Новий депозитарний закон зробить торги на біржі більш безпечними – експерт

04 жовтня 2013
"Голос Столиці", 03.10.2013

http://newsradio.com.ua/2013_10_03/Novij-depozitarnij-zakon-zrobit-torgi-na-b-rzh-b-lsh-bezpechnimi-ekspert/

Про те, як вплине новий закон «Про депозитарну систему» на інвесторів і громадян, які торгують цінними паперами на «Українській біржі» радіостанції «Голос Столиці» розповів директор компанії з управління активами Ігор Когут.

Більше 12 тис. фізичних осіб не зможуть реалізувати можливість торгувати цінними паперами в режимі онлайн на «Українській біржі», якщо не встигнуть переукласти договори про обслуговування рахунків у цінних паперах до 14 жовтня. Новий закон «Про депозитарну систему» зобов'язує надавати депозитарні послуги клієнтам тільки на підставі «Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах» вимоги, до якого все ще не набули чинності.

«Голос Столиці»:Що зміниться на українському ринку цінних паперів з набуттямчинності цього закону?

Ігор Когут: Відбувається реформування інфраструктури фондового ринку. Скажімо так – переходимо на нові рейки, це загальною фразою. У нас набуває чинності закон «Про депозитарну систему», у нас з'являється Розрахунковий центр, у нас з'являється центральний депозитарій, який починає повноцінно функціонувати з цього дня.

«Голос Столиці»:А от для інвесторів і простих українських громадян, яким пощастило торгувати українськими акціями останні кілька років, що поміняється?

Ігор Когут: Для людей в реальності – це забезпечення гарантій. Тепер ми переходимо на принцип проведення угод в режимі «поставка проти платежу», виключно в такому режимі. Відповідно, тепер всі платежі і всі розрахунки будуть проходити через Розрахунковий центр.

«Голос Столиці»:Якщо людина торгувала останні кілька років на українській біржі, у неї були рахунки, все було відмінно, вона через Інтернет купувала-продавала акції і її брокер виявився нерозторопним і у нього не вийшло отримати ліцензію – її активи не пропадуть?

Ігор Когут: Вони будуть недоступні якийсь час. І тут я більш ніж упевнений, що дана ситуація буде вирішена в будь-якому випадку – або сам зберігач отримає ліцензію, або за зверненням до комісії, комісія прийматиме індивідуальне рішення.

«Голос Столиці»:Чому раніше не було відомо, що за десять днів ті десять брокерів, які обслуговують 12 тисяч клієнтів, фізично не зможуть з усіма зустрітися і переписати документи?

Ігор Когут: Розумієте, тут кілька причин. Перша – в першу чергу це наша слов'янська особливість. У нас же поки грім не вдарить – мужик не перехреститься. Тому все завжди відтягується наостанок, дійсно нормативні акти, які писалися під закон, який набирає чинності, вони теж були не в тому році написані, багато приймалися влітку, восени, тому скажемо так – мало часу залишалося на підготовку. Ну і знову ж – багато хто пригадав, що потрібно переходити на нові рейки буквально за пару тижнів до набрання чинності закону. Тому маємо те, що маємо.

«Голос Столиці»:А як ви думаєте, тому що очевидно, що не всі встигнуть і з точки зору регуляторів виходить ситуація, коли великий сегмент активної частини фондового ринку буде просто вимкнений. Чи отримаємо ми від регуляторів якусь поблажку?

Ігор Когут: Я думаю, поблажок не буде, буде зупинка, в цьому немає нічого страшного.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 30.09.24
Кількість КУА278на 30.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 30.09.24
Кількість ІСІ1815на 30.09.24
Кількість НПФ*53на 30.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24