Навіщо Гонтарєва придбала банк

07 жовтня 2013
Павло Харламов, "Реальна Економіка", 04.10.2013

http://real-economy.com.ua/publication/22/54380.html

Коли інвестиційна компанія працює в основному з великими, корпоративними клієнтами, вона чітко усвідомлює, що їх фінансові портфелі на 90% складаються з банківських послуг. Тому крок ICU щодо створення своєрідного "інвестиційного бутіка" є цілком логічним.

Симбіоз банків та інвестиційних компаній в Україні - явище не дуже поширене. До того ж, враховуючи, з якою активністю іноземні банкіри залишають вітчизняний ринок, об’єднань та поглинань годі й чекати.

Але, незважаючи на важку ситуацію, група "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU), що є одним з найбільших гравців фондового ринку, днями заявила про купівлю банку "Авангард".

Ця угода стала прецедентом, оскільки поки що ні одна українська інвестиційна компанія на такий крок не відважувалася. Що цікаво, "Авангард" був зареєстрований лише у липні. Тому, фактично, ICU купила "чисту" ліцензію, без кредитних зобов’язань та депозитного портфелю.

Голова ради директорів інвесткомпанії Валерія Гонтарєва і не намагається приховати мету цієї, на перший погляд, дивної угоди.

"Наявність банківської ліцензії дозволить ICU ефективно і оперативно обслуговувати операції з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами. Ми плануємо побудувати на базі банку "Авангард" повноцінний private banking, який не буде пов’язаний із ризиковою комерційною діяльністю", - підкреслює Гонтарєва.

За великим рахунком, ця ідея має сенс, оскільки класична послуга private banking, що декілька років тому активно просувалася багатьма банками, не відчула ажіотажного попиту серед клієнтів.

У той же час, механізм, при якому інвестиційна компанія та банк зможуть запропонувати значно більший перелік продуктів та послуг, здатен зацікавити інвесторів.

"Коли інвестиційна компанія працює в основному з великими, корпоративними клієнтами, вона чітко усвідомлює, що їх фінансові портфелі на 90% складаються з банківських послуг. Тому крок ICU щодо створення своєрідного "інвестиційного бутіка" є цілком логічним", - вважає генеральний директор компанії з управління активами "ОТП Капітал" Григорій Овчаренко.

Але у діях ICU, якщо абстрагуватися від начебто шляхетної мети забезпечити клієнтів якісним обслуговуванням та більш широким переліком послуг, простежується також звичайний тверезий розрахунок.

Справа у тому, що банки є найбільшими гравцями на ринку облігацій. Банківський портфель ОВДП складає близько 80 мільярдів гривень, що у рази більше, ніж аналогічний портфель інвесткомпаній.

І саме облігації завжди були ключовим інструментом для бізнесу Гонтарєвої, тому наявність власної банківської структури - це можливість посилити присутність у цьому сегменті.

"Потрібно розуміти об'єктивну реальність: у будь-якій країні банки сильніше інвестиційних компаній, оскільки вони мають доступ до більшої кількості фінансових механізмів. Наприклад, банк може проводити валютні операції, виступати організатором облігаційних розміщень", - каже керівник одної з українських інвесткомпаній.

Тим не менш, наскільки ця угода буде фінансово виправданою - покаже час. Тому що покупка банку - це не разова інвестиція. Це постійні вливання на підтримку ліквідності, виконання нормативів НБУ, зарплата персоналу та багато іншого.

Відтак, "Авангард" має генерувати стабільний грошовий потік, щоб ці витрати покривалися.

З іншого боку, враховуючи сприятливу цінову ситуацію з будь-якими активами зараз, ціна банку, який до того ж не вів діяльність, навряд чи перевищила 10-20 мільйонів гривень.

А тому навіть у випадку, якщо плани ICU із формування такої собі екосистеми, основним фокусом якої стануть казначейські операції, себе не виправдають, Гонтарєва зможе перепродати "Авангард" із мінімальними втратами, або й навіть із прибутком.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 30.09.24
Кількість КУА278на 30.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 30.09.24
Кількість ІСІ1815на 30.09.24
Кількість НПФ*53на 30.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24