Олег Бахматюк має намір продати 5% Ukrlandfarming

16 жовтня 2014
Богдан Хлімоненко, Forbes, 16.10.2014

http://forbes.ua/ua/business/1380949-oleg-bahmatyuk-mae-namir-prodati-5-ukrlandfarming

Залучені кошти компанія хоче направити на купівлю проблемних активів

Найбільший в Україні агрохолдинг − Ukrlandfarming Олега Бахматюка − веде переговори про залучення приватного фінансування шляхом випуску привілейованих акцій.

За словами заступника генерального директора Ukrlandfarming Ігоря Петрашка, можливість інвестувати кошти в український агробізнес розглядає група великих європейських, американських та азійських фондів, які цікавляться вкладами в країни, що розвиваються. Переговори з ними ведуться з березня поточного року.

Згідно з повідомленням ULF, прихід нових інвесторів «сприятиме посиленню грошової позиції компанії завдяки залученому капіталу, а також потенційно дозволить придбати на українському ринку проблемні активи».

У червні генеральний директор компанії Олег Бахматюк заявив, що заплановане раніше IPO на біржах Лондона і Гонконгу переноситься на 2015 рік. Поточна угода − частина підготовки агрохолдингу до майбутнього розміщення. «У нас є загальна стратегія на майбутні роки, коли ринки будуть відкритими. Ми вважаємо, що залучення групи всесвітньо відомих інвесторів позитивно позначиться на наших перспективах під час майбутнього розміщення, − каже Петрашко. − В цьому ж контексті ми розглядали продаж Cargill 5% компанії мінус 1 акція минулого року. В інвесторів, з якими ми зараз працюємо, буде приблизно такий же пакет». Заявлена сума операції з Cargill склала $200 млн. Скільки компанія має намір залучити цього разу − не оголошується.

Залучені кошти ULF, як випливає з повідомлення компанії, має намір витратити також і на купівлю проблемних активів на агроринку. Зараз характеристика «проблемна сільгоспкомпанія» найбільше асоціюється з агрохолдингом Івана Гути «Мрія», який допустив у серпні технічний дефолт за деякими зі своїх боргових зобов'язань. Петрашко стверджує, що зараз ULF не веде ніяких переговорів щодо придбання, хоча визнає, що теоретично «Мрія» цікавить багатьох гравців.

«Це велика компанія з безліччю активів, але говорити про переговори абсолютно передчасно. Це питання більше до акціонерів та «Мрії» − який формат вирішення проблеми вони знайдуть», − каже він.

Наскільки реально на даному етапі реалізувати акції Ukrlandfarming? Опитані Forbes експерти сумніваються, що зараз за паперами української агрокомпанії − навіть такої великої, як ULF − вишикується черга. «Я дуже здивуюся, якщо це відбудеться. Не бачу жодного розумного інвестора, який міг би дійсно зацікавитися українськими агрокомпаніями зараз», − вважає генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

За його словами, агробізнес в Україні нині перебуває у вкрай складному фінансовому становищі. Крім загальних макроекономічних факторів, репутацію гравців агросектору підмочив техдефолт «Мрії», який знизив інвестиційну привабливість сільгоспсектору й ускладнив доступ компаній до кредитів. «Тут справа не стільки у вартості та операційній ефективності Ukrlandfarming, скільки в середовищі, в якому працює компанія», − констатує інвестбанкір. Можливість скуповування проблемних активів Ігор Мазепа взагалі виключає: зараз компанії слід більшою мірою турбуватися про свою операційну стійкість.

В умовах неоголошеної війни з Росією майже всі вітчизняні компанії становлять ризик для інвесторів. На думку Івана Угляниці, портфельного керівника DCH Investment Management, привабливість агрохолдингів у цій ситуації є навіть нижчою від середньоринкової. «Більшість українських агрохолдингів створювалося в першу чергу для побудови земельного банку. Їх операційна діяльність найчастіше не дозволяє впоратися з високим борговим навантаженням», − вважає Угляниця.

Щоб підвищити привабливість угоди для потенційних покупців цінних паперів, компанія повинна буде запропонувати додаткові бонуси. «Продати свої акції Ukrlandfarming буде важко. В угоду можуть бути включені, наприклад, опціони на покупку часток у майбутньому», − каже Угляниця.

В ULF прекрасно інформовані про ринкову кон'юнктуру, але не вважають її непереборною перешкодою для розміщення. «Ми розуміємо, що зараз в Україні не найпростіша ситуація для залучення інвесторів. Але якщо все буде нормально, то ми докладемо зусиль, щоб закрити операцію якомога швидше, можливо, до кінця року», − припускає Петрашко. 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24