детально – у проекті закону «Про внесення змін до законів України з питань накопичувального пенсійного забезпечення»

Як працюють пенсійні фонди в розвинених країнах – в статті Гіганти пенсійного ринку та в ІНФОГРАФІЦІ

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 10.10.24
Кількість КУА278на 10.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 10.10.24
Кількість ІСІ1815на 10.10.24
Кількість НПФ*53на 10.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24