Нове у сфері спільного інвестування. Суб'єктам спільного інвестування

16 січня 2009
Анна Коваль, "Дебет-Кредит"

  ВР України внесла зміни до Закону України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)". Відповідно до змін:
  1. Проспект емісії ІСІ інтервального типу повинен передбачати порядок визначення дати початку та закінчення інтервалу, періодичність інтервалу (не рідше одного разу на рік та не частіше одного разу в квартал), тривалість інтервалу (не менше десяти робочих днів протягом року та не менше одного робочого дня протягом кожного інтервалу).
  2. Подовження терміну діяльності строкового ІСІ дозволяється лише у разі зменшення вартості чистих активів ІСІ на 20% та більше протягом останніх 12 місяців діяльності такого ІСІ.
  У такому разі ІСІ зобов’язаний здійснити викуп власних цінних паперів у акціонерів (учасників), які голосували проти прийняття такого рішення, а також у акціонерів (учасників), які не брали участі в голосуванні по такому рішенню, та вимагають від ІСІ викупу його цінних паперів.
  3. Забороняється змінювати вид та тип ІСІ.
  4. Ліквідація корпоративного строкового ІСІ до закінчення строку, встановленого регламентом, є можливою за умови згоди усіх акціонерів такого ІСІ.
  5. Закритий корпоративний інвестиційний фонд ліквідується за рішенням Комісії у разі закінчення строку, на який він був створений, якщо загальними зборами акціонерів не прийнято рішення про ліквідацію такого фонду протягом одного місяця з дня закінчення строку діяльності фонду.
  6. Пайовий інвестиційний фонд припиняється у разі його ліквідації в порядку, встановленому Комісією. Злиття та приєднання здійснюється у разі, коли пайові інвестиційні фонди перебувають в управлінні однієї компанії з управління активами, за умови згоди всіх учасників.
  7. Злиття та приєднання пайових інвестиційних фондів допускається стосовно ІСІ одного типу та виду. Поділ та перетворення пайових інвестиційних фондів забороняється. Виділ з пайового інвестиційного фонду іншого ІСІ забороняється.
  8. Після закінчення строку, на який був створений закритий пайовий інвестиційний фонд, компанія з управління активами протягом одного місяця з дня закінчення строку діяльності фонду повинна прийняти рішення про ліквідацію такого фонду.
  Закон доповнено новою статтею 6-1 «Порядок внесення ІСІ до реєстру ІСІ». Нею визначено, що підставою для внесення ІСІ до реєстру ІСІ є зареєстрований в установленому Комісією порядку регламент ІСІ.
  Внесення ІСІ до реєстру ІСІ здійснюється шляхом внесення відповідного запису до реєстру ІСІ та присвоєння реєстраційного коду.
  Засновники повинні сплатити 100% статутного капіталу (фонду) до моменту реєстрації випуску акцій корпоративного інвестиційного фонду.
  Підставою для відмови в реєстрації регламенту та внесення ІСІ до реєстру ІСІ, а також в реєстрації змін до регламенту може бути:
  1) невідповідність поданих документів вимогам законодавства України;
  2) відсутність будь-якого документа, подання якого передбачено законодавством;
  3) наявність у поданих документах недостовірної інформації.
  Діяльність із спільного інвестування здійснюється після внесення ІСІ до реєстру ІСІ та отримання свідоцтва про внесення ІСІ до реєстру ІСІ.
  Анулювання свідоцтва про внесення ІСІ до реєстру ІСІ Комісією здійснюється у разі припинення діяльності ІСІ, недосягнення пайовим інвестиційним фондом нормативів діяльності ІСІ протягом встановленого цим Законом строку.
  Реєстрація регламенту ІСІ та внесення його до реєстру ІСІ, а також змін до регламенту є платною послугою (розмір плати встановлюється Кабміном).

Закон України від 18.12.2008 р. N693-VI.

http://www.dtkt.com.ua/news/?lang=ukr&article=7805

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24