Пенсійне та податкове законодавство пропонується узгодити

30 листопада 2016
FinPost, 29 листопада 2016 року

http://finpost.com.ua/?p=875

Нацкомфінпослуг оприлюднила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо впорядкування оподаткування учасників накопичувальної системи пенсійного забезпечення).

Як зазначається у повідомленні Комісії, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» пенсійні накопичення фізичних осіб в накопичувальній пенсійній системи на другому (державному) рівні пенсійної системи в Накопичувальному фонді та на третьому (недержавному) рівні пенсійної системи в недержавних пенсійних фондах, страхових компаніях та банках є власністю таких фізичних осіб та можуть переводитись такими особами між зазначеними державними та недержавними фінансовими установами та передаватися ними у спадщину.

Чинна редакція Податкового кодексу України лише частково враховує передбачені пенсійним законодавством операції фізичних осіб – учасників трирівневої пенсійної системи, зокрема в частині трансферів пенсійних накопичень фізичних осіб між Накопичувальним фондом та недержавними пенсійними фондами, страховими компаніями та банками як за життя фізичної особи, так і в порядку успадкування її пенсійних накопичень.

Неузгодженість положень податкового та пенсійного законодавства може призвести до невиправданого оподаткування обов’язкових та добровільних пенсійних накопичень громадян. Порушення законних інтересів учасників недержавних пенсійних фондів, а в перспективі – учасників Накопичувального фонду та всієї системи накопичувального пенсійного забезпечення українських громадян, може мати вкрай негативний вплив на подальший розвиток пенсійної системи України.

Порядок здійснення накопичувального пенсійного забезпечення, функціонування суб’єктів системи накопичувального пенсійного забезпечення та їх операцій з пенсійними коштами визначений пенсійним законодавством. Тому метою прийняття проекту закону є узгодження норм податкового та пенсійного законодавства в частині оподаткування учасників накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

Законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, якими:

– доповнити перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи коштами, які відповідно до законодавства перераховуються нею на власний рахунок у Накопичувальному фонді;

– привести визначення пенсійних накопичень фізичної особи як об’єкта спадщини платника податку у відповідність до пенсійного законодавства.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 10.10.24
Кількість КУА278на 10.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 10.10.24
Кількість ІСІ1815на 10.10.24
Кількість НПФ*53на 10.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24