Нова світова криза вже почалася?

23 серпня 2011
Андрій Марункевич, "Економічна правда", 22.08.2011

http://www.epravda.com.ua/markets/2011/08/22/295689/

Перспективи світової економіки невтішні. Якщо останні різкі зниження на фондових ринках ще можна пояснити короткостроковою панікою, то тривале зростання попиту на дорогоцінні метали і найбільш надійні валюти свідчить, що оптимістів серед інвесторів стає все менше.

Літо добігає кінця. Зазвичай у цей період активність на світових фінансових ринках знижується. Цього ж разу багатьом гравцям було не до відпочинку.

На початку серпня у світі почалася справжня паніка, яка змусила багатьох закривати свої позиції за ризиковими активах і шукати більш безпечного притулку для свого капіталу.

Наразі світове фінансове середовище розділилося на дві групи.

Одні вважають останні події початком нової рецесії у світі, адже фінансові ринки завжди були так званим барометром реальної економіки, а інші вбачають в цих подіях лише короткострокову паніку і відповідно цим користуються, спекулюючи на підвищеній волатильності або просто "підбираючи" перепродані активи.

Щоб зрозуміти, за ким правда і що очікувати надалі, варто проаналізувати останні тенденції на найбільших світових фінансових ринках.

Світовий фондовий ринок за результатами торгів останнього тижня знову показав вагоме зниження основних індексів, чим нівелював невелике відновлення напередодні.

Відтак, п'ять торгових днів ознаменувалися такими результатами: американський фондовий індекс S&P 500 -4,69%, британський FTSE 100 -5,25%, німецький DAX -8,63%, японський NIKKEI 225 -2,73%.

Цікаво, що фондові ринки деяких менш потужних економік не піддалися такому масовому розпродажу. Як результат, гонконгський фондовий індекс HANG SENG -1,12%, бразильський BRAZIL BOVESPA -1,92%, російський MICEX -2,16%.

 

На початку серпня основним ринковим драйвером, який спровокував різке падіння фондових індексів, була невизначеність щодо кредитного рейтингу США.

Відтак, коли найбільша економіка світу на законодавчому рівні оголосила про підняття свого боргового ліміту, одне з найбільш впливових рейтингових агентств Standard&Poor's понизило кредитний рейтинг США з найвищого ААА до АА+.

Якби таким же чином вчинили й інші агентства, доходність американських суверенних облігацій почала б зростати. ФРС у відповідь могла б підняти основні відсоткові ставки, чим переклала б цей тягар на реальну економіку країни, яка і так останнім часом не демонструє вагомого зростання.

Ймовірність такого сценарію й призвела до масових продажів на фондовому ринку. Адже підняття відсоткових ставок означає, що компаніям буде важче залучати необхідний позиковий капітал, і їх прибутковість може знизитися.

Проте сталося не так, як гадалося. Американські фінансисти почали різко критикувати агентство Standard&Poor's у помилковості їх оцінки. Були й звинувачення у використанні інсайдерської інформації.

ФРС запевнила, що найближчим часом підвищувати ставки не буде, а інші впливові агентства, навпаки, підтверджували кредитний рейтинг США на найвищому рівні. В результаті, акції найбільших компаній почали різко зростати в ціні, а фондові індекси частково повертали втрачене.

Однак відновлення тривало недовго. Причиною різкої зміни "бичачих" настроїв на "ведмежі" і чергового зниження цінових рівнів на фондових ринках цього разу були саме фундаментальні фактори.

Відтак, на початку торгового тижня почали з'являтися попередні дані з ВВП за другий квартал: Японії - мінус 1,3% квартал до кварталу при прогнозі мінус 2,6%, Німеччини - 2,8% рік до року при очікуваному значенні 3,2%, а також Євросоюзу -1,7% рік до року при прогнозованому зростанні на 1,8%.

І хоча дані Японії виявилися кращими за очікувані, все-таки одна з найбільших економік світу демонструє від'ємний результат, а це негативно впливає і на показник динаміки усієї світової економіки.

 

До такого ж висновку дійшли і в одному з найбільших у світі інвестиційних банків: Morgan Stanley понизив свій прогноз щодо глобального зростання ВВП на 2011 рік з 4,2% до 3,2%, і на 2012 рік - з 4,5% до 3,8%.

