Національний банк скасує заборону на виплату дивідендів

22 квітня 2016
Леся Виговська, Новое Время, 21 квітня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/publications/natsionalnij-bank-skasuje-zaboronu-na-viplatu-dividendiv.html

Національний банк дозволить виплату дивідендів іноземним інвесторам. Скасувати заборону на виведення за кордон зароблених нерезидентами коштів регулятор може одразу після завершення обговорення програми МВФ.

‘‘Правління Національного банку вважає, що поточні економічні умови і баланс ризиків дозволяють не тільки продовжити пом’якшення монетарної політики, а й поступово лібералізувати адміністративні обмеження, які діють на валютному ринку. Національний банк планує скасувати заборону на репатріацію дивідендів’’, – заявила голова НБУ Валерія Гонтарева під час брифінгу сьогодні, 21 квітня.

Заборону на повернення за кордон іноземному інвестору дивідендів в інвалюті ввели ще у вересні 2014-го. Національний банк тимчасово заборонив виплату дивідендів, оскільки такі трансакції збільшують попит бізнесу на валюту, а отже множать ризики девальвації.

‘‘Якщо раніше дивіденди інвестувалися в бізнес, то на сьогоднішній день бізнес хоче вивести дивіденди. Будь-який панічний настрій, який присутній на ринку, може привести банківську систему до великого відтоку коштів, що негативно позначиться на фінансовій стабільності всієї країни’’, – заявляла Гонтарева у вересні 2014-го.

Обмеження повинні були відмінити ще минулого року, проте НБУ відмовлявся від такого кроку через призупинення співпраці між Україною та МВФ. Але після переговорів із місією Фонду, які відбулися у Вашингтоні минулого тижня, в Нацбанку заговорили про активізацію програми лібералізації валютних обмежень.

‘‘Скористатися цією можливістю компанії зможуть після завершення другого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ’’, – повідомила голова Нацбанку. За її словами, місія МВФ вже оголосила про свою готовність приїхати до України, питання лише в тому, коли новосформований Кабмін буде готовий прийняти делегацію.

До того часу, коли завершаться переговори Фонду і Кабінету міністрів, за словами Гонтаревої, кожна компанія повинна обрати один банк для проведення таких трансакцій. Найближчим часом регулятор зобов’яже банки зібрати заяви клієнтів щодо їхніх намірів сплатити дивіденди в іноземній валюті та направити їх до Національного банку.

‘‘Після отримання інформації про заплановані обсяги виплат дивідендів НБУ визначить графік їх здійснення’’, – каже Гонтарева.

Оцінити обсяги можливих майбутніх виплат опитані експерти не беруться, не називають ці цифри і у НБУ. Проте наразі ситуація в економіці країни не така сприятлива, щоб говорити про високу прибутковість бізнесу, а отже і про колосальні суми дивідендів.

Найсуттєвішими, за словами виконавчого директора Європейської бізнес асоціації (EBA) Анни Дерев’янко, могли бути виплати дивідендів у телекомунікаційному секторі. Але ці кошти були перевкладені в українську економіку під час купівлі ліцензій на 3G. ‘‘В інших секторах масштаби виплат будуть не такими суттєвими, як у телекомі’’, – каже Дерев’янко.

За оцінками експертів, обсяги можливого виведення дивідендів за кордон, тим більше не вільного, а за графіком, визначеним НБУ, не матимуть великого тиску на курс національної валюти. Навіть, навпаки, як каже президент асоціації виробників Олександр Громико, обмеження, введені для того, щоб зупинити девальвацію, вже б’ють по гривні. Оскільки через них інвестори сюди бояться заводити кошти, адже через заборону виплати дивідендів, вони потім не можуть легально вивести свої інвестиції.

Так, як приклад, Громико розповідає, що знайшов інвесторів із Туреччини, які планували вкласти у виробництво техніки в Україні близько 3 млн євро. Але після консультації консалтингової компанії відмовилися від такої інвестиції. Причина – відсутність гарантій, що дохід від інвестиційної діяльності вони зможуть забрати собі.

Як розповідає Громико, турецькі інвестори були шоковані валютною зарегульованістю, яка відбиває бажання бізнесменів вкладати гроші в Україні. ‘‘Вони питають нас: ‘‘Чому у вас така зарегульованість, вам що не потрібні інвестиції?’’, – каже він.

Тож найважливіші зміни, які несе в собі скасування даних валютних обмежень в масштабах країни – це певне покращення інвестиційного клімату. Це не означає, що інвестиції одразу потечуть в країну, для цього інвестори мають бачити, що реформи відбуваються. Але для них такий крок буде позитивним сигналом, впевнена Дерев’янко.

 

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 08.10.24
Кількість КУА278на 08.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 08.10.24
Кількість ІСІ1815на 08.10.24
Кількість НПФ*53на 08.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24