Якщо рецесія японської економіки пояснюється землетрусом, то уповільнення економічного зростання ЄС і США навіює невизначеність. Їх боргові проблеми, щодо яких досі нема якісного вирішення, разом з низьким рівнем зростання ВВП може викликати в їх економіках чимало проблем.

Виходячи з поточної економічної активності, можна зробити висновок, що результати за третій квартал 2011 року теж особливо не потішать.

 

Таким чином, розмови щодо уповільнення темпів зростання світової економіки і панічні настрої у зв'язку з попередніми подіями спричинили останню "ведмежу" хвилю на фондових ринках.

Учасники ринку, остерігаючись, що найбільші економіки світу можуть знову увійти в період рецесії, розпродують акції і "переливають" капітал у безпечніші активи.

Втім, поточне становище корпоративного сектора є значно кращим порівняно, наприклад, з періодом зниження цін на акції у 2008 році. Про це свідчить навіть такий мультиплікатор фундаментального аналізу, як P/E конкретного індексу - співвідношення ринкової вартості цих компаній до їх прибутків.

Порівнюючи поточне значення P/E індексу S&P 500 та саме значення індексу з аналогічними показниками 2008 року, можна зробити висновок, що акції компаній найбільшої економіки світу з фундаментальної точки зору виглядають більш прибутковими: значення індексів значно вищі, а P/E знизилося майже до рівня 2008 року, що пояснюється зростанням прибутків компаній з індексу.

 

Інші ринки, як і фондовий, негативно реагують на зниження активності світової економіки. Передусім мова йде про сировину - ринок нафти. За минулий тиждень ф'ючерсні контракти на нафту марки WTI з виконанням у вересні подешевшали на 3,65% до 82,3 долара за барель.

Лише місяць тому "чорне золото" коштувало близько 100 доларів. За такий короткий час ціна на нього впала майже на 17,5%. Учасники ринку побоюються, що сповільнення темпів зростання світової економіки призведе до значного зниження попиту на сировину, вартість якої досі була дещо "перегрітою".

 

Проте, як відомо, далеко не всі ринки демонструють негативну динаміку в періоди паніки. Учасники ринку в такі моменти шукають притулку для свого капіталу і вкладають у найбільш надійні активи.

Мова йде про гравців, які останнім часом "виходили" з акцій, нафти та деяких валют. Для них притулком є державні облігації США, японська та швейцарська валюти і золото. Якою ж була динаміка за цими інструментами?

Ще недавно всі побоювалися, що на тлі можливого зниження кредитного рейтингу США доходність облігацій цієї країни різко зросте.

Такі очікування спричинили хвилю розпродажу на ринку акцій, що призвело до підвищення попиту на суверенні облігації, а зростання попиту на ці активи знизило доходність за ними. Отже, поточні панічні настрої на фондових ринках вигідні ФРС.

Відтак, доходність п'ятирічних державних облігацій США за місяць знизилася майже удвічі - з 1,563% річних до 0,896%.

 

Проте останні події спричинили зростання попиту і на інші активи, зокрема, на валюту Швейцарії та Японії. Однак в даному випадку економіки цих країн лише страждають від такої зміни валютного курсу. Це призвело до інтервенції їх центробанків, в результаті чого франк та єна різко дорожчали до долара.

Однак така динаміка була короткостроковою: проти ринку, коли мова йде саме про масові настрої, безсилі навіть центробанки. І якщо франк залишається на порівняно низьких цінових рівнях, то єна продовжила укріплення проти долара.

 

Через останні події у світовій економіці влітку значно зріс попит на золото. Це зростання припало на момент розгортання боргової кризи в Європі і надалі постійно підкріплювалося іншими негативними факторами.

Відтак, лише з кінця червня 2011 року золото подорожчало більш ніж на 23%, а за останні п'ять торгових днів зростання становило 6,02%.

 

Таким чином, перспективи світової економіки переважно негативні. Якщо останні різкі зниження на фондових ринках ще можна пояснити короткостроковою панікою, то впевнене і тривале зростання попиту на дорогоцінні метали і найбільш надійні валюти свідчить, що оптимістів серед інвесторів стає все менше.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 01.10.24
Кількість КУА278на 01.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 01.10.24
Кількість ІСІ1815на 01.10.24
Кількість НПФ*53на 01.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24